Tippek az írásbeli érettségihez

Az érettségi időszaka különösen stresszes minden végzős középiskolás számára, hiszen sok múlhat rajta, valamint ez az első nagyobb megmérettetés, melyen bizonyítania kell. Bár nem volt olyan régen, de még mindig emlékszem, milyen volt a vizsga kezdete előtti pár percben heves szívdobogás közepette várni a feladatsorok kiosztására. Akkor nekem is jól jött volna pár tipp, hogyan küzdjek meg ezzel a nehéz helyzettel, így most pont ezzel szeretnék nektek szolgálni: néhány hasznos tanáccsal az írásbeli érettségi időszakára vonatkozóan. 
 

1. Pihend ki magad!

Kecsegtető gondolatnak tűnhet az érettségi kezdete előtti éjszakázás, ahol mentve a menthetőt, még egy utolsó nagy hajrában eltervezed, hogy átnézed az összes anyagot, ami csak rendelkezésedre áll. De hidd el, ha csak hajnalban fekszel le, miután alaposan megdolgoztattad az agyadat, nem fogsz tudni olyan jól teljesíteni, ahogy azt egyébként energiával feltöltekezve tennéd. Szóval ha úgy érzed, akkor ne félj már este 10-kor ágyba bújni!


2. Legyen nálad mindenből több, mint elég!

Ez vonatkozik elsősorban a tollakra, hiszen a sors szeret játszadozni velünk, így bizony előfordulhat, hogy kifogy a tinta, ami kevésbé kétségbeejtő, ha rögtön három toll is van nálad. Másodsorban legyen nálad elegendő folyadék, még akkor is, ha nem szeretnél 5 percenként mosdóba járni. A folyadékfogyasztás minden vizsgahelyzetben fontos, mert az izgalomtól kiszáradhat a szád, valamint olykor nem árt magadat felfrissíteni, hogy beinduljon a gondolkodásod is. És ha már itt tartunk, elő azokkal a csokinyuszikkal, amit húsvétra kaptál, és még nem ettél meg, mert a csokoládé is ugyanilyen serkentőleg tud hatni, pláne akkor, ha étcsokiról van szó. 


3. Ne gondold túl!

Itt egy személyes tippel tudok szolgálni, hogy én mit teszek, amikor egy nagyobb megmérettetés előtt állok: mindig arra gondolok, hogy mindent kihoztam magamból a felkészülés során, amit csak tudtam, így innentől már nem rajtam múlnak a dolgok. Ha Te tanultál, készültél, és nem a Netflix előtt töltötted az értékes tanulásra szánt időt, akkor nyugodt lehet a lelkiismereted. Innentől kezdve már szerencse dolga, hogy milyen feladatot kapsz, és hogy mennyire fogsz tudni teljesíteni, hiszen a legfontosabb megvan: felkészültél. A többit úgysem tudod befolyásolni, úgyhogy engedd csak el azt a nagy adag gyomorgörcsöt. 

A feladatokra is vonatkozik az, hogy ne agyalj túl sokat: kezdd azzal, amiről látod, hogy menni fog, és ha valamit nem tudsz, térj vissza rá később. Néha az első a megérzés a jó, néha nem, de ha valamiről érzed, hogy jó lesz a válasz, akkor ne bonyolítsd túl, hogy mi van, ha mégsem, és ne módosíts rajta ötvenszer. 


4. Ne nézd meg a javítókulcsot!

Bár ezt mindenkinek a maga ügye eldönteni, én mégis azt javaslom, hogy ne tedd. Csak feleslegesen belehajszolod magad a kétkedésbe, hogy te nem pont ezekkel a szavakkal írtad, így elfogadják-e a válaszodat vagy sem, te nem ezen a módon számoltál, stb. A vége pedig az lesz, hogy a kettesért imádkozol, mikor amúgy semmi okod nincs rá. Felesleges pluszban stresszelni magadat, várd csak meg az eredményt, ne küldd magad már előre akasztófára. 


Mindenkinek megvan a maga felkészülési módszere, a kis rituáléja, amit vizsgahelyzetben rendszeresen végiggondol, végigcsinál, hogy ne izguljon annyira. Természetesen a Te dolgod eldönteni, hogy mennyit fogadsz meg a fentiekből, de akárhogy is cselekszel, tudd, hogy minden rendben lesz! Sok sikert az érettségihez! 

 

A cikket Horváth Roxána írta

Meló-Diák