Neked milyen a személyiséged

Emberek vagyunk. Nap, mint nap felmérjük egymást, ítélkezünk a másik megjelenéséről, különböző helyzetekre adott reakciójáról, modoráról és még sorolhatnánk. Neked milyen a személyiséged? Egyszerű kérdésnek tűnik, pedig a válasz legalább olyan összetett, mint maga a személyiséged. 

 

EGYÁLTALÁN MILYEN SZEMÉLYISÉGTÍPUSOK VANNAK? 

Introvertált és extrovertált. 

Nyugi. Nem kezdünk el varázsigéket magolni. Talán már te is hallottál erről a kétféle személyiségbesorolásról a suliban.
 

LÁSSUK ELŐSZÖR AZ INTORVERTÁLT JELLEMZŐIT

Az introvertált ember „többet néz befelé”. Előbb agyal, aztán cselekszik. A világban sokszor megfigyelőként van jelen, szereti szemlélni a körülötte élő társadalmat, azonban számára nagyon fontos a minőségi egyedüllét, amikor újra feltöltődhet. 

Nehezebben teremtenek kapcsolatot más emberekkel, sokszor nem tudják, hogyan kezdeményezzenek és a nyilvános szereplést sem nekik találták ki. Ezzel persze nem arra célzunk, hogy egy ilyen ember nem lenne képes egy prezentációt vagy egy meetinget levezetni, de számára sokkal több felkészülést és ráhangolódást igényelne mindez.
 

És a munka világa?

Mivel az ilyen emberek inkább egyedül szeretik megoldani a problémáikat, ezért rendkívül önállóak is. Ha esetleg magadra ismertél, ne gondold egy pillanatig sem, hogy introvertáltnak lenni rossz dolog. Mindenképp érdemes lenne kipróbálnod néhány (nyári) diákmunkát Neked is, hiszen ezek hozzásegítenek ahhoz, hogy még jobban megismerd önmagad és megtudd miben is vagy igazán jó. Az önálló munkavégzés, magas problémamegoldóképesség, kritikus gondolkodás, kreativitás mind-mind az introvertált személyek nagyrabecsült tulajdonságai a munkaerőpiacion. 

És ha még mindig nem győztelek meg arról, hogy introvertáltnak lenni jó dolog, tudtad, hogy Bill Gates is annak vallja magát? Emma Watson is ezen tábort erősíti, sőt még a 20.század legnagyobb tudósa, Albert Einsten is introvertált volt. 

 

EXTROVERTÁLTAKÉ A VILÁG

Na jó nem éppen, de sokan közülük így gondolják. Ők azok akik „többet néznek kifelé”, sokszor előbb cselekszenek, aztán gondolkodnak. A tettek emberei. Energikusak, igénylik a társaságot, emiatt sok ismerősük és barátjuk van. Nem szeretnek egyedül lenni, igazából az introvertáltak ellentétje. 
 

Barátok, móka és kacagás

Igazi társasági emberek, általában ők azok, akik a középpontban vannak. Könnyen teremtenek kapcsolatot más emberekkel, jól kommunikálnak, sokan kedvelik őket. A nyilvános szereplés nem okoz gondot számukra, még élvezik is, hogy ilyenkor mindenki rájuk figyel. 
 

Csapatban mindig könnyebb

Az extrovertált ember igazán hisz a csapatmunka erejében, szereti megbeszélni másokkal a lehetséges megoldásokat, és végül együtt megoldani a felmerülő problémákat. Éppen ezért, sokszor remek vezetők válhatnak az ilyen emberekből, akik képesek egy csapatot irányítani, egyben tartani és lelkesíteni, ami a cél elérése érdekében nélkülözhetetlen. Sokszor nem is gondolná az ember, hogy képes lenne ilyesmire, de mire valók a diákmunkák, ha nem erre (is)? Már diákként kipróbálhatjuk magunkat, mint csapatjátékos vagy kamatoztathatjuk remek kommunikációs képességeinket, de egy kis szerencsével még vezetői tapasztalatokra is szert tehetünk. 

Az iskolaszövetkezetek sokszínű lehetőségeket kínálnak mindazok számára, akik már a diákévek alatt bele szeretnének kóstolni a munka világába, legyen szó introvertált vagy extrovertált személyiségről, egy biztos: mindenki számára létezik egy olyan hivatás, amely megegyezik a személyiségével is, s amiben ezáltal kiteljesedhet. 
 

Végezetül egy kis megjegyzés.

Sok más elmélet is született már a személyiségtípusokkal kapcsolatban, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy nem lehet az embereket egyértelműen e két kategóriába besorolni. Általában ezek keveréke alkotja egy-egy ember teljes személyiségét, eltérő arányokkal megfűszerezve. 

 

A cikket Csiszér Fanni Boglárka írta

 

Meló-Diák