Így készülj az állásinterjúra!

A személyes interjú talán a legfontosabb mérföldkő a munkavállalás szempontjából, ahol rövid idő alatt kell „eladnod magad”, így nem árt tudni, hogyan készülhetsz fel rá, illetve mi az, amire mindenképp érdemes odafigyelned. 

 

Ha a leendő munkaadódtól pozitív választ kaptál az önéletrajzodra, előtted a lehetőség, hogy személyesen is meggyőzd arról, téged bizony erre a pozícióra teremtettek. 

Alapvetően három típusát különböztetjük meg az állásinterjúknak: van, amikor a cégen keresztül egy személyzeti tanácsadó interjúztat, előfordulhat továbbá, hogy egy úgynevezett „headhunter”, vagyis fejvadász hív be elbeszélgetésre, illetve klasszikusnak mondhatjuk azt az interjúhelyzetet, melyben egyenesen a cég egyik munkatársával, esetleg magával a menedzserrel találkozol. Az alapos felkészülés minden esetben elengedhetetlen! 

A visszahívás, vagy viszontválasz azt jelenti, hogy sikeresen bekerültél egy olyan szűkebb körbe, ahol rajtad kívül még több lehetséges pályázó is van (akár többkörös kiválasztással is találkozhatsz), így a cég csak abban az esetben választ ki téged, ha a legmegfelelőbbnek tart a személyes elbeszélgetést követően. 

Tudd meg, kivel fogsz beszélgetni

Először is tudj meg minél többet az interjúról, illetve lehetőség szerint arról a személyről, akivel beszélgetni fogsz. Ha tudod a nevét, rögtön rákereshetsz például a LinkedIn vagy Facebook profiljára és megnézheted róla a fontosabb szakmai tudnivalókat. 

Mindent a cégről

Az interjú előtt feltétlenül el kell olvasnod a cégről szóló információkat. Nem csupán a Rólunk menüpont alatt található olyan alapvető adatokra gondolj, mint hogy mikor alakult a vállalat, pontosan mivel foglalkozik, milyen ügyfélkörrel rendelkezik, kik jelenleg a munkatársai, hanem például azt is nézd át, hogy mi az alapvető filozófiája, a víziója, küldetése és mit tart értéknek. Ha ezt megteszed, egész biztosan le fogod nyűgözni az interjúztatódat. 

Olvasd át alaposan az állásajánlatot

Előfordulhat, hogy nem emlékszel egészen pontosan a meghirdetett állás részleteire, így mindenképpen olvasd el többször. Nézd át a munkakört, az ahhoz szükséges követelményeket és fogalmazz meg előre kérdéseket. A hirdetést ki is nyomtathatod egy papírra és akár magaddal is viheted az interjúra. 

Az önéletrajzod nyitott könyv legyen

Szintén ajánlatos újra elővenned a CV-det és átolvasni a rajta lévő adatokat. Megesik ugyanis, hogy hirtelen nem jut eszedbe egy fontos dátum, vagy egy munkatapasztalatod valamilyen részlete. Ezzel nincs is semmi baj, de inkább ismételd át párszor az információkat, ne hagyd, hogy így találjanak rajtad fogást. 

Gondold át, mit akarsz mondani magadról

Szinte minden állásinterjú elején elhangzik a „mesélj magáról” kérés, így nem árt előre átgondolni, mit is szeretnél megosztani magadról egy rövid bemutatkozásban, amikor neked szegezik a kérdést. Szánj egy fél órát arra, hogy begyakorold a mondanivalód! Fontos, hogy érdekesen, de lényegre törően fogalmazz, de ne tarts tíz perces monológot. Csak a legfontosabbakról beszélj, bölcsen megemlítve néhány jó tulajdonságod, erősséged! 

Késés kizárva

Végül pedig arról se feledkezz meg, hogy kitaláld, pontosan milyen útvonalon fogsz az állásinterjúra menni. Mit sem ér a sok felkészülés, ha elkésel, minden borul. Tervezd meg, milyen közlekedési eszközökkel tudsz a lehető leggyorsabban eljutni az adott címre és indulj el időben!

Ugorj bele a keresésbe már most, és jelentkezz legfrissebb munkáinkra!

 

Meló-Diák