Lakótársaság - Tippek a zökkenőmnetes együttéléshez

Tiszta vízzel a pohárban

 Mindegy, hogy egy baráttal, volt osztálytárssal, vagy a pároddal költözöl össze, biztosan rengeteg meglepetés fog érni. Akármilyen régóta is ismered a leendő lakótársadat, fel kell  készülnöd arra, hogy az együttélés során számos eddig ismeretlen tulajdonságával is szembe kell majd nézned, ezért jobb, ha megbarátkozol azzal a gondolattal, hogy a kapcsolatotok a jövőben új szintre fog lépni.

Szabályos szabályok

A szabályok igenis nélkülözhetetlenek az együttélés során, ezért jó, ha már az összeköltözés elején lefektettek néhányat. Például, hogy minden héten ki kell takarítani a lakást, minden második nap le kell vinni a szemetet, vagy hogy nem hívhattok át vendégeket a másik beleegyezése nélkül. El is készíthetitek közösen a saját házirendeteket, amit akár ki is akaszthattok a nappaliba, így biztosan nem feledkeztek majd el betartani őket.

Munka- és költségmegosztás

 Rengeteg konfliktust megelőzhettek, ha már az összeköltözés első napjaiban felosztjátok egymás között a házimunkát. Készitsetek táblázatot, amiben beosztjátok, ki melyik nap takarít, így nyomon tudjátok követni, hogy épp ki a soron következő. Ha már takarítás, akkor érdemes olyan alapvető dolgokat közös pénzből vásárolnotok, mint a tisztítószerek, a WC papír és kukászsák, hiszen ezeket egyformán használjátok.

Konfliktuskezelés mesterfokon

Szabályok ide vagy oda, a kisebb konfliktusok elkerülhetetlenek az együttélés során. Fontos azonban, hogyha valami zavar, akkor rögtön beszéld meg a lakótársaddal, hiszen az semmi jóra sem vezet, ha magadba folytod az indulataidat. Próbáld meg kedvesen, esetleg viccelődve elmondani a problémádat, ha pedig ezek nem használnak, akkor üljetek le és komolyan beszéljétek meg a dolgokat!

Meló-Diák