Minden, amit a fesztivál diákmunkáról tudni akartál!

Sokan vágyunk fesztiválokra, ám többségük nem diákzsebhez van mérve. Hogy juthatunk be egy ilyen eseményre pénz nélkül a legegyszerűbben? Nem, nem a kerítés átmászásra gondoltunk, hanem a munkavállalásra.

A legnagyobb hazai fesztiválok szívesen alkalmaznak diákokat, akik számára lehetséges az, amire a legtöbb fiatal vágyik: egyszerre dolgozni és szórakozni. Ők információs pultokban, csomagmegőrzőkben, Festipay feltöltő állomásokon szeretnek leginkább dolgozni, valamint hostessként. Vendéglátóznál? Erre is van lehetőség! Viszont ehhez a feladatkörhöz elengedhetetlen a szakmai felkészültség, strapabírás, jó állóképesség, odafigyelés és nyelvtudás. Bár, nem csak ezek a munkakörök léteznek. Nehezebb, nem annyira kedvelt munkák közé tartozik a gépkocsiirányítás, valamint a szemét szedés.  Egy valamivel azért jó tisztában lenni a „jobb” pozíciók esetében is: akármelyik munkakörre esik választásod, egy műszak alatt több ezer embert kell kiszolgálnod, megszólítanod. 

Mit kapsz teljesítményedért cserébe? 

Órabéres díjazást, valamint az adott fesztiválra szóló bérletet, hogy munka után számos koncertélményre tehess szert. 

Mi történik akkor, ha önkénteskedsz? 

Az fesztiválokon történő önkéntesség az évek során egyre népszerűbb kezd lenni. Igaz, órabéres díjazás ez esetben nem jár, munkaruhát és meleg ételt biztosítanak a szervezők a hetijegy mellé. 

Összességében megéri fesztiválon dolgoznom? 

Amennyiben mindenképp el szeretnél jutni egy eseményre, de máshogy sajnos nem tudsz, vagy csak egyszerűen szeretnéd visszaszerezni a fesztiválon elköltött pénzed, igen. A veled együtt dolgozó diákok személyében új barátokra tehetsz szert és nagyszerű élményben lesz részed.

Milyen esetben ne döntsek a fesztiválmunka mellett?

Ha tudod, hogy kifejezetten rosszul viseled a meleget – a pultok mögött sincs klíma, fel kell készülnöd, hogy hőségben fogsz dolgozni. Illetve nem csak hőségben, a szakadó esőtől sem áll meg az élet ilyenkor. Tudni kell elviselni az időjárási viszontagságokat. 

Ha nem igazán bírod a hosszú műszakokat – általában 8-10-12 órás műszakokba osztanak be titeket. 

18 éves kor alatt is tudok dolgozni fesztiválokon? 

A szervezők többségében 18 év feletti diákokkal dolgoznak a hosszú és az esetleges éjjeli műszakokból kifolyólag. Néhány munkakörben előfordulnak 18 év alatti diákok is. 

Megéri teljes erőbedobással dolgozni? 

Meg! Zömében az előző évben bevált diákokat hívják vissza.

Amíg még nincsenek fesztiválmunkáink, addig se ülj tétlenül, csekkold aktuális munkáinkat! 

Meló-Diák