Mik a legjobban fizető diákmunkák?

Munkalehetőség keresésekor elsődleges szempontként lebeg mindenki szeme előtt, hogy mennyit fog keresni. Lehet akár tél vagy nyár, diákmunkával mindig lehetőséged van tanulmányaid mellett dolgozni is. Ki ne akarna jól megérdemelt jutalomként egy hétvégi síelést, vagy barátokkal egy balatoni kiruccanást? És nem is akármilyet!
 

ÉRDEMES TUDNOD:

Viszonyítási alapként, a 20/2021-es kormányrendelet értelmében 2021-ben „A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén: (br.)

• havibér alkalmazása esetén 167 400 forint

• hetibér alkalmazása esetén 38 490 forint

• napibér alkalmazása esetén 7700 forint

• órabér alkalmazása esetén 963 forint.”
 

Persze ez csak az alapbér, ami törvényileg a minimumként van megszabva, a legjobban kereső diákoknak akár 200–300 ezer forint is lehet a havi munkabérük.
 

A fizetésed viszont szorosan összefügg a szakmai tudásoddal! Legtöbb esetben a munkáltatók előnyben részesítik, és nagyobb bérrel jutalmazzák azokat a munkavállalókat, akik a megfelelő (szak)tudással rendelkeznek. Szakismerettel rendelkezők, egyetemi hallgatók vagy nyelvvizsga/nyelvtudás tulajdonában lévők nagyobb eséllyel válogathatnak a legjobban fizető munkákból, de végzettség nélkül is lehet találni nívós álláslehetőségeket.
 

Nézzük meg sorjában, hogy Te - az általad teljesített feladatok függvényében – mennyit kereshetsz a legjobban fizető diákmunkákkal. 
 

TEHÁT MIK IS A LEGJOBBAN FIZETŐ DIÁKMUNKÁK?
 

MÉRNÖK

A mérnök szakma manapság rendkívül szerteágazó és keresett. A legjobban fizető munkák körébe tehető, hiszen egy mérnök órabére lehet akár 1500-2000 Ft is. Általában szaktudást igénylő munkakör, tanulmányok mellett is ideális, hisz’ szakmai gyakorlatként is beszámítható. Nem csak időszakos munkavégzési lehetőséget nyújthat egy ilyen állás, hanem akár hosszútávon is megalapozhatod mérnöki pályafutásodat az adott cégnél. Termelési tevékenységek, gyártás támogatás területén különösen nagy igény van a szakemberekre.
 

IT SZAKEMBER

A technológia világában nem meglepő, hogy az informatikai szaktudással rendelkezők nagyszámú munkalehetőség közül válogathatnak. A legtöbb ilyen állás nem csak pénzbeli többletet, hanem tudásgyarapodást is eredményezhet, általában az ilyen pozíciókra hosszútávon keresnek munkatársat. Előnye, hogy a cég érdeke is fejleszteni alkalmazottait, a legtöbb munkáltató lehetőséget biztosít arra, hogy szakmailag előrébb lépj. Átlagosan 1600-2000 Ft-ra tehető az órabérük. 

 

IRODAI MUNKÁK, ADMINISZTRÁCIÓ, ASSZISZTENS

Mindig is a népszerű és keresett kategóriába tartozott az irodai kisegítő-, adminisztrációs-  és asszisztensi munka. Általában órabérük 1500-1800 Ft. Jól mutat az önéletrajzunkban egy hasonló munkatapasztalat és akár a kapcsolati tőke is elmélyíthető egy ilyen munkalehetőség alkalmával. 
 

MARKETING ASSZISZTENS 

Mostanában a cégek marketingszférájuk pozícióinak betöltésére diákokat vagy pályakezdőket is előszeretettel foglalkoztatnak. Kiváló lehetőség gyakornoki munkaként, tapasztalatszerzésként vagy a szakmai tudásod gyarapításaként. A legtöbb ilyen álláslehetőséget biztosító cég hosszútávú alkalmazottakat keres. Előnyben részesítik a nyelvtudással rendelkezőket. Az órabérük körülbelül 1500 és 1900 Ft közé tehető.
 

TELEFONOS MUNKÁK

A telefonos ügyintézés talán az egyik legkényelmesebb és legjobban bérező munkák egyike. Megannyi cég hirdet állásokat ebben a munkakörben átlagon felüli fizetéssel és juttatásokkal, irodai környezettel vagy akár home-office lehetőséggel. Nem kell hozzá szakképzettség vagy szaktudás, elegendő egy head-set és egy mikrofon és akár óránként 1600-1800 Ft-ot is kereshetsz.
 

NYELVISMERETET IGÉNYLŐ MUNKÁK

Fordító vagy asszisztens, netán projektmenedzser, számos állás elengedhetetlen kritériuma a legalább középfokú nyelvismeret. Az angol és német mellet nagy kereslet van még a szlovák-, román-, orosz-, mandarin-, spanyol nyelvtudást igénylő munkák pozícióinak betöltésére. Jó kommunikációs képességet és gyakorlatban hasznosítható íráskészséget várnak el a munkáltatók munkavállalóiktól. Fizetésük lehet akár 1600-2000 Ft is.
 

PÉNZTÁROS

A pénztáros munka a betanított munkák közé tartozik, nem igényel szakképzettséget, viszont felelősségteljes, pénzkezeléssel kapcsolatos, ezért általában ezek a lehetőségek a 18. életévüket betöltött hallgatóknak szólnak. A legtöbb esetben a rugalmas munkabeosztási lehetőség miatt népszerű állásnak tekinthetők. Órabére egy pénztárosnak akár 1400-1800 Ft-ig is terjedhet.
 

RECEPCIÓS

Lányok körében általában közkedvelt ez a lehetőség. A legtöbb helyen elvárt az angol és a német nyelv kommunikációképes szinten való használata. 4-6-8 órás munkaidőben is foglalkoztatnak diákokat recepciós pozícióban. Előny, ha jók a szociális képességeid, tehát jól bánsz az emberekkel. Egy ilyen munkával kereshetsz akár 1500-1800 Ft-is óránként!
 

„KÉTKEZI” MUNKÁK – KISEGÍTŐK

A könnyű- és nehéz fizikai munkát igénylő állások elsősorban fiúk számára ideálisak. Különböző területeken – legyen az akár építőipar, csomagolás vagy kertépítés- jól fizető munkalehetőségekkel találkozhatsz. A munkaidő eltérő, van ahol egyszeri alkalomra, kisegítésre, van ahol állandó munkatársként keresnek diákokat. Általában ezekre a munkákra jó bérezés jellemző, óránként akár 1300-1800 Ft-ot is kereshetsz 
 

TIPP:

A nappal és este dolgozóknak eltérő a bérezésük. Ha Te is az éjjelibaglyok közé tartozol, érdemes számításba venni az este 10 és reggel 6 közötti munkavállalást, hiszen éjszakai pótlék jár az ezen periódusban dolgozóknak, melynek mértéke 30%, ami a munkabéren felül fizetendő. 

Illetve a hétvégi munkavégzés akár 100%-os pótlékkal is járhat, ide értve a vasárnapokat, de van mikor a szombati napokért is plusz díjazásban részesülhetsz! 
 

A cikket Fülöp Dorka írta.

 

Meló-Diák