Könnyű fizikai munkák

Munkalehetőségek keresése közben gyakran találkozhatunk olyan kifejezésekkel, mint például a szellemi –, könnyű fizikai- vagy nehéz fizikai munkák. Nagyjából mindenkinek van elképzelése arról, hogy miket is takarnak ezek a kifejezések, de a következőkben pontosítást adunk arról, hogy milyen jelentés áll ezen meghatározások mögött.

 

A munkát magát két nagy kategóriába csoportosítjuk, szellemi munkák és fizikai munkák. Az előző idegi, szellemi tevékenység útján jön létre, megismerés, érzelmi és akarati folyamatok által. Ebbe a munkakörbe tartozik például az asszisztensi állás vagy a könyvelői feladatkör.

 

A fizikai munkák determinálása egy fokkal nehezebb. Három további nagy csoportra lehet őket bontani: Könnyű-, közepes- és nehéz fizikai munkák. Ezek a csoportok „szigorúan tudományos alapon” vannak differenciálva. A határértékeket, hogy mikor, meddig, mitől számít az adott munkavégzés a könnyű vagy a nehéz besorolásba, fizikai és matematikai eszközökkel határozzák meg.

 

Az ember minden mozdulata az izomműködés eredménye: az izommunkával keletkező energiának csak a 30-35 %-a használható fel mechanikai munkára. A fizikai munkát az egy műszak elvégzéséhez szükséges energiafelhasználás alapján azonosítjuk.

 

Könnyű fizikai munka:

5200 KJ/műszak

Közepes fizikai munka:

5200-6800 KJ/műszak 

Nehéz fizikai munka:

6800-KJ/ műszak

 

De hogyan is néznek ki ezek a meghatározások nem ennyire számszerűsítve?

Könnyű fizikai munka alatt azokat a feladatköröket értjük, melyek elvégzéséhez szükséges a munkahelyen lévő mozgás, járkálás, de leülési lehetőség –legtöbb esteben- van. Nem emelhet a munkavállaló többet 5-10 kg-nál, illetve a munkavégzés normál körülmények között „szobahőmérsékleten” történik.

 

Közepes fizikai munkákat jelentenek azon állások, melyek keretében a munkavállalónak 6-8 órában, általában állva kell a feladatkörét ellátnia, nem emelhet többet 20 kg-nál, a környezet szobahőmérséklettől eltérhet 5 fokkal, esetleg fokozott szárazság vagy páratartalom lehet a jellemző.

 

Nehéz fizikai munkáról akkor beszélünk, ha az egész műszak alatt a munkavállalónak járkálnia, állnia kell. 25-30 kg-nál többet kell emelgetnie, extrém magas 30 fok feletti vagy alacsony 10 fok alatti hőmérsékleten, intenzív páratartalom vagy szárazság mellett, esetleg különféle sugárzásoknak vagy nyomáskülönbségeknek kitéve.

 

Az EU munkavállalói körében a könnyű fizikai dolgozók nem egész 30 százalékot tesznek ki.

 

Összességében az EU dolgozóinak 38,6 százaléka ülőmunkát végez, mostanában a nehéz fizikai munkakörökben foglalkoztatottak száma csökkenő tendenciát mutat, ez betudható a technikai fejlődéseknek és a robotosításoknak.

 

Általában elmondható, a könnyű fizikai munkák hirdetői elsősorban női alkalmazottakat keresnek. Ez pozitív abból a szempontból, hogy a munkaadó figyel arra, hogy inkább ilyen munkakörökben foglalkoztassa a női munkavállalóit, megkímélve őket a nehéz fizikai munkától, fizikumuk és bíróképességük függvényében.

 

Persze ez nem törvényszerű, fiúk/férfiak is rengetek könnyű fizikai munkalehetőség közül válogathatnak.

 

Nézzük is akkor meg, hogy tételesen milyen munkákat értünk a könnyű fizikai munka alatt:

Domináns ezen a területen a csomagolási munkakör. A munkavállaló általában egy cégnél, vállalatnál, raktárban végezi a kimenő és bemenő csomagok, ki-és becsomagolását.

 

pakolás és válogatás szintén meghatározó feladat lehet az ilyen állásokkal kapcsolatban. Polcfeltöltés és az áruk ellenőrzése.

 

Minőség-ellenőrzés, az áruk épségének vizsgálata és szemle tartása, hogy a munkafolyamat azon részénél hibátlan-e az áru.

 

Dobozolás, számlálás szintén az ilyen munkák nagy többségének meghatározó összetevője.

 

Soron dolgozás, apró alkatrészek megjavítása, össze- és szétszerelése, sorjázás. Ezek mind tipikus könnyű fizikai munkakategóriába tartozó feladatköröknek számítanak.

 

Raktári feladatok és termelési folyamatok ellátása gyakori pontja a munkakörnek az ilyen állásoknál.

 

És még sorolhatnánk…

 

Általában elmondható a könnyű fizikai munkákról, hogy előszeretett választások évközbeni és nyári munkaként is egyaránt. Az esetek többségében a munkavállaló egy csapathoz is csatlakozik az ilyen állás végzésekor, hiszen a legtöbb könnyű fizikai munka nem egyedül végzendő, vagy nem egy fázisú.

 

Bérezésük a minimálbérnél nagyobb összeget tesz ki, általában óránként a könnyű fizikai munkavégzést folytató munkavállalók bruttó 1000-1400 Ft-t keresnek.

 

Legtöbb helyen nem várják el a mindennapos munkavégzést, ami rendkívül előnyös azoknak, akik tanulmányaik mellett dolgoznának, hiszen (cégtől függően) a minimálisan teljesítendő heti óraszám lehetővé teszi azt, hogy pénzkeresés mellett az iskolára/egyetemre is tudjanak koncentrálni munkavállalóik.

 

Az oldalunkon számos könnyű fizikai munka közül válogathatsz kedvedre. A kategorikus keresésnek köszönhetően gyerekjáték már, csak az ilyen állásokat kiszűrni és köztük keresgélni.

 

A cikket Fülöp Dorka Írta

Meló-Diák