Mit tegyél, ha a munkahelyeden nem érzed jól magad, pedig a munkádat szereted?

Lássuk be, diákként munkát vállalni a legtöbb esetben nem leányálom. Hiszen iskola mellett a szabadidő ugrik és sokszor még maga a munka sem kielégítő, de mégis elvállaljuk, a kedvező feltételek miatt. Éppen ezért könnyen lázba jövünk, ha egy olyan álláshirdetést találunk, ami testhezálló munkát ígér magas fizetéssel. Persze, ezt csak fokozni tudja az, amikor megtudjuk, hogy az áhított pozícióra sikeresen jelentkeztünk és pár napon belül már kis is próbálhatjuk magunkat új munkahelyünkön.

 

Aztán eljön az első munkanap, majd a második és a harmadik is és azt érezzük, hogy valami nincs rendben, hiába tökéletes az adott állás. Ilyenkor sajnos a munkakörnyezetünk az, ami diszkomfort érzést vált ki belőlünk. Ezt okozhatja egy kellemetlen főnök, vagy idősebb kollégák, akik szeretik kihasználni a csapat újonnan érkező tagjait. 

 

Persze, mindig egyből a legkönnyebb és legkézenfekvőbb megoldásnak az tűnik, ha tovább állunk. Most viszont összegyűjtöttem nektek pár tanácsot, hogy ezekben a helyzetekben mire érdemes figyelni, hogyan érdemes reagálni és nem utolsó sorban, mit lehet tenni.

 

1. Légy tisztában a jogaiddal!

Az élet bármely területén fontos, hogy tisztán lássuk mi az, ami jogunkban áll és mi az, ami nem. Természetesen munkavállalásnál ez hatványozottan érvényes, épp ezért elengedhetetlen, hogy megfelelő munkaszerződést írj alá. Nagyon fontos, hogy tudd, mi lesz a jövőben a munkaköröd, különben könnyen rászedhetnek és posztodon kívül eső feladatok elvégzésével bízhatnak meg. Azt a munkát, ami a szerződésedben nem szerepel egyáltalán nem kötelességed elvállalni!

 

2. „Néma gyereknek anyja sem érti a szavát!”

 A jó kommunikációs készség az alapja a jó emberi kapcsolatoknak. Nyugodtan jelezd, ha valami nem tetszik. Könnyen lehet, hogy ezzel egy rakás problémát megoldasz magad körül. 

 

3. Könnyedség

Ha bármelyik munkatársad piszkál vagy belédköt nyugodtan, humorral próbáld meg elütni az élcelődését. Hidd el, ha látja, hogy nincs rajtad fogás egy idő után megunja a dolgot. Plusz pont, hogy könnyen előfordulhat, hogy a végén még te fogod őt idegesíteni a higgadtságoddal. 

 

4. Főnök csak egy van

Ne hagyd, hogy kollégáid mondják meg, mikor mi a feladatod. Egy főnökötök van és mindenki egyenértékű a csapatban. Ha valaki nagyon erősködik, akkor ezt bátran közölheted is vele. 

 

5. Szociális beilleszkedés

Bárhova mész, mindig egy új közösségben találod magad. Akár egy tánc órán, akár az iskolában. Nincs ez másképp egy új munkahellyel sem. Állj meg kicsit és gondold át a helyzetedet egy kívülálló szemével. Így talán releváns módon meg tudod állapítani, hogy tényleg mindent megtettél-e, hogy beilleszkedj. Ha a válaszod az, hogy nem, akkor keresd meg azt a tulajdonságodat, ami szerinted ezt okozta és próbálj meg kicsit változtatni rajta. Jó példa erre egy barátom, aki túl komolyan vett mindent. A munkát és a szórakozást is. Amint elkezdett kicsit lazítani, munkatársai maguktól rögtön befogadták. 

 

6. A főnök

Könnyen kifoghatsz egy olyan főnököt, aki folyton a körmödre néz, hogy minden feladatoddal készen vagy-e. Ne hagyd magad zavartatni! Mondd el neki, hogy hol tartasz és hogy még mi mindent tervezel. Ha jól végzed a munkád, arra egy idő után ő is rá fog jönni és hagyja, hogy önállóan dolgozz.

 

+1. Az igazság

Jó ha tudod, hogy a munkáltatónak és neked egyformán szükségetek van a másikra. Na meg persze az iskolaszövetkezetre, ami összeköt benneteket. Ugynais a te zsebedben és a munkáltató zsebében is több pénz marad annál, mintha nem diákként lennél foglalkoztatva.

 

A cikket Zsuppán Mercédesz írta. 

 

Meló-Diák