Minden, amit a prezentációkról tudnod kell

Prezentáció, előadás, nyilvános beszéd - ezeket a szavakat hallva a legtöbb embert kiveri a víz. Ennek ellenére egyik sem nagy ördöngösség, ha pedig rutint szerzel bennük és már-már a kisujjadból rázod ki őket, nemcsak a suliban, hanem a munkában is nagy hasznukat veheted.

Miért félnek annyian a prezentációktól?

A nyilvános beszéd általában az elsők között szerepel az emberek legnagyobb félelmei között, ráadásul sok mindenkit visszatart abban, hogy elérje teljes potenciálját. Vannak, akik feszélyezettnek érzik magukat nagyobb tömeg előtt, mások amiatt feszengenek, hogy a többiek esetleg elítélik őket, de vannak akiket egyszerűen az zavar, ha mások látják rajtuk az idegességet. A múltbéli kudarcok, a felkészületlenség, de még a beszédmóddal és a testbeszéddel való elégedetlenség is nagyban hozzájárulnak a prezentációk miatti szorongáshoz.

Mivel csökkentheted a stresszt? 

Számos olyan dolog van, amivel jelentősen lecsökkentheted a stresszforrásokat:

  • Készülj fel a témából! Nem tudhatsz mindent, nem is erre kell törekedni, viszont ne feledd: a közönségednél mindenképpen jobban fogod tudni azt, amiről beszélsz!
  • A mondandódra figyelj, ne a közönségre, hiszen egyedül azt tudod irányítani!
  • Vegyél pár mély levegőt, mielőtt elkezdesz beszélni: ez segít ellazulni!
  • Tarts rövid szüneteket beszéd közben! Ezzel elkerülheted a dadogást és visszanyerheted a lélekjelenléted, ráadásul ha stratégiailag jól helyezed el őket, a fontosabb pontok hangsúlyozására is használhatod ezeket a pillanatokat.
  • A legfontosabb pedig a gyakorlás - először otthon egyedül, majd olyanokkal, akik előtt nem érzed feszélyezve magad.

Ne magold be a szöveget!

Sokan azt gondolják, kevésbé fognak izgulni, ha szóról szóra megtanulják az előadásuk szövegét, azonban ez a legtöbb embernél sajnos nem működik. Elég egyetlen pillanat, amikor nem jut eszedbe, mi jön, és máris elkezdesz pánikolni. Jobb taktika lehet, ha készítesz magadnak egy vázlatot, ahol a prezentáció fontosabb pontjait tünteted fel. Ezt a lapot akár kiviheted magaddal az előadáshoz, így ha esetleg elakadnál, egyszerűen csak belenézel és máris visszazökkensz a kerékvágásba. Arra viszont figyelj, hogy semmiképpen se csak felolvasd a szöveget!

A prezentáció egy készség, ami fejleszthető

Nehogy azt hidd, hogy a jó előadók úgy születtek, hogy már mindent tudtak! Ők is rengeteg gyakorlással jutottak el oda, ahova. Törekedj Te is arra, hogy minél több lehetőséget megragadj, hiszen minél nagyobb a rutinod, annál kevésbé fogsz izgulni a későbbi fontos eseményeken. A munkáltatók is nagyra értékelik ezt a képességet, így biztosan ki fogsz tűnni a tömegből magabiztos prezentációddal!

Ha pedig hasznosítani szeretnéd megszerzett tapasztalatodt a munka világában, nézz körül aktuális ajánlataink között! :)

 

Meló-Diák