Szabad ötletek jegyzéke kollégistáknak

Bizony nem könnyű az élet, ha az ember a szülők által jól védett, biztonságos kis vackából kikerül és hirtelen egyedül találja magát a nagyvilágban. Végképp nem könnyű, ha a jól meg szokott hétköznapi kényelmét feladja, és kollégiumot választ új otthona gyanánt. Tény, hogy ha az embernek annyi cucca van, amennyi egy bőröndbe belefér, kreatívnak kell lenni ahhoz, hogy az otthoni kényelmet is megszégyenítő körülményeket teremthessen maga köré. Íme, néhány life hack, ami hasznos lehet, ha te is koli-lakó vagy.

 

 

1. Szerezz be egy köntöst!

Rendkívül jó szolgálatot tehet ez a ruhadarab akkor, ha a fürdő koedukált. Nyilván ez inkább a lányok többségét érinti kellemetlenül, mintsem a fiúkat. Célszerű olyat venni, amelyik könnyen szárad és kapucnija is van, ami biztosítja, hogy egy-egy téli hajmosás alakalmával ne fázzon meg a fejbőrünk. Higgyétek el, sokkal komfortosabb végig menni benne a folyosón, mint egy szál törölközőbe kapaszkodva. 

 

+1 bónusz, hogy ha van zsebe, nem kell azon agyalnod, hogy hogyan vidd ki egyszerre az összes piperecikked.

 

2. Előzd meg az őskáoszt!

A kollégiumi szobák nem a tágasságukról híresek. Azonban, annak, aki nem jár hetente haza, már jóval több holmira van szüksége, mint annak, aki a hétvégéit otthon tölti. Belátható, hogy a pár négyzetméteres szobákban kevés a hely, főleg, ha a szobatársunk / szobatársaink cuccaival is számolunk és így könnyen zsúfolttá, kaotikussá válhat a szoba. Érdemes tárolódobozokat, kosarakat beszerezni, amibe rendszerezni tudjuk az éppen használaton kívül lévő dolgainkat.

 

3. Légy a pénztárcád barátja!

Persze nem újdonság senkinek sem az, hogy általánosságban a kollégisták viszonylag olcsó életmódot folytatnak. A legtöbb gondot talán az étkezés finanszírozása jelentheti, azonban van egy-két trükk, hogy ne vásárolja túl magát az amúgy mindig éhes kollégista. 

 

A legfőbb szabály, hogy éhesen soha, de soha ne menjünk vásárolni, mert annak rengeteg felesleges szénhidrátban és cukorban gazdag termék lesz az ára, amit persze pont a boltban kívánunk meg.

 

A második szabály pedig az, hogy főzzünk magunkra. Minimálisan feleannyiból ki lehet hozni egy hetet, ha nem a gyorséttermek és a beülős helyek mellett tesszük le a voksunk.

 

Az utolsó, harmadik szabályt az online újságok nyújtotta kényelem ihlette. Jó, ha tudjuk, hogy a nagyobb bevásárlóközpontokban olcsóbban vásárlunk, mint a sarki kisboltban. Ezeknek az áruházláncoknak online elérhető akciós újságjaik vannak, amelyeket érdemes átlapozni, és a szükséges termékeket így áron alul beszerezni.

 

 4. Kövess étrendet!

Igen, bizony ez szorosan kapcsolódik az előző ponthoz. Ha készítünk magunknak egy fix étrendet, nem csak az alakunknak kedvezünk ezzel, hanem a vásárlási szokásainkat is tudatosabbá tehetjük. Hiszen, mégis miért vennénk olyan dolgokat, amelyek nem szerepelnek az étrendünkben? 

 

5. A füldugó, mint megmentő

Mindig voltak és mindig is lesznek olyanok, akiktől zengeni fog a koli, lényegtelen, hogy az első heteket, vagy az utolsókat szenvedjük épp végig a félévben. Valljuk be, hogy a kollégiumi bulik csak akkor élvezetesek, ha mi is aktív részesei vagyunk. Azonban ez természetesen egy zárthelyi dolgozatot megelőző este legtöbbünknek nem megengedhető, mivel sokszor az estét még tanulásra szánnánk. A maximális hangerőn tolt zene azonban eléggé belerondíthat az idilli tanulós estünkbe. Szerencsére egy füldugó tökéletes társunk lehet ezeken a harsány éjszakákon és tompítja, vagy megszünteti a jókedvű társaink által keltett hangzavart.

 

Ha pedig egy kis plusz pénzre lenne szükséged, válogass órarendedhez igazítható diákmunkáink közül!

 

A cikket Zsuppán Mercédesz írta.

Meló-Diák