Négy hasznos alkalmazás az iskolai évekre – 2. rész

Cikksorozatunk első részében belevágtunk az iskola mindennapokat megkönnyítő mobilappok összegyűjtésébe. Most folytatjuk a listát és további négy praktikus alkalmazást veszünk górcső alá.

Az iskolai feladatokhoz, az anyagok és a teendők rendszerezéséhez, de sokszor még a tanuláshoz is elkél a segítség. Szerencsére ma már, ha elég sokáig keresünk, mindenre találunk megoldást a digitális világ végtelen tárházában.

Prezi

Szeretnél egy igazán menő prezit összerakni, de kilépnél a klasszikus Power Point keretek közül? Ha meguntad a folyamatosan ismételt sablonokat, diastílusokat és effekteket, jó szívvel ajánljuk a Prezi alkalmazását. A hazai fejlesztésű, Flash-alapú, internetes prezentáció-készítő szoftver 2009 óta érhető el a felhasználók számára és nagy népszerűségnek örvend. Olyannyira, hogy ma már a magyaron kívül további hét nyelven is használható. A Prezi új megközelítésével a korábbiakhoz képest szabad kezet kapsz a sokfunkciós virtuális vásznon, melyre kedved szerint viheted fel és rendezheted el az elemeket. Egyedi preziddel garantáltan nem fogsz máshol találkozni, közönséged pedig értékelni fogja az újdonság élményét!

Prezi: Android és iOS

Trello

Azt is mondhatnánk, ez az ingyenes mobilapp a post-itek új, hatékonyabb generációja. A Trello faliújságszerű felépítésével átlátható és könnyen használható rendszert teremt nem csak az egyéni feladatokhoz, de csoportmunkák esetén is remekül használható. Segít követni és rendszerezni minden teendődet, legyen szó egy sima bevásárlólista összeállításáról vagy akár egy összetett, határidőkkel járó iskolai projektről. A Trello alapját az úgynevezett táblák képezik, melyre különböző kártyákat tűzhetsz, rendszerezve bármit, ami fontos számodra. A kártyák további kidolgozását listák, csatolmányok, címkék, hozzászólások (tag opcióval) és határidők hozzárendelése teszi lehetővé. 

Trello: Android és iOS

Quizlet

Ma már a jó öreg tanulókártyás módszerre is van digitális megoldás, melynek „beüzemelése” eredeti változatához képest elenyésző. A hasonló célt szolgáló alkalmazások közül méltán emelkedik ki a sokak által szeretett Quizlet. Az app segítségével szócsomagokat készíthetsz az interaktív táblán bármilyen tantárgyhoz, a tanulókártyákból pedig egyetlen kattintással gyárthatsz klasszikus szódolgozatokat vagy fogalom-kikérdezőt (a kártyák használatának persze csak kreativitásod szab határt). Az alkalmazásban az alapfunkciók mellett több kiegészítő is vár, ilyenek például a fejlesztő játékok vagy a kártyák kinyomtatásának lehetősége.

Quizlet: Android és iOS

Manumath

Valljuk be, a matek sokunknak nem a szíve csücske. A mindennapi küzdelmekhez nyújt segítséget a tableten és okostelefonon is használható Manumath. Az applikáció megkönnyíti a bonyolult feladatok megoldását, és nemcsak kijavítja a hibákat, de visszajelzésekkel is segíti a gyakorlást. A program éles tesztelésen is átesett, egy budai általános iskola tanárai és diákjai több hónapon át használták, felmérve a gyakorlati működését. A Manumath különlegessége a többi hasonló alkalmazással szemben, hogy lehetőségünk van a végeredmény megadására szabad formában is. Ingyenesen letölthető verziójában százféle feladatsort lehet megoldani, havi előfizetési díj ellenében pedig a teljes feladatgyűjtemény elérhető válik több mint 17 ezer matematikai feladattal. 

Manumath: Android és iOS

+ 1

Gyors segítségre van szükséged a dolgozatra vagy felelésre való felkészüléshez? Az érettségi.com okostelefonra készített praktikus, ingyenes alkalmazása, a PuskApp ebben segít. A középiskolai tananyagokból univerzális tudással rendelkező alkalmazásban alaposan kidolgozott érettségi tételeket, illetve jegyzeteket találhatsz, amik jól jöhetnek egy-egy váratlan számonkérés esetén (csak halkan jegyezzük meg, de még puska móddal is rendelkezik az alkalmazás). Használatához az érettségi.com oldalon való regisztrálásra van szükség, majd az ott kapott felhasználónévvel és jelszóval léphetsz be az appba. A kínálatban matematika, irodalom, nyelvtan, történelem, kémia, biológia, földrajz, illetve angol jegyzeteket is találsz. A mottó egyszerű: tanulj okosan! Az alkalmazás egyetlen szépséghibája, hogy egyelőre csak az androidosok számára elérhető, de reméljük hamarosan az iPhone tulajdonosok is élvezhetik az app előnyeit. 

PuskApp: Androidra

A Meló-Diák appjáról se feledkezz meg, mellyel könnyen és egyszerűen böngészhetsz aktuális munkáink között bárhol és bármikor! ;) Androidra itt, iOS-re pedig itt töltheted le. 

 

 

 

 

 

Meló-Diák