Miért király vendéglátósnak lenni?

Ha kézenfekvőnek tartod, hogy felszolgálóként, konyhában, vagy a pultban dolgozz, belekóstolj a jóhangulatú bárok mindennapjaiba, bekukkanthass a gyorséttermek kulisszái mögé, és világi cimborákat szerezz, akkor ezért, ha fogalmad sincs a témáról, de szeretnél végre belelátni, akkor azért érdemes tájékozódnod egy kicsit erről a közegről.

 

Épp ezirányú tanulmányokat folytatsz? Szakmai gyakorlatot, jó kis tapasztalatot szerezhetsz, ha minél hamarabb munkába állsz. De mégis milyen lehetőségeid vannak ebben a nyüzsgő forgatagban? Hol érdemes nézelődni? Mutatjuk!

 

Energia és szenvedély 

A vendéglátás, a gyorséttermi melók a vendégszeretetről és a pörgésről szólnak. Színes, fiatalos közeget mozgatnak meg világszerte. Könnyen barátokat szerezhetsz, hiszen a közös hajtás összehozza a csapatokat. Poénok durrogtatása közben gyorsabban telhet a meló egy konyhán, a pult mögött is. Záróra után a többiekkel közösen dumálhatod ki a legmeredekebb, vagy éppen vicces szitukat. 

 

Bekerülni nem nehéz, ha optimistán, kedvesen viszonyulsz az emberekhez és nyitott vagy a mozgalmas, zsongó közegre, ami itt garantált! Ha egyetemistaként hosszabb távon is végezhető munkára pályázol, kézenfekvő lehet a vendéglátás, melyhez általános, jó fizikumra és egy kis humorérzékre van szükség.

 

Nem kell extrém terhelésre gondolni, egy fiatal szervezet könnyen veszi ezeket az akadályokat! Cserébe nagyon hasznos tapasztalatot, jó fizetést és nyerő referenciát is kaphatsz munkatársaktól, munkaadóktól egyaránt. 

 

Hogyan lehet bekerülni? 

A kereső mezőben az asztalszedő, leszedő, étterem, mozi, felszolgáló, pultos, barback, poharas munkák kulcsszavakra, vagy legegyszerűbben a főkategóriában keresve kaphatsz egy jó hosszú listát a nyitott pozikról. Egy szimpla jelentkezéssel, és egy jól sikerült interjúval akár már másnap munkába állhatsz!

 

Egész évben sokan hirdetnek a témában, és mindig nagy a kereslet a megbízható, jó hozzáállású diákokra! Ha az a cél, hogy később is hasonló munkakörben, a hotel- vendéglátás területeken helyezkedj el, ragadd meg a lehetőséget egy kis tapasztalat gyűjtésére olyan helyeken, ahova diákként is be lehet kerülni, és gond nélkül tovább ajánlanak, vagy előléptetnek, ha már letettél valamit az asztalra.

 

Mennyire megterhelő? 

Fizikailag a könnyű és a közepesen nehéz fizikai munkák közé sorolhatjuk. Sürgés- forgás, kígyózó sorokban enni, inni vágyó családok, turisták, vesznek majd körül, ezért nagy előny, ha jó humorral és sok kedvességgel tudsz hozzáállni az emberekhez. Nem hátrány, ha egy-két nyelven minimálisan elboldogulsz szóban is. Ha sok külföldivel találkozol, a nyelvgyakorlásban is előnyre tehetsz szert! 

 

Szellemileg tehát kihívás lehet a kommunikáció, a konfliktusok kezelése, vagy például a kasszázás. Ezeket mind könnyen elsajátíthatod a gyakorlatban, nem kell aggódni! Egy kis odafigyeléssel pár nap alatt turbó fokozatra kapcsol majd az aktivitásod, és pillanatok alatt azt veszed észre, hogy már maguktól mennek a dolgok. 

 

Lehet ezzel jól keresni? 

A vendéglátásban szerzett tapasztalatok gyűjtése mellett kb. annyit, vagy többet kereshetsz, mint bármilyen adminisztratív munkakörben, tehát emiatt se fájjon a fogad, ha erre húz a szíved! 

 

Ezen felül a rugalmas munkarend, a hétvégi, és éjszakai munkavégzés magasabb pótlékokat von maga után. Borravalóval, bónuszokkal általában teljesítményalapon lehet kalkulálni. De ez persze mindenhol másképp működik, ezért erre is rákérdezhetsz, ha már kinéztél egy helyet magadnak.  

 

Elmondható tehát, hogy a vendéglátásban jó eséllyel diákként is megtalálod a számításod, ráadásul egy csomó jó sztori és jó barát is vár rád ezeken a helyeken. Legyél precíz és megbízható már a legelején, a többi már gyerekjáték!

 

Sikeres keresgélést kívánunk!

 

Meló-Diák