Milyen egy gyorsétterem diákmunkásként?

A „mai rohanó világban” megnőtt a kereslet a gyorséttermek iránt. Egyre több étteremlánc helyez ki új üzleteket szerte az országban, ezzel számos munkahelyet teremtve. A diákok körében mindig is népszerűnek számítottak ezek a pozíciók több okból is kifolyólag. 

 

RUGALMAS!

Ha csak zsebpénzként, vagy tanulmányaid mellett lenne szükséged költőpénzre, egy gyorséttermi munka ideális lehet számodra. Általában a beosztásodat nagy mértékben te határozhatod meg, és formálhatod szabadidődhöz munkavégzésed idejét. Sok helyen még minimálisan teljesítendő óraszám is fel van feltűntetve, amit le kell dolgoznod hetente vagy havonta, mely szintén nagy mozgásteret biztosít időbeosztásodat illetően. 

 

FIATALOS!

Rengeteg gyorsétterem foglalkoztat különböző pozíciókban diákokat. Általában elmondható róluk, hogy fiatalos munkakörnyezettel és csapattal várják az új alkalmazottakat. Legtöbb helyen, ha betöltötted a minimálisan meghatározott kort, tehát a 16. életévedet (kasszázásnál 18.-at) akkor bármilyen végzettség nélkül jelentkezhetsz a munkára.

 

SOKRÉTŰ!

A gyorséttermi diákmunkák választéka széles és nem csak egyféle pozíciót kínálnak. A konyhai alkalmazotti pozíció mellett, kinek a legfőbb munkaköre a szendvicsek és ételek készítése, jelentkezhet az ember akár kisegítőnek, csomagolónak vagy kasszakezelőnek is. Érdemes tudni, hogy a legtöbb helyen lehetőség van a fejlődésre és előléptetésre. Ha jól betanulod és ellátod a feladatkörödet lehetőséged nyílhat feljebb jutni a ranglétrán, ami már komolyabb, akár menedzseri pozíciót is jelenthet, és ezzel arányosan bérezésed is nőhet. 

 

SZÁMOS ELŐRELÉPÉSI LEHETŐSÉGET KÍNÁL!

A gyorséttermekre jellemző, hogy dolgozóik megbecsülésben és nem mindennapos karrierlehetőségekben is részesülhetnek. Van olyan étteremlánc, amely értékeli azon munkavállalókat, akik hosszútávra terveznek csapatuk tagjai lenni, megadott hónapszám után (3 és 6) béremeléssel jutalmazzák őket. 

Sok helyen ösztöndíjprogram keretében diákoknak is lehetséges a karrierépítés. Akár egy év alatt oktató, kisvezető vagy akár menedzseri beosztásokból is válogathatsz. Ez kiváló pénzszerzési lehetőség a tanulmányaid folytatása mellett, hiszen akár 18 éves korodra már komolyabb pozícióban is foglalkoztathatnak. 

 

RENGETEG A BÓNUSZ ÉS A KEDVEZMÉNY!

Mindegyik gyorsétteremláncról elmondható az, hogy alkalmazottait teljesítményük arányában jutalmazzák. Jó néhány bónuszt és kedvezményt kínálnak dolgozóiknak, legyenek bármilyen beosztásban: diákmunkás vagy állandó alkalmazott, nem tesznek közöttük számottevő különbséget. Mindenki azonos lehetőségekkel indul és univerzálisan vonatkozik minden alkalmazottra, hogy bónuszok és kedvezmények alanya lehet. 

Legtöbb esetben a gyorséttermi dolgozók kedvezményekkel rendelkeznek az étkezés terén. Van olyan hely, ahol kedvezményesen lehet fogyasztani, de akad példa arra is, hogy a cég ingyenes étkezést biztosít minden dolgozó számra, ez nyilvánvalóan az étteremtől függ. Van, ahol korlátlan italfogyasztással jutalmazzák a munkavállalókat, van, ahol kuponokat kapnak. 

 

TÚLÓRA LEHETŐSÉGEK ÉS ESTI MŰSZAK

Ha valaki kitűzte célként, hogy extra zsebpénzt szerezzen, ez sem akadály. Sok étteremlánc biztosít lehetőséget arra, hogy a dolgozói vállalhassanak túlórát vagy esti műszakot. Tudni kell, hogy törvényileg meghatározottan minden elkezdett plusz óráért köteles a munkáltató a munkavállalót kifizetni, viszont ez is korlátozva van. Nem vállalhatsz több plusz munkát, mint amennyi elő van írva a törvényben. 

Az esti műszak bérezése eltérő a nappali műszakétól. Tudni kell, hogy ha este vállalsz munkát (este 10 és reggel 6 óra között) akkor 30%-os éjszakai pótlékot kapsz, ami a munkabéreden felül fizetendő. 

Legtöbb helyen kötelező minimum egy hétvégi alkalom vállalása, de erősen ajánlott is. Ha fiatal vagy és hétvégén akár nincs különösebb programod, megéri dolgozni, hiszen akár többletpénz is járhat a munkavégzésedért!

 

EGYÉB LEHETŐSÉGEK ÉS JUTTATÁSOK

Akad olyan gyorsétteremlánc, amely biztosít dolgozóinak öltözőket, akár tusolási és egyéb tisztálkodási lehetőségeket is! Ha vidékről érkeznél, vagy csak hosszas ingázás után jutsz el a munkahelyedig, a cégek gondoskodnak arról, hogy a Munka Törvénykönyvének megfelelően járuljanak hozzá a munkába jutásod költségeihez.

 

A cikket Fülöp Dorka írta.

 

Meló-Diák