Mik a legmenőbb diákmunkák?

Ahhoz, hogy erre a kérdésre választ kaphassunk, először érdemes megtekintenünk mi alapján is választanak a diákok munkát. A legtöbb diák számára az elsődleges szempont általában a fizetés. Hiszen ki ne szeretne egy kis zsebpénzt szerezni iskola mellett, amit félretehet vagy valamilyen hobbira, kikapcsolódásra költhet? A bérezés tehát rendkívül meghatározónak tekinthető a választás során.
 

Fontos szempont még sok esetben a tapasztalatszerzés, hiszen mi sem mutat jobban a jövőbeli állásodra beküldött önéletrajzon, mint egy hasonló területen szerzett munkatapasztalat. A tapasztalatszerzést tekinthetjük azonban akár csak a munka világának megismeréseként, hiszen minden diákmunka, amelyet elvállalsz szélesíti látóköröd, valamint olyan készségekhez juttat hozzá, mint az alkalmazkodóképesség vagy a problémamegoldó készség.
 

Sokan már tanulmányaik folytatása alatt is gondolkoznak azon, hogy a későbbiekben mit szeretnének majd dolgozni, és ez alapján keresnek olyan vállalatoknál diákmunkát, amely lehetőséget nyújthat nekik a jövőben egy teljes munkaidős állás betöltésére is.
 

Természetesen kihagyhatatlan faktor az élmény és a hangulat is. Legyen szó új emberek megismeréséről, kapcsolatok kiépítéséről, életre szóló barátságokról, vagy akár csak egy jó élményről, melyre később mosolyogva visszagondolhatsz. A diákok számára bizony ez is meghatározó munkaválasztás során.
 

Ezen szempontok figyelembevétele alapján mik tehát a diákok körében legmenőbbek?
 

HOSTESS MUNKA

Nyitott és kommunikatív személyiségnek tartod magad? Emellé még kitartás is társul, és nem okoz gondot az idegenek megszólítása sem? Akkor a hostesskedés épp neked való! Egy ilyen munka során különböző rendezvényeken vehetsz részt, szórólapokat osztogathatsz, termékeket és szolgáltatásokat ajánlhatsz az érdeklődők számára. Sokszor az is a feladataid közé tartozhat, hogy a komolyabb érdeklődőket elvezeted egy olyan személyhez, a felettesedhez, aki még több, részletes információt tud nyújtani számukra az adott termékről vagy szolgáltatásról. 
 

A hostess munkák legfontosabb előnye egyértelműen az új emberek megismerése, mely által rengeteg hasznos kapcsolatra tehetsz szert, illetve ingyen vehetsz részt különböző rendezvényeken, emellett még a fizetés is jónak számít. Ha valamilyen idegennyelvet is beszélsz, akkor még több lehetőség nyílik meg számodra, hiszen olyan rendezvényre is mehetsz, amelyen külföldiek is részt vesznek, ezáltal még a beszélt idegennyelvedet is gyakorolhatod, élesben kipróbálhatod.
 

ADMINISZTRÁCIÓS MUNKÁK

Ha jó a problémamegoldó készséged, és képes vagy önálló munkavégzésre, emellett még könnyedén is kezeled az olyan számítógépes programokat, mint a Word vagy az Excel, akkor az adminisztrációs diákmunkák tökéletes választásnak bizonyulhatnak számodra. Adatrögzítés, ügyfelekkel való kapcsolattartás, nyomtatás és egyéb papírrendszerezési feladatok várhatnak rád egy ilyen típusú munka során.

Az irodai környezet alapos megismerése egy nagyon jó érv lehet az adminisztrációs diákmunkák mellett, ha a jövőben is hasonló, irodában végezhető állásban gondolkodsz. Előnye még, hogy elmélyítheted számítógépes ismereteidet, amit a későbbiekben is kamatoztathatsz munkád, vagy egyetemi éveid során. A magas fizetés nem mindig jellemző az adminisztrációs diákmunkákra, azonban sokan választják ettől függetlenül is őket, az előbbiekben említett okok miatt.
 

GYAKORNOKI POZÍCIÓK

Egy gyakornoki állás elvállalása egyértelműen rengeteg előnnyel járhat a diákok számára. Legfontosabb ezek közül a tapasztalatszerzés, mely hozzásegíthet a későbbiekben az adott szakmában való elhelyezkedésedhez. Előnyös még olyan szempontból is, hogy megismerhetsz a jövőbeli munkahelyedéhez hasonló környezetet, és kapcsolatokat szerezhetsz szakmán belül, melyek a későbbiekben kifizetődőek lehetnek. Az ilyen típusú munkalehetőséget nyújtó munkahelyek gyakran hosszú távra vesznek fel diákokat, ezért egy biztos állásra számíthatsz, valamint akár a jövőben teljes munkaidős állás szerzésére is lehetőséged nyílik. A fizetés általában középkategóriába sorolható, azonban sokan úgy vélik, hogy ezt a megszerezhető tapasztalat ellensúlyozza.
 

GYORSÉTTERMI MUNKA

A gyorséttermi munka olyanok számára nagyon jó választás, akik szeretik a pörgést, és egy fiatalos csapat tagjai akarnak lenni, hiszen általában a diákokkal egykorúak dolgoznak a gyorséttermekben. Sok új embert ismerhetsz meg és jó barátságokra tehetsz szert, miközben kedvenc gyorséttermi kajáidat is megtanulhatod elkészíteni. A fizetés is nagyon jónak számít, ez teszi még népszerű választássá az ehhez hasonló munkákat. Nagy valószínűséggel sok ismerőssel is találkozni fogsz majd, hiszen a gyorséttermek nagy népszerűségnek örvendenek a fiatalok körében.
 

BOLTI ELADÓ, PÉNZTÁROS

Közkedvelt diákmunkának számít a bolti eladó és pénztáros állás is, hisz a jó fizetés mellett könnyen elsajátíthatók a hozzá szükséges ismeretek is. Előnyei közé tartozik még, hogy rengeteg ilyesfajta lehetőség van, nap mint nap kerülnek fel ehhez hasonló álláshirdetések a különböző hirdetési portálokra.
 

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT, CALL CENTER

Szeretsz kommunikálni és emberekkel foglalkozni? Nincs ellenedre a telefonálás és az emailezgetés sem? Akkor válassz ügyfélszolgálatos munkát! A másoknak való segítségnyújtás lesz a fő feladatod, ha egy ilyen állást elvállalsz. Nagy előnyre tehetsz szert a problémamegoldás és az önálló munkavégzés területén, valamint fejlesztheted kommunikációs készségedet is. Az ilyesfajta állások számos esetben akár otthonról is végezhetők, ami nagyban hozzájárul népszerűségükhöz.
 

 

Megtetszett valamelyik menő diákmunka? Nincs más dolgod, mint böngészni oldalunkat és jelentkezni!

 

A cikket Vörös Dorottya írta

Meló-Diák