Válj az időbeosztás nagymesterévé – avagy gyűrd le a vizsgákat!

Újra itt az iskola szezon, ami egyet jelent azzal, hogy végtelen +1 feladattal kell leszámolnod szinte minden héten. Annyira nem hiányzott ez nekünk, de ha nem tehetünk ellene semmit, legalább próbáljuk meg kihozni ebből az időszakból a legjobbat!

 

Lehet, hogy vannak kevésbé fontos dolgaid is?

Fontos, hogy tisztába legyél a kötelezettségeid súlyával. Tök jó lenne elmenni este moziba, vagy abba a szuper házibuliba, amit az az ismerősöd tart, aki egész nyáron tárt karokkal fogadott titeket…de biztos megérné? Másnap fáradtan végig ülni az órákat már nem annyira mókás, főleg, ha vár rád egy dolgozat is.

 

Mi van akkor, ha egy héten belül három tesztre is számíthatsz és valami okán nem tudtál elkezdeni időben készülni rájuk? Egyszerű: döntsd el, hogy melyik számodra a legfontosabb, melyik dolgozat lesz a legnehezebb. 

 

Tervezd meg, vagy éppenséggel tervezd újra a heted!

Hétfő Nagyvasárnap, még ki kell zökkenni a hétvége nyújtotta kényelemből, inkább megnézel egy-két részt a kedvenc sorozatodból, vagy elolvasol egy könyvet. Keddenként rituális plázában lógás van Katával, szerdán pedig randi nap van…és itt meg is állhatunk. Nem nagyon van jobb, mint a hozzánk közel állókkal lógni, de sajnos a barátaink nem készülnek fel a vizsgákra helyettünk. (Pedig milyen jó lenne!)

 

Ha tudod, hogy közeleg a számonkérések ideje, mondj le mindent és mindenkit. Ütemezd be magadnak, hogy pontosan mikor fogsz tanulni, például minden nap délután 3 és este 7 között óránként 15 perces szünetekkel– és emellett tarts ki. Jelölj ki egy pihenőnapot, és ekkor találkozz a barátaiddal. Jobb két hétig alig látni őket, mint megbukni. 

 

Jelölj ki reális mérföldköveket is, jutalmazd meg magad! „Ó, igen, végre sikerült annak a nyamvadt témakörnek a végére érni, ezért megérdemlek például egy csokit!” És tényleg, megérdemled, hisz ügyesen vetted az akadályt! Kis dolgok és hatalmas motivációt tudnak adni a folytatásra. 

 

Gyűrd le először a legnehezebbet!

Miért? Egyszerű. Rengeteg stressztől szabadulhatsz meg ezáltal. Sőt, a többi vizsgád még könnyednek is fog tűnni. Meg amúgy is…miért tartogatnád utoljára a legkegyetlenebb tárgyat? 

 

Gondolkozz racionálisan

Fel akarsz készülni a vizsgára egy este alatt, mert az a mítosz járja, hogy ez lehetséges? El kell keserítsünk, ez nem feltétlen igaz. Sőt, jóval többször nem állja meg helyét az állítás, mint ahányszor igen. 

 

Nézd meg, mekkora témakör áll előtted és kezdj el időben felkészülni. Nem muszáj felvenni az első vizsgaidőpontot, jó lesz a második is, csak legyél biztos magadban. Ha elszúrtad és idő hiányában vagy, ne a tanárokat okold, amiért megbuktattak, nyeld le a békát és irány a következő lehetőség.

 

Együtt is jó tanulni

Olyan tárgyra kéne felkészülnöd, amely inkább gyakorlati? Szedd össze csoporttársaid és álljatok neki együtt! Nagy a valószínűsége, hogy ki tudjátok egymást segíteni a nehezebb témakörökben. Egyikőtök ehhez ért, a másikótok ahhoz – tökéletesen kiegészíthetitek egymás tudását. 

 

Azért készülj fel az esti hajrára is

Egy tökéletes világban pontosan tartod az időbeosztásod, mindennel időre elkészülsz és vizsga előtti nap már csak ismételsz…Hát, ez lehet, hogy a valóságban kicsit másként néz ki. 

 

A véghajrában lesznek napok, amikor nemet kell mondanod a kényelmes, nyolc óra alvásnak, le kell főznöd azt a bizonyos későesti kávét és neki kell még állnod befejezni az anyagot. Számít az is, hogy kipihend magad, de az is, hogy átmenj. Néha muszáj kompromisszumokat kötni. Meg hát úgyis...ez egy rövid időszak, utána rengeteg időd lesz regenerálódni. 

 

Találd meg a megfelelő helyet a tanuláshoz.

Az égiek se tudnak segíteni, ha nem tudsz a tanulásra fókuszálni. Mindenképp szükséged lesz egy olyan csendes helyre, ahol képes vagy ellazulni és kellő figyelmet fordítani a szükséges anyagra. 

 

Ha többen vagytok elszállásolva egy szobában, menj el a közeli könyvtárba, vagy egy parkba, esetleg vízpartra. A lényeg, hogy neked jó legyen. 

Ha sikeresen letudtad az összes vizsgád és kipihented magad, rengeteg diákmunka lehetőségünk vár rád és az elszántságodra! 

 

Meló-Diák