Tippek a tökéletes prezentációhoz!

Te is gondolkoztál már azon, hogy egyes tanárok órái miért tűnnek úgy, mintha a végtelenségbe nyúlnának, egyeseké pedig miért zajlik le szinte tíz perc alatt? Erre egyszerű a válasz, vannak, akik csak felolvassák az előre elkészített diákat és vannak szuperhősök, akik elsajátították a prezentáció művészetét.  

 

Úgy érzed fejlesztened kéne a prezentációs készségeiden? Ne aggódj, itt a lehetőség! Összeszedtünk hat hasznos tippet, amik használatával előadásod kiemelkedhet a tömegből és csökkentheted az előtte lévő parát! 

 

Engedd szabadjára a személyiséged!

Mindannyiunk személyisége más és más. Ne rejtsd el a sajátod annak érdekében, hogy komolyabbnak, vagy profinak tűnj. Ne kövesd el azt a hibát, amit sok előadó vét: a professzionalizmus nem jár kéz a kézben a monoton előadásmóddal. Ha jól érzed magad előadás közben, és ez látszik is, a közönséged figyelme nagyobb valószínűséggel szegeződik rád és egyszerűbb is lesz őket bevonni. 

 

Nézzen ki jól a prezentációd!

Mindenképp használj vizuális elemeket, hiszen semmi nem unalmasabb annál, mint amikor csak szöveget látunk kivetítve. Ezek lehetnek színes képek, ábrák, infografikák, szövegbuborékok, gifek….A közönséged figyelmét is jobban felkeltik, és az érdekes szemléltető eszközök a te segítségedre is lesznek, akkor is, ha nem vagy a legmagabiztosabb előadó. Sőt, ha minimális szövegezés mellett tudsz beszélni a témádról, igazán profi és felkészült prezentálónak fognak tartani. Ha az előadás napja előtt alaposan átnézed, hogy miről szeretnél beszélni, nem lehet baj.  

 

Lassíts le beszéd közben!

Nyomás alatt, főként nagy közönség előtt hajlamosabbak vagyunk a hadarásra. Ha gyorsan beszélsz, se perc alatt végzel, de senkiben nem fog megmaradni, hogy miről is szólt az előadás. Lélegezz, nyugodj meg, beszélj úgy, mintha egy ismerősödhöz szólnál. 

 

A gesztusok is számítanak!

Végig tartsd a szemkontaktust a hallgatókkal, és fontos, hogy ne két-három embernek magyarázzunk, hanem a közönséget pásztázva mindig másnak. Ha folyton ugyanazoknak beszélünk, akkor a többiek érzik magukat elhanyagolva, az előadás azonban mindenkinek szól. Ne dülöngélj, állj egy helyben és figyelj a testtartásodra. 

 

Vond be a közönséget!

Ha a közönség része az előadásnak, azzal biztosítod a figyelmet és a tárgy megértését. A bevonásnál viszont figyelni kell arra, hogy ne terelődjön el a téma. A feltett kérdéseknek örülj, ez azt jelenti, hogy érdekli a hallgatót az előadásod. Ha nem tudod ezt megválaszolni akkor se keseredj el és ne is hazudj. Mondd, hogy erre sajnos nem tudod a választ, de utána nézel és folytasd nyugodtan a prezentációt. 

 

Ne félj a személyes tartalmaktól!

Ha az állításodat alá tudod támasztani egy személyes élménnyel, vagy történettel ne félj nem elmondani. A közönség nyitottabb lesz általa és talán könnyeben azonosulnak majd a témával. Amíg nem tartasz tíz percet kiselőadást a házikedvenced új játékáról, nem lehet baj! 

 

Reméljük ezek a tippek segítenek abban, hogy sikeres előadásokat tudhass magad mögé!

 

A prezentációs készségek a munka során is segítségedre lehetnek! Még nincs állásod? Diákmunka kínálatunkat böngészve szinte biztos, hogy megtalálod a hozzád illő lehetőséget!

 

Meló-Diák