Néhány jó tipp albérletkereséshez!

Az egyetemi felvételi időszak ugyan már régen lezárult, viszont a személyes környezetemben is vannak olyan szerencsétlen helyzetben lévők, akik még nem találták meg lakhatásuk forrását. Az albérletkeresés mindig is problémát jelentett, és sajnálatos módon a helyzet egyre csak romlik! Példának okáért, aki Budapesten szeretné megoldani ideiglenes lakhatását, annak minimum 100 ezer (!!!) forintot kell előteremteni havonta, és ebben a rezsi még benne sincsen! Aggodalomra semmi ok, hisz van pár olyan trükk, ami megkönnyíti ezen nehéz helyzet megoldását.

 

Hallgass az eszedre!

Rengetegen futnak bele abba a hibába, hogy fejvesztve rohannak az első albérlet felé amit meglátnak. Ezeknek a próbálkozásoknak általában szomorú a végkifejlete, hisz a lakás vagy túl drága, vagy pedig egyáltalán nem felel meg az igényeknek. Picit elcsépelt, de fontos fejben tartani, hisz türelemmel és józan ésszel sokkal könnyebb albérletet találni! A másik ami nagyon fontos ezzel kapcsolatban hogy rengeteg a kamu hirdetés, melyekben álmaid lehetőségét kínálják, mondjuk 90 ezer forintért rezsivel, ám amikor odaérsz egy lepusztult házon és egy mosolygó háztulajon kívül mást nem fogsz látni.

 

Figyeld a részleteket!

Számtalan olyan történetet hallottam, amikor valaki megtalálta az „álomalbérletet”, csak éppen a hirdetésben nem olvasta el, hogy nem viheti kisállatát. Erre az ember általában az albérletbe toppanva jön rá. Természetesen erre könnyen lehetne legyintve azt mondani, hogy:”Hát akkor otthon hagyom!”. Viszont vannak ennél sokkal radikálisabb példák, például amikor valaki belefut abba, hogy egy bútorozatlan albérletet vesz ki magának, amit ha használni akar, be kell teljesen rendeznie. 100 szónak is 1 a vége, a hirdetést mindig figyelmesen át kell olvasni!

 

Számít a négyzetméter!

Sokan vannak, akik tévesen azt gondolják, hogy a négyzetméter nem annyira fontos, hisz ők kis helyen is elférnek. A csalódottság viszont itt sem várat magára, amint az illető betoppan a kibérlendő ingatlanba, rájön hogy ezen a helyen mégsem fér el kényelmesen, de még kényelmetlenül sem! Természetesen mindig drágák lesznek a nagy albérletek, fontos hogy az ember megtalálja a középutat!

 

Beszélj a tulajjal!

Talán az egyik legfontosabb kitétel. Hisz annál rosszabb nincs, mikor megtalálod tényleg a nagybetűs lakhatást, még kisállatot is lehet vinni, ám mikor először beszélsz a tulajjal, kiderül, hogy egy olyan albérletbe fogsz beköltözni, ahol a szomszédság hajnal kettőkör a csendháborításra fittyet hányva Metallicát megszégyenítve üvölteti a zenét. Ezekről mindig érdeklődj a tulajnál mielőtt a bérlés mellett döntesz! 

 

Fontos az elhelyezkedés!

Senkinek sem mindegy, hogy 5 percet kell gyalogolnia, vagy 45 percet kell busszal utaznia ahhoz, hogy elérje az egyetemet. Természetesen a valamilyen egyetemek közelében elhelyezkedő albérletek brutális árban vannak, példának okáért, ha az ember az Eötvös Lóránd Tudományegyetem ÁJK kara mellett szeretne magának albérletet vásárolni, minimum 300 ezret ki kell szurkolnia, havonta! Itt megint a középút megtalálása a fontos! A példánál maradva, az ELTE ezen karától nagyjából 10-15 percre találhatunk akár csak 120 ezer (!!!) forintért is nekünk való lakást.

 

+1 - Néhány oldal ami segíthet:

Miközben eme cikken dolgoztam, én is elmerültem az albérletek világába és rögtön találtam két olyan oldalt, amelyek nagyban megkönnyíthetik az albérletkeresést! Az egyik, az albérlet.hu, ahol véleményem szerint egy egészen szépen megtervezett oldalon lehet keresgélni a rengeteg albérlet közül, a másik pedig talán egy kicsit meglepő: A jófogás! Itt is rengeteg albérletet találni, és ha az ember kifogy a lehetőségekből, itt is meg lehet próbálni. 

 

Ha esetleg nincs elég pénzed magadtól kibérelni egy albérletet, ne feledd:

Diákmunkával minden megoldható!

 

A cikket Szolga Bálint írta. 

 

Meló-Diák