Mit viselj egy állásinterjún?

Mindannyian tudjuk, hogy amennyiben személyes találkozóra invitálnak bennünket egy munkalehetőség kapcsán, illik kiöltöznünk. De mit is értünk „kiöltözés” alatt? Biztos nem azt, amit néhány évtizeddel ezelőtt, és nem is azt, ahogy az iskolai évnyitó ünnepségen megjelenünk.

 

A cégvezetők és a toborzási vezetők többsége konzervatívan gondolkozik és szigorú elvárásokat támaszt a munkahelyi viseletre, vagy egy interjús öltözékre vonatkozóan. Lehet, hogy nem irodai pozícióra jelentkeztél, hanem gyorséttermire, vagy esetleg egy moziba kívánsz felvételt nyerni, de a felső szinten helyet foglaló emberek szeretnének „profinak”, igényesnek és eltökéltnek látni. 

 

A felsőd igazán fontos

Kezdjük a szigorú „nem”ekkel. Mondj nemet a pólóra, az ujjatlan felsőre, a crop topra, a pulóverre, a teknősnyakúra. Mindenképp viselj inget, vagy blúzt, lehetőleg fehéret, rosszabb esetben kéket. És ha már az ingeknél tartunk: felejtsd el a farmer inget! Lehet, hogy beleesik a kék ing kategóriájába és sok fiatal kedvence az említett ruhanemű, de munkáltatói szemszögből közelebb áll egy pólóhoz, mint egy inghez. Viszont ami lényeges: mindenképp érezd magad kényelmesen a felsőben, amit viselsz. Sokat fog dobni a kisugárzásodon, meg hát nem tortúrára indulsz.

 

Lányok…jogosan felmerülhet bennetek a kérdés, hogy „Mi van akkor, ha inkább egyberuhát viselnék?” és a kérdés jogos! Nőként megadatik az a lehetőség, hogy ezt az opciót válaszd, de közel sem mindegy, hogy milyen ruhát öltesz magadra. Legyen egyszerű, ne (túl) kivágott és érjen térdig, vagy egy nagyon picit, tényleg csak egy nagyon picit fölé. Tartsd észben, hogy nem egy divatbemutatóra készülsz, hanem egy komoly szituációban kell helyt állnod. 

 

+Ha egyberuhára esik a választásod, mindenképp vegyél fel harisnyát. 

 

… és mit viseljek alul?

Ne farmert. Semmiképpen se farmert. A fekete farmer sem játszik. A fekete nem farmernak tűnő farmer sem játszik. A kék meg aztán főleg. A szaggatottról nem is beszélve. 

 

Viccet félre téve, le kell nyűgöznöd az asztal másik felén ülő személyt, vagy személyeket és ez egy hétköznapi öltözékben nem fog menni. Válassz elegánsabb nadrágot. Nem azt mondom, hogy rohanj egy szabósághoz és készíttess egy olyan nadrágot, amit rádöntöttek. Az említett alsó viselet is népszerűségnek örvend napjainkban, így rengeteg üzletben találsz már egy farmernél nem, vagy nem sokkal drágábban. 

 

Ha szoknyát kívánsz felvenni, ugyan az a helyzet, mint a ruhák esetében. Jobb a túl hosszú, mint a túl rövid és viselj hozzá harisnyát.

 

Milyen egyéb előnyökkel jár egy nadrág + ing kombináció? Eltakarhatja a lábadon és a karodon lévő tetoválásaid. Igen, ez még mindig sok helyen probléma forrás.

 

Akkor így már rendben vagyok?

Nem. Ha zoknit veszel, legyen egyszerű, és menjen a színe az öltözéked színéhez. A vicces mintákat bár legtöbbünk imádja, hagyd meg a hétköznapokra. 

 

A kondicipőt hagyd otthon, és a Converse, vagy a Vans csukát is. Menő, tény, de állásinterjún nem. Nagyon nem. Annyira nem, mint amennyire a farmer nadrág is egy hatalmas nem. Viselj egy kényelmes, elegáns cipőt.  

 

Szandált se viselj. De még szandál-zoknit se. 

 

Lányként magassarkút viselnél? Simán! De ne MAGAS sarkút. A tíz centis lépőt hagyd otthon. Ha nincs kisebb sarkú cipőd, inkább mondj le róla.

 

Ami inkább a lányokat érinti…a smink.

Nőként imádjuk a smink erejét, de ez esetben ne használd úgy az arcod, mint egy festővásznat. Kerüld a feltűnő szemhéjfestéket, ne válassz feltűnő rúzst (pedig ugye mennyire jó az a vörös..) és kerüld a csillámokat. Egy vékony réteg alapozó és szempillaspirál bőven megteszi. 

 

A kiegészítők ereje.

Az unalmasnak tűnő outfited simán fel tudod dobni akár egy elegáns nyakkendővel, vagy nyaklánccal. Egy óra, vagy egy karkötő is sokat tud dobni a megjelenéseden, a lényeg, hogy a kiegészítőid maradjanak egyszerűek, ne legyenek túl színesek és ne vidd őket túlzásba.

 

Lényeg a lényeg…

Egy egyszerű, de nagyszerű megjelenésre lesz szükséged, melyben kényelmesen érzed magad. Jelenleg nincs kilátásban egy interjú sem? Rengeteg diákmunkát találsz nálunk, ha esetleg meg szeretnéd mérettetni magad, vagy csak szeretnéd, ha egy kis pénz állna a házhoz. 

 

Meló-Diák