Tippek az első munkanaphoz

Egy új munkahely mindenki számára egy új mérföldkő. Az izgalom, ami a pozíció elnyerésével kapcsolatban feltornyosul benned, örömhírré változik át mikor megkapod a „Gratulálunk, felvettünk!” témájú levelet. De az örömöt beárnyékolja a következő izgalom: az első munkanap. Az első munkanap mikor új emberekkel találkozol, új helyen és új pozícióban kell megfelelned, nem csak a főnöködnek, hanem magadnak is. Ehhez szeretnék pár tippet adni, hogy kicsit enyhítsek a szorongásodon.

 

Légy magabiztos!

Azonban figyelj a mértékre, senki sem szereti az öntelt embereket! Húzd ki magad, légy határozott és illemtudó, bemutatkozáskor tarts szemkontaktust és légy nyitott a feltett kérdések megválaszolásakor. Próbáld meg megjegyezni a munkatársaid nevét, hiszen mindenki pozitívan veszi, ha a keresztnevén szólítják. Diákként fontos, hogy megadd a kellő tiszteletet az idősebb munkatársaidnak, így kerüld a tegező viszonyt, hogyha erre külön nem hívják fel a figyelmedet.

 

Csinálj kutatómunkát!

Fontos, hogy tisztában és up-to-date legyél a cég ambícióival és a munkaleírásoddal. Azt javaslom, hogy keress rá a cég weboldalára, Facebook oldalára, esetleg kérdezz rá ismerősöktől és tájékozódj. Jó néven veszik, ha látszódik rajtad az érdeklődés és hosszútávon a kutatómunkád kifizetődő lesz! Mi több, így kérdéseket is könnyebben tudsz feltenni, melyek megint csak a fejlődésedre lesznek pozitív hatással.

 

Pihenj!

Kulcsfontosságú tényező, hogy az első munkanapra kipihenten és frissen érkezz. A fáradtság és a fókusz hiánya fatális következményekkel járhat, mivel az első munkanap arról szól, hogy bizonyítsd, hogy te voltál a legmegfelelőbb választás a pozíció betöltésére. Ezzel hozzájárulsz ahhoz is, hogy a főnöködnek ne legyenek kétségei az alkalmazásoddal kapcsolatban. Nem utolsó sorban, minél több órát alszol, annál kisebb az esélye annak, hogy elalszol, így az elkésés veszélye is csökken, ami megint csak plusz pont.

 

Merj segítséget kérni!

Senki sem született profiként, aki mindenhez ért. Magától értetődő, hogy szükséged lesz segítségre az első pár hétben, amíg bele nem rázódsz a munkába, valamint diákként pedig előfordul, hogy nincs összefüggés a munkád és a tanulmányaid között, így természetes, ha segítséget kérsz akár más diákoktól vagy kollégáktól. A csapatmunkában rengeteg előny rejtőzik, például praktikák és trükkök elsajátítása, egymástól való tanulás stb., ezek mind tovább visznek és későbbi munkahelyeknél is kamatoztathatod a tudást. Ne feledd, itt is igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert. 

 

A cikket Szijártó Bianka írta

 

Meló-Diák