Nem tudsz dolgozni a vizsgaidőszakban, mert ki sem látsz a tanulnivalóból? Tippek a hatékony tanulásért!

Bizony sokunk ismeri azt a gyomorgörcsöt, amellyel az a bizonyos „vizsgadrukk” jár. Izzadó tenyér, remegő végtagok és még sorolhatnám. Sajnos a mai, modern és rohanó világban elvesztettünk egy nagyon fontos dolgot a tanulással kapcsolatban és ez nem más, mint az öröm. Az, hogy az iskoláztatásunkat előbb éljük meg nyűgként, mint élvezetként igazán sajnálatos, mivel még nem is olyan régen a tanulás nem volt olyan magától értetődő, mint napjainkban. Természetesen ennek rengeteg konkrét oka van, amibe nem kívánok belemenni, hiszen ez a cikk nem azért született. Inkább az lenne a cél, hogy eme iromány segítségével megmutassam, hogyan lehet tudatosan készülni az oktatás által elénk állított megmérettetésekre.

 

1. A kezdetek

Sok egyetemista, akinek még esetleg nincs rutinja az egyetemi életben, belecsúszik abba a hibába, hogy csak az első zárthelyi dolgozat megírása előtt 2-3 nappal próbálja meg beletuszkolni a fejébe az előző hetek tanagyagát, mivel nem számolt a „szeptemberi szabadság” árával. 

 

Ilyenkor persze az, aki nem egy született Einstein könnyen megcsúszhat, ugyanis az egymást érő dolgozatokra képtelenség egy-egy délután alatt felkészülni, pláne, ha jó jegyet szeretnénk, esetleg, ha ösztöndíjra gyúrunk. Érdemes a tananyaggal párhuzamosan haladni és minden órára bejárni, hiszen tudjuk, hogy amit egyszer már hallott az ember, azt könnyebben el fogja sajátítani.

 

2. Tanulj előre

Igen, ez így szerintem is borzasztóan hangzik, pláne, ha az ember lánya még dolgozik is iskola mellett jogosan kérdezheti, hogy mikor van erre másnak ideje. Azonban, ha végig gondoljuk, rengeteg időt spórolhatunk ezzel. Ha csak óra előtt egy 10 percet a villamoson olvasgatunk az aznapi előadás témájáról, sokkal könnyebben és gyorsabban megértjük, mintha utólag kéne a káosz-szerű jegyzeteinkből 2-3 értelmes gondolatot kibogoznunk, ami valljuk be, órákba is telhet.

 

3. Tapasztald ki, hogy mikor tanulsz a leghatékonyabban

Az, hogy mennyire vagy sikeres a tanulásban sokszor függhet attól is, hogy melyik napszakban ülsz le az íróasztalod elé. Tanulmányok szerint délelőtti tanulásnál nincs hatékonyabb, mivel ébredés után még frissek vagyunk ugyanakkor, az álmot jó esetben már kidörzsöltük a szemünkből.

 

4. Oszd meg és uralkodj

Ha már lekéstél arról, hogy folyamatosan figyelemmel kövesd a tananyagot, akkor sem kell kétségbe esni, mivel rövid idő alatt is meg lehet nagy anyagmennyiséget tanulni. Azt, hogy mennyi pontosan ez a rövid idő, könnyen meghatározhatod, ha a tanulnivalót kisebb témakörökre felosztod és így napjaid sűrűségétől függően meg tudod becsülni, hogy hány napot kell rászánnod a felkészülésre.

 

5. Használd okosan a világhálót

Mint tudjuk, az internet hatalmas kincsesbánya és aki kitartóan keres, az talál. Ha nem értesz egy anyagrészt az órai jegyzeteid és az oktató magyarázata alapján, akkor mint tudjuk, a Google jó barátunk csak egy-két keresőszót kér a tudás átadásáért cserébe. Rengeteg tanulmány, szakirodalom és oktató videó kering az interneten ingyenes, hozzáférhető formátumban. Érdemes élni a lehetőséggel.

 

6. A „mumus” tárgyak kiküszöbölése

A nehéz, gyakran gyakorlatra épülő tárgyakkal érdemes minimum kétnaponta szenvedni egy kicsit. Ezek általában azért okoznak kellemetlen perceket a nebulóknak, mert nincs elég gyakorlatuk benne. Ismétlés a tudás anyja, a gyakorlás meg az apja. Ha csak egy példát oldasz is meg, már előrébb vagy és több tapasztalatod van, mint amennyi tegnap volt!

 

7. Ne magolj!

Egyetemen magolni már teljesen felesleges az anyagrészek nagysága miatt. Érdemes egy bizonyos logikai hálót felépíteni, témavázlatot készíteni. A cél, hogy az egész anyagot megértsd és ne bevágd. Így gyorsabban is tanulhatsz, valamit jobban átláthatóvá teszed saját magad számára is a témát.

 

A cikket Zsuppán Mercédesz írta.

Meló-Diák