Négy hasznos alkalmazás az iskolai évekre – 1. rész

Cikksorozatunk első részében négy olyan praktikus és egyre nélkülözhetetlenebb applikációt mutatunk be, melyek segítségével egyszerűbbé teheted a tanulást és az azzal kapcsolatos teendőket.

 

Közhelynek hangzik, de az okostelefonok tényleg nem csak ‘haszontalan’ chatelésre, netezésre vagy videók böngészésére használhatók. Manapság se szeri, se száma az élet különféle területeit megkönnyítő alkalmazásoknak, nincs ez máshogy a tanulással sem. Most induló cikksorozatunk első fejezetében ehhez ajánlunk praktikus appokat! 

1. A létfontosságú Neptun

Ugyan sok kritika éri, bizony a főiskolai és egyetemi évek lehetetlenek lennének nélküle. 2015-ben böngészőben használható verziója mellé megjelent az egyszerűsített mobilalkalmazás is, melynek köszönhetően másodpercek alatt ránézhetsz aktuális kurzusaidra, vizsgáidra, de akár ezek felvételét is intézheted az appon keresztül. Bár nem található meg benne minden funkció, melyeket a klasszikus verzió kínál, nagy segítség az alapvető tanulmányi ügyek könnyebb és gyorsabb kezelésében.

Neptun: Google Play és App Store

2. Jegyzetelés az online világban

Rendbe szednéd virtuális jegyzeteidet? Az Evernote és a Google Keep tökéletes választás lehet erre a célra. Az appok alkalmasak képek, szövegek és linkek tárolására, emellett szuper keresőfunkciók, jelölési (tag) lehetőségek, megosztás és pipálható listák teszik átláthatóvá a feljegyzett gondolatokat. Használatuk egyszerű és praktikus. Mindkettő azonnal szinkronizál asztali gépen, telefonon és tableten egyaránt, így akár utazás közben is lehet jegyzeteket nézegetni és szerkeszteni. A Google Keep főként a rövid jegyzetek készítésére alkalmas, viszont ezzel akár GPS-alapú emlékeztetőt is beállíthatsz.

Evernote: Google Play és App Store
Google Keep: Google Play és App Store

3. Ha nyelvtanulás, akkor persze Duolingo

A Duolingo a világ legnépszerűbb online nyelvtanulási módszere, hiszen nem csak ingyenes, de szórakoztató és tudományosan is megalapozott. Az alkalmazás írásbeli feladatok széles körét kínálja, illetve a hallás utáni szövegértés – sőt, kisebb mértékben a beszéd – gyakorlását is segíti. A megszerzett készségeket játékos formában, faalakban jeleníti meg, amin keresztül jól látható a haladás, és a már megtanult szavak ismételt gyakorlását is lehetővé teszi. Az alkalmazás használatát könnyű megszokni, így gyorsan beépül a mindennapokba, folyamatos fejlődést biztosítva. Ma körülbelül 80 nyelv közül választhatsz és akár barátaiddal is versenyezhetsz az appon belül.

Duolingo: Google Play és App Store

4. Így oszthatod be jól az idődet

 

A diákok számára különösen fontos, hogy megfelelően be tudják osztani az idejüket. A dolgozatokat, számonkéréseket és határidős feladatokat azonban néha nehézkes mind észben tartani. Erre a problémára nyújt például megoldást – az egyelőre sajnos csak Androidon elérhető – School Planner, amelyben különféle színkódokkal láthatod el a tárgyakat, az applikáció pedig jelzi, mennyi idő van még a vizsgáig, illetve követketheted, mennyit foglalkoztál eddig az adott projekttel. Nem utolsó sorban pedig  mutatós, hatékonyságnövelő to-do listák összeállítására is alkalmas.

iPhone-ra a hasonló funkciójú Homework App-ot ajánljuk, mely szintén a diákok életének megkönnyítését szolgálja részletes naptár és to-do opcióival. 

School Planner: Google Play
The Homework App: App Store

+1 Mert néha szünetet is kell tartani!

A 2008-ban alapított, naponta frissülő 9GAG mára a világ egyik legnépszerűbb meme oldala és appja lett, ahol több ezer vicces képet, videót, gifet és szórakoztató tartalmat böngészhetünk a tanulás előtti feltöltődésként vagy épp tanulás utáni jutalomként. (Na jó, néha helyette is előfordul…)

9GAG: Google Play és App Store

Tipp: Ne hagyd ki a Meló-Diák saját appját se (Androidra itt, iOS-re pedig itt töltheted le), melynek segítségével könnyedén válogathatsz folyamatosan frissülő munkáink között bárhol és bármikor! ;)

 

Meló-Diák