Győzd le a munkahelyi stresszt!

A munkahelyi stressz szívás. Nem vár addig, amíg „felnőttként” állsz munkába, és az iskolai para mellett pedig még inkább szívás. Meg lehet birkózni a válladra boruló feszültséggel? Simán!

 

Először is: fogadd el!

Ahhoz, hogy le tudd győzni a munkahelyi stresszt, el kell fogadnod, hogy létezik. Komolyan. Amíg nem fogadod el, egyre rosszabbul fogod magad érezni. Nem gáz beismerni, hogy valami „túl sok” a számodra.

 

Másodszor: beszélj róla!

Egy közeli barát, egy családtag vagy akár egy munkatárs is sokat segíthet, csak őszintén meg kell nyílnod. A véleményük segíthet, hogy jobban átlásd a helyzetet és tanácsaik is hasznosak lehetnek.

 

A főnököd felelősségei közé tartozik, hogy ideális munkakörülményeket biztosítson – a számodra is-. Ez teszi lehetővé, hogy hatékonyan tudj dolgozni. Ha iszonyatosan soknak érzed a rád osztott feladatok mennyiségét, vagy valamelyik kollegád tart „terrorban” nyugodtan szólhatsz a felettesednek, hogy beszéljetek a dolgokról. Veszíteni valód nincs vele, te legalább próbálkoztál tenni az ügy érdekében. Csak jól kell megközelíteni a témát.

 

A beosztásoddal lenne a probléma? 

Van amikor úgy érezzük, a létező összes energiánk eltávozott belőlünk, nem vagyunk képesek kikelni az ágyból és ha rágondolunk, hogy másnap munka szinte rosszul leszünk. Ha 12 órákat dolgozol és soknak érzed, jelezd a felettesednek. Ha úgy váltogatod a műszakokat, hogy estig dolgozol, másnap korán reggel mész és ez számodra megterhelő, jelezd a felettesednek. Mindenkinek jár a pihenés és ezzel a munkáltató is tisztában van. (Fontos tisztában lenned azzal is, hogy hivatalosan 12 órának el kell telnie a két vállalt műszak között.)

 

Az iskola maradjon az első helyen! 

A munka miatt tartassz attól, hogy nem fogod tudni elkészíteni a beadandókat, vagy nem tudsz felkészülni a vizsgákra? Nehéz dönteni az extra zsebpénz és a tanulás között? Egyáltalán nem nehéz! Mindig az utóbbi foglalja el az első helyet, hisz biztosan te sem szeretnél évet ismételni. Emellett az iskola adja a végzettséged is, és minél előbb elvégzed, annál előbb dolgozhatsz abban a szakmában, amit választottál. 

 

Ha reménytelen a helyzet…

Amennyiben a feletteseddel lehetetlen szót érteni, nem érdekli a te jólléted és túldolgoztatnak, jelezd a problémát a diákszövetkezetnek és keress egy másik munkahelyet! 

 

Mindenesetre reméljük, hogy veled ilyen nem fordult elő és nem is fog előfordulni a jövőben! Jó hír: nálunk csak a legtutibb diákmunkák közül tudsz válogatni, mire vársz? Jelentkezz! 

 

Meló-Diák