Így működik az iskolaszövetkezet

Az iskolaszövetkezeten keresztül vállalt munka gyakori a diákok körében, és a lehető legjobb választás, ha megbízható háttérrel rendelkező munkahelyen szeretnél dolgozni. De hogy is működik egy iskolaszövetkezet, mik a tagság feltételei? 

 

És már el is árultam az első legfontosabb lépést: tagsággal kell rendelkezned annál a szövetkezetnél, melyen keresztül dolgozni szeretnél. Ennek általában jelképes díja van, melyet vagy a regisztrációkor fizetsz ki, vagy az első munkabéredből kerül levonásra. A regisztráció során szerződést kötnek veled, mely főleg a Te jogi védelmedre irányul a kötelezettségvállalások mellett. A legtöbb munkához szükséges még tüdőszűrő lelettel rendelkezned, és orvosi vizsgálaton is részt kell venned, ahol megállapítják, hogy alkalmas vagy a munkavégzésre. 

 

Az talán egyértelmű, hogy tanulói jogviszonyt kell fenntartanod valamely oktatási intézménnyel, amit egyszerűen igazolhatsz: bemutatod az adott tanévre/félévre szóló matricával ellátott diákigazolványodat, vagy iskolalátogatási, illetve hallgatói jogviszony igazolást kérsz az iskoládtól. 

 

Emellett akkor vállalhatsz munkát, ha betöltötted a 16 éves kort (vagy 15 évesen a nyári szünidő idejében, de ez nagyon ritka eset), illetve bizonyos munkaköröket csak felnőttként, azaz 18 éves kortól tölthetsz be. 

 

Az iskolaszövetkezetek számos partnercéggel tartanak kapcsolatot, így színes skálával rendelkeznek az éppen elérhető pozíciók terén. Csak olyan munkáltatóknál helyeznek diákot, akiket ismernek, és nem alakultak ki velük kapcsolatban negatív benyomásaik. Nekik az a fontos, hogy Te jól érezd magad a munkavégzésed közben, megfeleljen az igényeidnek. Éppen ezért lehetőséged van alkalmi munkákat - akár csak 4/6/8 órásakat - is vállalnod, de akár több hónapon, éven keresztül is dolgozhatsz egy adott helyen. Ez azért is előnyös, mert nagyban támogatja a pályaválasztásodat – több pozícióban, több tevékenységi területen kipróbálhatod magadat, így eldöntheted, mivel szeretnél a későbbiekben foglalkozni. Az sem utolsó szempont, hogy „be is dolgozhatod” magad a kiszemelt munkahelyre, hiszen már ismerni fognak, lesznek tapasztalataik veled kapcsolatban. 

 

Érdemes még tudnod, hogyha iskolaszövetkezeten keresztül dolgozol, nem a munkavégzési helyed lesz a munkáltatód - ő csak az utasítási jogkört gyakorolja (tehát kiadja számodra a feladatokat) - hanem a szövetkezet, így tőlük fogod kapni a fizetésedet is. Ami azért is előnyös, mert diákként jelenleg csak 15%-ot adózol utána, ráadásul a legújabb törvények szerint a 25 év alattiak 2022-től mentességet kapnak, így könnyebben el tudod kezdeni életed építgetését. 

 

A fentieken kívül még azt is kiemelném, hogy az iskolaszövetkezetek dolgozói tanácsokkal is ellátnak, bátran fordulhatsz hozzájuk kérdéseiddel – hogyan készíts el egy önéletrajzot, hogyan zajlik egy állásinterjú -, hiszen ők nap mint nap ebben tevékenykednek. Az első lépések a munka világában nem mindig egyszerűek, ezért sokat segíthet néhány hozzáértő szakember háttértámogatása. 

 

A cikket Horváth Roxána írta

 

Meló-Diák