Kötelező szakmai gyakorlat? Miért ne tennéd kedved szerint?

Ki korán kel, aranyat lel… szokták mondogatni. Mi a helyzet ezzel a mondással a szakmai gyakok tekintetében? Nos, így is megállja a helyét, ugyanis jó előre kitapasztalhatod a lehetőségeket, és összehozhatod a kellemest a hasznossal, ha még a kötelező gyakorlat előtt belevágsz egy gyakornoki állásba!

 

Megnézzük, miért függ össze a kettő szorosan egymással, és mi mindenre figyelhetsz oda, ha van még egy kis időd az utolsó éves gyakorlatokig. Arról, hogy milyen területeken milyen lehetőségek adódnak, szintén ejtünk pár szót. 

 

Hogyan lesz a kötelezőből szabadon választott? 

Jól hangzik ugye? Ami nem kötelező, mindig kicsit kellemesebben hangzik. Ha egy diákmeló keretein belül pénzt és tapasztalatot szerzel sosem lehet hátrány. Ha ez ráadásul a tanulmányaidhoz kapcsolódik, akkor pláne! Elérheted azt is, hogy egy gyakornoki pozícióból a kötelező gyakorlatot is aláírják neked, illetve, ha ügyes vagy a későbbiekre egy főállást is megelőlegezhetnek neked a munkaadók. 

 

A kötelezőből tehát úgy lehet szabadon választott, hogy előre kitalálod, milyen munkalehetőségek adódnak a szakirányodhoz kapcsolódóan, és ebbe az irányba jelentkezel egy részmunkaidős állásra. Felvesznek, hiszen tudod, hogyan kell jól interjúzni és jól kérdezni, ezzel már nem lehet hiba. Miután felvettek a legjobbat adod magadból, és igyekszel minél értékesebb kapcsolatokra, bizalmasokra szert tenni a legelejétől fogva. 

 

Ha ez megvan, könnyen lehet, hogy be is biztosítottál magadnak egy jól fizető gyakorlatot az egyetemi tanulmányok mellé. Írhatsz szakdolgozatot, kutathatsz, publikálhatsz az adott szegmensben működő cég tevékenységeiről, biztonságos közegben tervezheted a jövődet. 

 

Miféle aranyat lelsz? 

Egyrészt kereshetsz egy kis zsebpénzt, vagy ha ügyes vagy egy egyszerűbb megélhetést is biztosíthatsz magadnak részmunkaidőben. Ezzel fedezheted a későbbi továbbképzéseid, utazásaid, esetleg külföldi szárnypróbálgatásaid költségeit. Magyarországon kezd bevett szokássá válni, hogy a kötelező szakmai gyakorlatokért nemhogy te nem kapsz pénzt, de még fizetned is kell érte, bevásárolni a munkaeszközöket, munkaruhát stb.... Ha nem hiszed, kérdezz meg néhány kozmetikust vagy fodrászt, esetenként ügyvédbojtárokat, hogy mit tapasztalnak. 

 

Te viszont kitűnő referenciát, ajánlókat és segítőket szerezhetsz egy ilyen munka során. Nem csak az elmélettel, de a gyakorlattal is előbb képbe kerülsz, mint a könyvtárban keresgélő társaid. Nyilván szükségesek a könyvek, a tanulás, a szakmaiság is, de az igazi feladat és kihívás a későbbi tettek helyszínein érhető el. Legrosszabb esetben rájössz, hogy adott területen belül, mi az, amivel biztosan nem szeretnél foglalkozni a későbbiekben. Vesztenivaló nincsen! 

 

Milyen szakterületen működhet ez a stratégia? 

Szinte bármelyik szakterülethez tartozik olyan diákmunka, kisegítőmunka, amit egyetem mellett is kipróbálhatsz, és szakmai tapasztalatként fogható fel. Ha az egészségügyben dolgoznál, kicsit nehezebb a helyzet diploma nélkül, de még itt is adódnak olyan, sajnos főleg önkéntes pozíciók, melyekben rengeteget tanulhatsz. Irodai jellegű, egészséggel foglalkozó cégek esetében viszont pénzt is kereshetsz recepciókon, rendelőkben, a wellness- fitness terület különböző intézményeiben. 

 

Jogi pálya, bölcsész szakok esetében találhatsz magadnak olyan multinacionális cégeket, akiknek akad feladatuk számodra is. Az egyetemen alakuló szakmai csoportokban ezeket a helyeket általában megismerheted, és körbekérdezhetsz a tapasztalatokról. Könyveléssel, pénzügyi, számviteli gazdasági osztályokon magyarul és idegen nyelven is van kereslet a kezdő, diploma nélküli kisegítő munkatársakra. 

 

Hasonlóan népszerű és kifogyhatatlan terület az informatika és informatikához kapcsolódó munkakörök tárháza. Ezeket nem nehéz megtalálni, lényegében elkerülni is lehetetlen, ha állásportálokon böngészel. A multitól az újszülött startup-ig kedvedre válogathatsz tehát, ha mérnöki, vagy informatikai végzettségre hajtasz. 

 

A vendéglátás, a turizmus, a szolgáltatások szempontjából eszméletlenül széles spektrum az, amit megcélozhatsz, csak a megérzéseidre, és néhány tapasztaltabb ismerős szavaira kell odafigyelned! A vendéglátás munkaköreiről hamarosan részletesebb cikkel is jelentkezünk az oldalon! 

 

Legyen szó bármelyik területről, kívánunk neked sikeres keresést és méginkább sikeres találatokat a munkaerő piacon! Mindent bele! 

 

Meló-Diák