Mikrovállalkozás diákszemmel

A címet olvasva azt hiszem, hogy mindannyiunk egy kisebb, családias vállalkozásra asszociál. Fontosnak tartom azonban, hogy - ismeretterjesztő céllal - pontosan tisztázva legyen a mikrovállalkozás fogalma, hogy pontosan mit is jelent a szó.

 

A mikrovállalkozások általában lakossági piacra termelnek, értékesítési területük nem olyan kiterjedt, mint a nagy multik esetében, inkább a saját régiójukra koncentrálnak. Az egyéni vállalkozások többségében a foglalkoztatottak száma nem lépi át a 10 főt. Érdekességképpen megemlíthető, hogy a definíció szerint éves forgalmuk nem lépi túl a két millió eurót – bár ez szerintem legtöbbünk számára elképzelhetetlenül magas összeg. 

 

Úgy gondolom, hogy egy jó hozzáállás, ha mindent megpróbálunk pozitívan megközelíteni. Most én is így teszek; megpróbálkozom azzal - remélhetőleg sikeresen -, hogy bemutassam: milyen előnyökkel járhat, ha valaki diákként akár csak egy szezonra is, esetleg alkalmi munka jelleggel egy mikrovállalkozás dolgozóinak körét bővíti.

 

Szerintem nem én vagyok az egyedüli, aki gazdasági téren tervezi folytatni tanulmányait, éppen ezért lehet érdekes egy ilyen, általában családi kézben lévő vállalkozás mindennapjaiba betekinteni. 

 

Ha egy hasonló lehetőség jelenik meg velünk szemben az állásokat hirdető oldalakon, hogy egy mikrovállalkozásnál kaphatunk munkát, feltétlen csapjunk le rá mihamarabb, ilyen lehetőség sajnos nem sokszor adódik, hiszen korlátozott számú munkavállalót alkalmazhatnak, illetve a munkaadó szempontjából sem elhanyagolható a döntés; vajon „kit engednek be az életükbe”.

 

Egy mikrovállalkozás esetében a gazdasági folyamatok sokkal jobban átláthatóbbak, ugyanis egy ember többféle dolgot is intézhet, a vezetővel mindenki közvetlen kapcsolatban van. Az esetlegesen felmerülő kérés/kérdés esetén is sokkal egyszerűbb a kommunikáció. 

 

A biztosítási formákra/jogviszonyokra is nagyobb rálátásunk lesz: például egy alkalmi munkavállalónak csak az adott napra „kötnek biztosítást”, míg egy állandó jellegű állás betöltésénél természetesen ez nem így történik. Például a turisztikai/mezőgazdasági alkalmi munkák, idénymunkák esetében csak egy meghatározott összeg kerül levonásra a bérből; a feltételek mind a munkaadónak - kevesebb közterhet kell fizetnie - mind pedig a munkavállalónak kedvezőbbek, aki több pénzt kereshet.

 

Amennyiben valakinél már a munka megkezdése előtt felmerült a saját vállalkozás létrehozásának ötlete, sok inspirációt meríthet a megszerzett élményeiből, tapasztalataiból, esetleg olyan kapcsolatokat építhet ki, melyek meglétének később hasznát veheti.

 

A vevőkkel való kommunikáció - akikkel közvetlenül többször érintkeznek személyesen, mint a nagyvállalatok - is teljesen más; a kiszállítók, az online marketingért felelős dolgozó kapja a legnagyobb figyelmet ilyen téren. 

 

Érdemes lehet megfigyelni a piacszerzési módszereket, hogyan zajlik egy piackutatás, milyen folyamatok előzik meg azt, hogy egy-egy előállított termék a boltok polcaira kerüljön. Ha esetleg turisztikai téren helyezkedünk el, rá lehet kérdezni arra is, hogy miért éppen az adott üzlethelység, egy adott utca került kiválasztásra. 

 

Megfigyelhető általánosságban, hogy a kisvállalkozások termékei magasabb árazást kapnak; mindez a kis létszámú munkaerőnek is köszönhető. A csomagolás igényesebb, jobban kidolgozott és megtervezett, hiszen a nagyvállalatokkal szemben ez az egyik legnyilvánvalóbb út, hogy fel tudják venni a harcot.

 

A mindennapi élet problémái feltűnőbben kiütköznek, melyekre azonnali megoldást kell találni. A felelősség is nagyobb, ami a dolgozókat terheli, itt nem áll fenn az a lehetőség, hogy a majd soron következő, alacsonyabb beosztású munkavállaló kijavítja, vagy megoldja a hibát. A felelősséget magunknak kell vállalni, éppen ezért kell egyszerre pontos, precíz munkát végezni. Ismét egy már-már sablonos közmondást idézek; aki rest, kétszer fárad. 

 

A munkafolyamat jobban végigkövethető a mikrovállalkozások esetében, hiszen többnyire egy légtérben dolgozik együtt mindenki. Jobban megismerhetik egymást a dolgozók, ami egy későbbi barátság alapja is lehet.

 

A cikket Mesterházy Bogi írta

Meló-Diák