Vendéglátós melók – mit várhatsz, mire figyelj?

Tudj meg többet a vendéglátós melókról
Vendéglátós melók – mit várhatsz, mire figyelj?

A vendéglátás az egyik legpörgősebb és egyben legtanulságosabb területe a diákmunkáknak. Rengeteg nyitott pozíció vár még július derekán is, a tempó garantáltan felpörget, és ami a legjobb: nem csak pénzt keresel, hanem olyan készségeket is fejlesztesz, amik egy életre veled maradnak. Azt hiszed, túlzás? Olvasd el cikkünket és győződj meg róla te magad!

Ha vendéglátósként szeretnél dolgozni

Akkor jó hír, hogy rengeteg különböző munkakör közül választhatsz, mindegyiknek megvan a maga ritmusa és kihívása, de egy dolog közös bennük: nem fogsz unatkozni egyik helyen sem.

  • Áll be a pult mögé! – A jó pultos egyszerre gyors, precíz és kommunikatív. Ha szereted a pörgést, ügyesen kezeled a pénzt, és könnyen szót értesz az emberekkel, ez lehet a te területed. A munkaidő gyakran benyúlik az esti órákba, cserébe a borravalók komoly pluszt jelenthetnek.

  • Árulj fagyit! – Strandokon, fesztiválokon, városi standokon – tökéletes választás, főleg, ha szereted a könnyed hangulatot és a mosolygós vendégeket. Klasszikus nyári meló, ami nem igényel különösebb szaktudást, viszont gyors kézre és türelemre szükség van.

  • Szolgálj fel vendégeknek! – Éttermek, teraszok, kisebb vendéglátóhelyek várnak pincérsegédként. Ha nem rettentenek el a hosszú műszakok és szeretsz mozgásban lenni, próbáld ki! Megtanulod az alapokat, segítesz a terítésben, ételek kihordásában, és közben ellesheted a szakma fortélyait. A szervezettség és a stressztűrés itt elengedhetetlen.

  • Legyél konyhai kisegítő! – A vendéglátás háttérembere, akinek munkája nélkül megállna az élet. Ha nem félsz a fizikai munkától, és inkább a háttérben dolgoznál, mint a vendégekkel, ez lehet a te pozíciód. Mosogatás, alapanyagok előkészítése, takarítás – avagy minden, ami egy konyhán létfontosságú.

Mi vár rád? Tempó, terhelés, hangulat?

A vendéglátásban a tempó nem kérdés – van, és sokszor brutális. A valóság az, hogy egyes napokon alig fogod észrevenni, hogy eltelt 8 óra, máskor pedig minden perc egy örökkévalóságnak tűnik.

A csúcsidőszakok – ebédidő, vacsora, hétvégék – különösen intenzívek.

Ilyenkor egyszerre akár 5–6 asztalt is kiszolgálhatsz pincérként, vagy hosszú sorok állhatnak előtted pultosként. Nem ritka, hogy egy forgalmasabb napon 15–20 ezer lépést is megtehetsz a műszak alatt.

A fizikai terhelés mellett a szellemi fáradtság is jelentős. Fejben kell tartanod a rendeléseket, figyelned kell a vendégek igényeire, és közben mosolyogva kezelned a stresszes helyzeteket. 

Cserébe viszont:

  • A munka után gyakran valódi csapatélmény vár, összetartó közösséggel

  • A borravalóval együtt jóval az átlag diákmunkák felett kereshetsz – egy jó helyen akár 2500–3000 forintot is óránként

  • Megtanulsz hatékonyan kommunikálni és konfliktusokat kezelni

  • Az időd sosem telik unalmasan – minden nap más kihívást tartogat

Mire figyelj, mielőtt belevágsz?

Mielőtt fejest ugranál a vendéglátós világba, van néhány dolog, amit érdemes végiggondolnod:

  • Kérdezd meg előre az elvárásokat! Milyen a műszakbeosztás? Kell-e egyenruha vagy elég a fekete-fehér kombó? Hogyan történik a betanulás? Minél többet tudsz előre, annál magabiztosabban kezdhetsz.

  • A pontosság és a kedvesség itt nem opció – kötelező! Ha 5 percet késel, az egész csapat szenved miatta. Ha morcosan szolgálsz ki, a vendég nem jön vissza. Szóval ha nem vagy reggeli típus, inkább válassz délutános műszakot.

  • Tanulj meg kezelni stresszes helyzeteket! Lesz olyan vendég, aki mindennel elégedetlen. Lesz olyan nap, amikor minden összejön. Ilyenkor vegyél egy mély levegőt, számolj el tízig, és emlékeztesd magad: ez is elmúlik – és lehet lesz egy jó sztorid belőle.

  • Ne félj kérdezni! Senki nem született kész pincérnek vagy baristának. A kollégák tudják, hogy új vagy, és általában szívesen segítenek. Jobb egyszer megkérdezni, mint háromszor elrontani.

Mert ez nemcsak a munkáról szól!

Sokkal inkább arról, hogy részese leszel valaminek, ami mozgásban van, ami él, ami minden nap más arcát mutatja. Hogy kilépj a komfortzónádból, megismerd magad egy új oldalról, és olyan tapasztalatokra tegyél szert, amik formálnak, és veled maradnak.

Ki tudja, talán lesz olyan napod, amikor egy ismert ember ül majd le a teraszra. Lesz olyan műszakod, amikor a csapattal együtt túléltek egy őrült rohamot, és utána együtt nevettek rajta. És lesz olyan pillanat, amikor egy vendég őszinte köszönete vagy egy kolléga elismerése miatt úgy érzed majd, hogy már most megérte.

Szóval ha szeretnél egy igazán emlékezetes nyarat, nézz körül a Meló-Diák kínálatában, és találd meg a hozzád leginkább passzoló nyári munkát!

Meló-Diák