Mit tanulhatunk a Sopiana-e Motorsporttól?

Mi is az a Sopiana-e Motorsport? Olvasd el bemutató cikkünket a diákokról, akik elektromos versenyautót építenek!

 

Lássuk, mi mindent tudhatunk még meg a csapattól!

 

Mennyi szabadidőtöket veszi el a tervezés? Mennyit a versenyzés?

A szezon úgy épül fel alapvetően, hogy az őszi szemeszterben tervezünk, a tavasziban gyártunk és tesztelünk, majd nyáron jöhetnek a versenyek. Hogy ez kitől mennyi időt igényel, nagyban függ a vállalt felelősségtől. Ha valaki tag szeretne lenni, akkor alsó hangon 5-6 órát érdemes hetente mindenképp befektetnie, hogy igazán a részese tudjon lenni. Ha csapatkapitány.. hát arra heti hét nap se elég.

 

Milyen gyakran van megbeszélésetek?

Egész csapatos a szorgalmi időszakban csak havonta, de a különböző csoportok tartanak kisebb megbeszéléseket az irodánkban, ahova akármelyik másik csoportból mehet érdeklődő. Viszont, most a tervezési és regisztrációs hajrában minden nap nyitva van az iroda, és ami szabad időnk csak van bent töltjük. Van, aki egész nap, van, aki munka után. Szóval ez azért függ a tanulmányok és munka adta szabadságtól is.

 

Mennyire dolgoztok önállóan? Értjük, hogy csapat, de a különböző alkatrészeken hány ember, hogyan dolgozik?

Alapvetően eléggé feladatorientáltak vagyunk. Igyekszünk úgy kiosztani a szerepeket, hogy mindenkinek minél kevesebb féle dologgal kelljen foglalkoznia, azzal viszont nagyon. Ez persze nem mindig jön össze, hisz minden összhangban van mindennel, ehhez meg kommunikálni kell, sokat.

 

A struktúránk egyébként egész jól bemutatja, hogyan is épülünk fel. Olyan vagyunk, akár egy fiktív vállalkozás. 

 

A tanórákon eleget tanultatok-e a projekt kivitelezéséhez, vagy magatoktól, autodidakta módon tanultátok a versenyautó-építést?

Mi csak most tanuljuk a versenyautó-építést. Az egész projekt egy tanulás, ami sosem fog véget érni. Szerintem, ha tíz évig csinálná az ember, akkor is tudna újat tanulni benne. Persze az egyetem egy nagyon jó kezdés, segít elindulni, de utána minden csak rajtunk múlik.

 

Hogyan alakulnak ki a pozíciók?

Jelenleg a komolyabb pozíciókban az alapítók és felsőbb évesek vannak, azok, akik mertek felelősséget vállalni. A jövő érdekében azonban folyamatosan figyeljük az emberek aktivitását, hogy az jusson el például versenyre, aki tényleg energiát fektet bele és az kapjon meg egy komolyabb pozíciót, aki meg is dolgozott érte. Gondolok itt arra, hogy katalógust vezetünk a nagyobb gyűléseken, felírjuk ki végzett időben az általa elvállalt feladattal. Fontos, hogy itt semmi se kötelező, azzal foglalkozol, ami érdekel, és azt vállalsz el, ami szerinted belefér. Az embereknek maguknak kell felmérni mennyi energiát tudnak szánni a projektre.

 

Csapat tekintetében miben szeretnétek fejlődni?

A csapat tekintetében szeretnénk elérni, hogy sokkal folyamatosabb legyen a kommunikáció és lássák az emberek merre szükséges elindulni. Cél, hogy minél hatékonyabban működő csapattá váljunk, és ebben szerintünk a tantárgy hatalmas segítség lesz.

 

Mennyire támogat titeket az egyetem a projektben?

Szerencsére már a projekt eleje óta volt több oktató, akik kifejezetten érdeklődtek a megmozdulásunk iránt és mi ennek nagyon örülünk. Mindenki a maga módján segít, jó kapcsolatot ápolunk szerencsére szinte az egész karral. Van, aki szakmai tanácsokkal segít, de volt, hogy meghívást kaptunk például szakmai vacsorára csak azért, hogy tudjunk kapcsolatot építeni cégvezetőkkel. Mindenki ott segít, ahol tud és ez egy nagyon jó érzés.

 

Érdekel a Sopiana-e Motorsport sorsa? Kövesd őket a Facebookon!

 

Meló-Diák