Tippek az állásinterjúra, hogy Te légy a befutó!

Egy állásinterjú előtt mindenki izgul, még az is, aki már többször vett részt ilyesmin. Nem csoda, hiszen nagy a tét: szeretnéd megkapni az állást a cégnél, ahová jelentkeztél. Ehhez persze arra van szükség, hogy a lehető legjobb formádat nyújtsd. El kell hitetni az interjúztatókkal, hogy Te vagy a legalkalmasabb a feladatra.

 

Persze nehéz rájönni, hogy mi az, amitől a veled szemben ülő ezt fogja érezni. Nem mindegy, milyen képet festesz magadról, milyen a viselkedésed. És legfeljebb csak halvány sejtésed lehet, hogy az asztal túloldalán ülők mit várnak el tőled pontosan. 

 

Érthető módon, hatványozottan nehéz a dolgod, ha nem tettél még szert különösebb rutinra az állásinterjúk terén. Diákként ráadásul úgy érezheted, nincs is még releváns tapasztalatod, nincsenek eredményeid ahhoz, hogy téged válasszanak. Sokszor azonban nem minden a tapasztalat és az elért eredmények, hiszen előfordulhat, hogy az adott cég inkább a rátermettségét nézi. Ami benned lehet akkor is, ha még nem végeztél hasonló jellegű munkát. „Csupán” annyi a dolgod, hogy meggyőzd az interjúztatókat arról, hogy képes vagy elvégezni a munkát. Na de hogyan is kell ezt csinálni?

 

Adunk néhány tippet, hogy tudd, mit tegyél, vagy épp ne tegyél egy interjún:

 

Merj kommunikálni! Sok ember blokkol le olyan helyzetekben, amiknek tétjük van, és ilyen helyzet az állásinterjú is. Itt azonban esélyed sincs, ha félénken, visszahúzódva ülsz, és egy árva szót sem tudsz magadtól kinyögni, illetve egyszavas válaszokat adsz az interjúztató kérdéseire. Válaszolj kerek, egész mondatokban, nyugodtan kérdezz vissza! A veled szemben ülő csak egy másik ember, nem több, és nem is kevesebb.

 

Ne vágj az interjúztató szavába! Alapvető szabály, hogy senkit nem szakítunk félbe. De egy ilyen helyzetben, az interjúztatót különösen nem! Előfordulhat, hogy eszedbe jut még valami, amikor éppen ő beszél, esetleg felmerül benned egy kérdés, de mindenképpen várd meg, míg ő befejezi a mondandóját. 

 

Légy felkészült! Nagyon sokan vágják úgy el magukat egy állásinterjún, hogy néhány kérdésből kiderül: fogalmuk sincs, mit csinál tulajdonképpen az adott cég, hogyan működik. Ha valahol szeretnél dolgozni, az a minimum, hogy nézz egy kicsit utána a cég tevékenységének. Nem kell A-tól Z-ig megtanulod a cég történetet, de azzal azért legyél tisztában, hogy mivel is foglalkoznak pontosan!

 

Ne beszélj mellé! Szuper, ha nincs problémád a beszélgetéssel az interjún, de arra figyelj, hogy ne húzd az idejüket fölösleges locsogással. A kérdésekre válaszolj rendesen, a tieidet tedd fel, de maradj szorosan a témánál. Nem kell kielemezni az időjárást, és egyéb, hasonló kaliberű dolgokat. A túl sok beszéd sokszor arra utal, hogy zavarban vagy, és megpróbálod valamiről elterelni a figyelmet, ez pedig semmiképpen sem pozitív.

 

Legyenek kérdéseid! Amikor az interjú végén megkérdezik, hogy van-e kérdésed, a lehető legrosszabb válasz az, hogy nincs. Ha úgy is érezted, hogy mindent értettél, akkor is kérdezz valamit, például a kollégákról, a munka menetéről, a mindennapokról a cégnél. De semmiképpen se az legyen a kérdésed, hogy mikor mehetsz leghamarabb szabadságra, és probléma-e, ha néha késel egy kicsit!

 

Nem könnyű profin kezelni az állásinterjút, pláne, ha diákként az első ilyen köröket futod. De a fenti alapszabályok betartásával akár elsőre is jól szerepelhetsz!

 

Meló-Diák