Milyen önéletrajz típusok léteznek?

Az örök kasszikus a meggyőzőbb vagy érdemes inkább kilógni kicsit a sorból? Mutatjuk milyen önéletrajzokkal találkozhatsz manapság!

Amerikai típusú önéletrajz

Röviden azt mondhatnánk, hogy egyszerű, mégis nagyszerű. Ez a legfeljebb két oldal terjedelmű minta manapság az egyik leghatékonyabb, köszönhetően annak, hogy vázlatszerű, rövid és könnyen áttekinthető. Nincsen benne felesleges rész, csak ami kell. Ha ezt használatod, biztosan nem fogsz mellé. 

Europass önéletrajz

 Az Europass önéletrajz az Európai Unióban használt, egységes rugalmas formanyomtatvány, ami ugyan a megszokott önéletrajzi formátumot követi, ám meglehetősen nagy hangsúlyt fektet a munkatapasztalat tartalma, az iskolában szerzett tudás, valamint az egyéni készségek konkrét bemutatására. Célja, hogy a pályázók életét megkönnyítse, hiszen online szerkesztőfelületen készíthetjük el a CV-t. Az előre megadott nyolc fő pont igény szerint törölhetők, bővíthetők, illetve a sorrendjük is változtatható, ezenkívül bármilyen dokumentumot csatolhatunk kedvünkre.

 Ez a formula a mai napig elég népszerű, főként a pályakezdők körében, azonban az az általános tapasztalat, hogy nem valami hatékony ez a típus, mivel túlságosan sok lényegtelen információt tartalmaz. Emiatt pedig hosszúra nyúlik, amit a cégeknél lévő HR-esek nem szeretnek. Mindent egybevetve tehát nem egy rossz formula ez, de ha teheted, inkább ne ezzel próbálj munkát keresgélni. 

Gerilla vagy kreatív önéletrajz

Formabontó megoldás, ami nem a klasszikus formára épül, teljesen más szerkesztettségű, mint a megszokott CV-knek. Lényege, hogy leginkább a személyes kompetenciákat, valamint a látványt helyezi a fókuszba, amivel esetleg ki lehet tűnni a tömegből. Csakhogy jó tudnod, hogy Magyarországon ez még nem igazán elterjedt és egyelőre mind a munkakeresők, mind pedig a toborzók vonakodnak tőle. 

 Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy hová akarsz jelentkezni. Ha mondjuk egy banki pozíciót néztél ki, oda semmi esetre sem ajánlatos ilyet használni. Ahol mégis érdemes lehet megpróbálnod ilyen típussal pályázni azok a grafikusi vagy például a kreatív marketinggel kapcsolatos munkakörök. Ott beletrafálhatsz egy ilyen nem mindennapi önéletrajzzal, hiszen sok olyan információt feltüntethetünk magadról, amelyek egy hagyományosba biztosan nem férnének bele és nem is illenek. 

Videós önéletrajz

 Ez a teljesen új, kreatív forma Nyugat-Európában és Amerikában már egyre inkább elterjedt. A videós önéletrajz rövid, maximum 2-3 perces profi kisfilm, amivel a jelentkező bemutatja legfontosabb kompetenciáit, illetve beszél kicsit a szakmai múltjáról is. Lényege, hogy a hagyományos önéletrajzhoz a munkakereső még pluszban csatol egy figyelemfelkeltő kisfilmet is magáról, amiben még inkább meg tudja magát, illetve a saját személyiségét mutatni. További előnyei, hogy még ha virtuálisan is, de „személyes benyomást” tehetünk arra, aki megnézi, illetve megmutathatjuk a kommunikációs stílusunkat is. Itthon ez még teljesen újdonságnak számít, egyelőre nem elterjedt a használata, de egyszer mindent el kell kezdeni, nem igaz?

 

Összefoglalásként azt mondhatjuk, a jó önéletrajz rövid, megfelelően tördelt, feltétlenül rád, a kompetenciáidra szabott, illetve alkalmazkodik a megpályázott munkakörhöz. Hogy Te melyiket fogod használni a fentebbi minták közül, rád van bízva. A lényeg, hogy figyeld mindig az éppen aktuális trendeket!      

És persze aktuális munkáinkról se feledkezz meg! ;) 

Meló-Diák