Pályakezdőként gyakorlattal? Diákmunkával ez is sikerülhet!

Minden egyetemista életében eljön az a pillanat, amikor szakmai gyakorlat után kell néznie, hiszen az egyetemi és felsőoktatási tanulmányok teljesítéséhez elengedhetetlen alapkövetelmény. A gyakorlati helyeden eltöltött idő a jövőben alkalmas lehet karrierépítési célokra, mindenekfelett hasznos, az életben és a szakmádban alkalmazható tudással láthat el. Belülről láthatsz rá a munka világára, ismerkedhetsz meg az üzleti élet menetével és betekintést kaphatsz, hogy hogyan is működik mindaz gyakorlatban, amit az előadóterem padjaiban megtanultál.

 

Hogyan rendelkezhetsz akár egy-két éves tapasztalattal is egyetem végére? Mindez, hogy lehetséges friss diplomával, pályakezdőként?

 

HOGY INDULJ EL?

Első és legfontosabb szempontja az eredményes gyakorlati éveknek a szakirányodnak megfelelő munkahelyválasztás. Próbálj a tanulmányaiddal összhangban lévő területet választani és a már meglévő tudásodat gyakorlatban használni és gyarapítani. Ne ijedj meg a lehetőségektől, hanem élj velük! Minél több felelősségteljes feladatot vállalsz, annál többet profitálhatsz. Ne arra törekedj, hogy „legyen meg”, hanem, hogy a jövőben is hasznosítható tudással, kapcsolatokkal és tapasztalattal rendelkezz a végén. A Meló-diák széles kínálatot biztosít álláslehetőségekből számos szakterületen. Törekedj arra, hogy valódi szaktudást szerezz, ami majd előnyödre szolgál a későbbi munkaerőpiacon.

 

TÁJÉKOZÓDJ!

Járd körbe a témát, keress fel több céget, böngészd az oldalunkat és a netet! Kérd ki akár a szüleid, barátaid vagy szaktársaid véleményét. Rengeteg szakmai gyakorlatot biztosító munkalehetőség szerepel folyamatosan újuló kínálatunkban. 

 

„MINÉL ELŐBB, ANNÁL JOBB”

Így igaz! Sosem lehet elég korán kezdeni. Tanácsos a szakmai gyakorlatot nem az utolsó félévekre hagyni, amikor az ember a szakdolgozatával foglalkozik és az államvizsgára készül. Az egyetemi életbe való belerázódás után, akár a harmadik, negyedik félévben is már ajánlott munkahelylehetőségeket nézegetni.

A szakmai gyakorlatot biztosító cégek állásajánlatai lefedhetik az egyetemed által előírt, a diploma teljesítéséhez szükséges kötelező gyakorlati idődet. De ez ne állítson meg abban, hogy tovább folytasd! A vállalatnak szintén kedvező, hogy gyakornokokat foglalkoztat, hiszen potenciális, állandó munkaerőre is szükségük van, tehát nem kizárt, hogy szakmai gyakorlatod elvégzése után is lehetőséged nyílik arra, hogy tovább alkalmazzanak. 

A képzésed végére, ha elég korán kezded, akár már egy-két éves gyakorlati munkatapasztalattal is rendelkezhetsz, ami számos cég állásajánlatainak alapkövetelménye. (ismérvében szerepel, mint alapkövetelmény, ha jelentkezni szeretnél hozzájuk egy pozícióra.)

 

SZAKMAI GYAKORLAT DIÁKMUNKÁVAL?

Igen! Önállóan gyakorlati munkahelyet találni nem egyszerű dolog, felvenni a céggel a kapcsolatot, egyeztetni az egyetemmel. Nálunk könnyen találsz és válogathatsz a különböző cégek és állásajánlataik közül. 

Némelyik ajánlatnál már előre láthatod beosztásodat vagy az elvárt, minimum órát, amit hetente kell teljesítened. Ez sokkal jobb átláthatóságot biztosít és lehetőséget ad arra, hogy tanulmányaid mellett munkát vállalj, amit még grátiszban szakmai gyakorlatként is hasznosíthatsz. 

Rugalmasság és „hallgatóközpontúság”. Te alakíthatod a saját beosztásod, összehangolva egyetemeddel és a tanulmányaiddal. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy egyszerre tudj tagja lenni a felsőoktatás- és a munka világának is.

Ez leegyszerűsítheti a későbbiekben a dolgod, hiszen már korán megtanulod beosztani az idődet, adaptálódni és átlátni az elméleti oktatásod gyakorlati oldalát.

Ki ne akarna emellett még zsebpénzt is keresni?

Nem csak tapasztalattal és szaktudással gazdagodhatsz egy gyakorlatból! Gyakornoki álláslehetőségeinket kínáló partnercégeink meghatározott és az oldalon feltüntetett pénz fejében foglalkoztatnak. 

 

JÓ MÉG, HA TUDOD!

Az utóbbi időben jellemző a vállalatokra, cégekre, hogy egyre komolyabban és számottevőbben számolnak a szakmai gyakorlatos hallgatókban rejlő lehetőségekkel. Azért, hogy már az elején jó benyomást kelts, készülj egy jól összeállított önéletrajzzal és érdekes válaszokkal az állásinterjúhoz. 

 

A cikket Fülöp Dorka írta.

 

Meló-Diák