Milyen az élet egy multinál diákszemmel

Ki ne csodálta volna kiskorában a hatalmas gyárépületeket, vállalatokat, amikor elhaladt mellettük autóval vagy akár busszal? Én személy szerint mindig kíváncsi voltam arra, hogy mennyiben folynak másképpen a dolgok egy hatalmas, világméretű vállalatnál munkavállalói szemmel, mint egy családias, kisebb vállalkozásnál. Nem is kell feltétlenül messzire mennünk, ha a nagyvállalatok sorát szeretnénk számba venni; az oldalon található munkalehetőségeket tanulmányozva feltűnhet a McDonald’s, a KFC, a Tesco és a Spar neve is. Azonban nem csak gyorséttermi- és árufeltöltői munkalehetőséget kínálnak nekünk, dolgozhatunk például asszisztensként, adminisztrátorként irodában is. 

 

Általánosságban elmondható, hogy a végzettség nélkül is elnyerhető diákmunkák esetében egy multinál betanítanak bennünket az adott feladatra. Nem mehetünk el amellett a rendkívül vonzó tény mellett sem, hogy ezen munkáltatóknál nagyobb az esélyünk arra, hogy később más pozícióba kerüljünk, más munkaterületen is kipróbálhatjuk magunkat, ugyanis sokakat foglalkoztatnak, ezáltal adott esetben több üresedés is előfordulhat. 

Szakmai gyakorlat helyszíneként is előnnyel járhat, ha egy multinál kapunk lehetőséget, ugyanis ha elégedettek velünk, látják bennünk az ideális munkavállalót, később előnyre tehetünk szert a felvételi eljárásnál, sőt az is előfordulhat, hogy felkínálnak egy betöltetlen pozíciót, mint állandó munkavégzési forma.

 

Ha már diákként egy ismert cég nevét bele tudjuk írni az önéletrajzunkba, mint szakmai tapasztalatot, rengeteget nyertünk. A multik nagy figyelmet fordítanak arra, hogy lojális munkaerőt vegyenek fel, így ha hosszútávú munkát keresünk, érdemes szétnézni ezen vállalatok ajánlatai között.

 

Melyik munkavállalónak ne jelentene „plusz pontot” egy rendelkezésre álló edzőterem, vásárlói kedvezmények, hétvégi programok, továbbképzési lehetőségek? Számos cég rendelkezik a dolgozói számára kialakított edzőteremmel, amely egyértelműen hozzájárul a dolgozók életminőségének javításához és a motiváltsághoz. Azonban találkozhatunk olyannal is, hogy partnerszerződések lévén sokszor egy-egy vállalat dolgozójaként kedvezményesen szerezhetünk be bizonyos termékeket, vehetünk igénybe szolgáltatásokat. Így számunkra is csábítóbb lesz egy-egy üzletben/webshopon vásárolni, inkább ezt az opciót fogjuk választani egy másik helyett a kedvezőbb ár  miatt, így egy „win-win” szituáció alakul ki. Nem kérdés, hogy a nagyvállalatokra a munkavállalók jogait védő egyesületek is nagyobb figyelmet fordítanak - ugyanis jobban „szem előtt vannak” -, így ők is előnyösen fognak feltűnni, ha különböző szabadidős tevékenységeket szerveznek, ha „törődnek” a dolgozókkal. Ilyen lehet egy családi nap, év végi zárórendezvények vagy egy kirándulás. Mindez kiváló alkalom - akár diákként is - a kapcsolatépítésre, ismerősi körünk bővítésére. 

Melyik cégnek ne lenne érdeke, hogy saját dolgozói minél képzettebbek legyenek? Sokszor azonban előírás is, hogy részt vegyünk egy továbbképzésen. Úgy gondolom, hogy mindenképpen érdemes élni a lehetőséggel, vezetőink nagy valószínűséggel értékelik majd elszántságunkat, motiváltságunkat és szorgalmunkat. 

 

Szerintem sok diák - köztük én is - szeretné kipróbálni magát nemzetközi környezetben is, nem egyszer játszott el a gondolattal, hogy tanulmányait, későbbi életét külföldön folytatja. Tekintettel arra, hogy ezek a társaságok nem csak egy országban találhatóak meg, hanem számos kitelepülésük megtalálható világszerte, így könnyen előfordulhat, hogy vállalaton belül egy olyan lehetőséget kapunk, ami által kiköltözhetünk külföldre úgy, hogy tudjuk; van biztos megélhetési forrásunk. 

Ha nem feltétlenül egy idegen ország a célunk a munkavállalást tekintve, érdemes megemlíteni azt is, hogy hazai esetben is gyakran elvárás a nyelvtudás. Erre személyes véleményem szerint tekinthetünk előnyként is, ugyanis a megszerzett tudásunkat használjuk, nem megy veszendőbe.

 

Végül, de nem utolsó sorban meg kell említeni a fizetést, munkabért is. Mivel a multinacionális cégeknek nagyobb a piaca, ezáltal több erőforrás áll rendelkezésre, nagyobb keretből gazdálkodhatnak, így versenyképesebb, magasabb fizetést is tudnak biztosítani, mint a kisvállalkozások, igaz, nagyobb is az elvárásuk.

 

A cikket Mesterházy Bogi írta

Meló-Diák