Önéletrajz? Motivációs levél?

Szinte mindenkinek ismerős ez a két fogalom, és azt is sokan tudják, hogy ezekre egy pozícióra való jelentkezéskor nagy szükség van. Manapság már szinte minden munkáltató kér önéletrajzot a jelentkezőktől.  A diákmunkák során is előfordul, hogy szükséges elküldeni. A komolyabb, magasabb beosztáshoz, pedig már elvárják a motivációs levél beküldését is. Azt se felejtsük el, hogy az egyetemi, főiskolai továbbtanuláshoz is szükségesek lehetnek ezek a dokumentumok. De mit is takarnak ezek valójában és vajon mi kell egy jó önéletrajzhoz, vagy egy jó motivációs levélhez? A Meló-Diák Iskolaszövetkezet ebben is segít.

 

A munkáltatók szakmai önéletrajzot szoktak kérni, és szinte mindig amerikai típusút. Ez annyit takar, hogy vázlatosabb, pontokba szedve mutatjuk be magunkat. Ez egy általános képet ad rólunk. Fontos, hogy időben visszafele haladjunk az iskoláinkkal, munkahelyeinkkel. Ismertetni kell az elért eredményeket, amik fontosak lehetnek a munkáltató számára. Valamint fontos kiemelni a nyelvismeretünket, illetve a személyes részben kitérhetünk a jogosítványra, szabadidős tevékenységre, születési hely és idő megadása is ebben a szakaszban történik, továbbá a családi állapotot is közölni lehet. Ha valami felé érdeklődünk, szeretnénk fejlődni, azt is érdemes megemlíteni, hiszen ebből kiderülhet az elhivatottság. Tartalmaznia kell még a telefonszámunkat, email címünket, lakhelyünket. Ezeket jobb oldalon fent érdemes megadni. A másik oldalra pedig érdemes egy igazolványképet beilleszteni magunkról. A végén pedig a helyszínnek, dátumnak és az aláírásnak kell szerepelni.

 

Formai követelmény az A/4-es papír, az esztétikus elrendezés, helyesírás, pontos elkülönítések. A legmegfelelőbb, ha gépeljük, hiszen sokszor mailben kell elküldeni, illetve egy nyomtatott példány mindig szebben mutat, mint a kézzel írott társai.

 

A motivációs levél megírása már nehezebb, mint az önéletrajzé. Itt egybefüggő, értelmes, hosszabb szöveget kell megfogalmazni. Ennek tartalmaznia kell a pályázó nevét, illetve a személyes erősségeket kell leginkább kiemelni. Ha valaki jó motivációs levelet szeretne, minden egyes jelentkezésnél személyre kell szabnia az adott álláshoz. Hangsúlyozni kell, hogy hogyan tud hozzájárulni az adott cég/állás sikereihez, fejlődéséhez. Itt is szükség van fejlécre, ahol az elérhetőségeket kell felsorolni. Hármas tagolásban érdemes megírni, ami a bevezetés, tárgyalás, befejezés pontokat takarja. Először érdemes bemutatni magunkat, majd utána rá lehet térni a kvalitásokra, a szakmai tapasztalatra. Érdemes kifejteni, hogy miért gondolja magát alkalmasnak az adott személy az állásra. Meglehet említeni, hogy ismeri a céget, ahova jelentkezett, illetve az eddigi legnagyobb sikereket is bele lehet szőni a mondandóba. Az utolsó rész pedig az összegzésről szól, illetve az érdeklődés felkeltéséről. Ez általában egy rövid, lényegre törő rész. 

 

Természetesen a legvégén itt is kihagyhatatlan a helyszín, időpont, aláírás hármasa.

Mindenképp fontos, hogy ezeket a dokumentumokat ismerjük, és el tudjuk készíteni, hiszen sok minden múlhat rajtuk. Már diákként érdemes elkezdeni összegyűjteni a diákmunkákat, hiszen a későbbi állandó munkahelyünkön fontos részei lehetnek az önéletrajzunkban vagy a motivációs levelünkben. A nyár remek lehetőség arra, hogy bővítsük ezeket a dokumentumokat. 

 

A cikket Szőke Szeverina írta

 

Meló-Diák