Párkapcsolat a munkahelyen

Praktikusnak tűnik a munkahelyen szerelmet keresni, ám sok veszély is leselkedik a párokra. A munkabrigád általában nehezen viseli a kollegiális kapcsolat intimmé válását, a főnök pedig a teljesítmény romlásától tart.

Egyes nagyobb cégek szerződésben is rögzítik az erre vonatkozó előírásaikat és a munkavállaló aláírásával járul hozzá – hogy a cég szabályainak megfelelően –nem viszi be a magánéletét a munkahelyére, vagy egyenesen felmond, ha intim viszonyt ápolna egy kollégával.

A nagy cégeknél sokkal szigorúbban veszik a munkavállalók közti érzelmi kötődést.

 

MI LEHET A MEGOLDÁS?

Ha főnök-beosztott viszonyban vannak a szerelembe esett kollégák, akkor esetleg egy áthelyezéssel, utolsó esetben az egyik fél távozásával, munkahelyváltásával megoldható a helyzet. Ha azonos szinten dolgoznak, erre nincs szükség.

A lényeg, hogy a magánéleti kapcsolat ne befolyásolja a munkavégzésüket.

Nem jelent gondot, ha az egy párt alkotó dolgozók a munkahelyen csak és kizárólag kollégákként viselkednek, ám azért már szólhat a munkaadó, ha a magánéletüket az irodában vagy a gyárban élik - például ott veszekednek, vagy szünetben félrevonulnak és bezárkóznak a mosdóba

 Emellett az is kötelezettségszegésnek minősül, ha a vezető kivételezik, könnyebb feladatokat és magasabb prémiumot ad annak a beosztottjának, aki történetesen a párja.

 

MI AZ, AMI TILOS?

Már aggályos lehet, és kötelezettségszegésnek minősül, ha a munkavállaló olyan iratokat visz haza, amelyeket nem lehetne, vagy megszegi az üzleti titoktartást. Ha az egyik cég befolyásos pozícióban lévő munkatársa például összejön a konkurencia dolgozójával, nagyon oda kell figyelnie, nehogy kárt okozzon a cégének, amikor este otthon elmeséli a munkanapját.

 

A munkáltató meghatározhatja a munkahelyi érintkezés szabályait, az öltözködés alapnormáit. A munkaadó azonban csak olyan intézkedéseket tehet, amelyek segítik az alkalmazottakat a feladataira koncentrálni. Egy magatartási kódex kialakítása azért is hasznos lehet, mert ha a munkavállaló érzelmeit nem viszonozza a kiszemelt kolléga, és az udvarló a visszautasítást nem érti meg, hanem folytatja a közeledést, az már zaklatás.

 

A cikket Varga Zsanett Evelin írta

Meló-Diák