Hogyan szereztem több, mint 2 millió forint értékű tudást ingyen, és váltam ezáltal versenyképesebbé a munkaerőpiacon?

Vállalkoznál, de nem tudod, hogy kezdj neki? 

 

Szeretnél online marketinget tanulni, mert az egyetemi óráidon erről szó sincs? 

 

Valamilyen diákszervezet vezetője vagy, de lövésed sincs, hogyan lehetne hatékonyabb a csapatod? 

 

Ha bármelyik kérdésre is igen volt a válaszod, érdemes elolvasnod ezt a cikket! 

 

A történetem akkor kezdődött, amikor is a nem éppen kiemelkedő gimis eredményeim miatt nem vettek fel a Corvinusra, így egy egyébként színvonalas, de közgazdász körökben kevésbé ismert egyetemen kötöttem ki. Az első évet a tanulás mellett főként bulizással töltöttem, de másodévben mégiscsak kezdett gyanússá válni, hogy egy szál BA diplomával nem feltétlenül fognak kapkodni értem a munkáltatók. Ekkor kezdtem nézelődni, hogy mit is lehetne még csinálni, ami jól fog mutatni a CV-mben. (Azóta lehet, hogy jobban kapkodnának értem diplomával is, de így mégiscsak bátrabb lehetek egy bértárgyaláson...) 

 

Nagyjából úgy indult a dolog, hogy ezzel egyidőben a szakdoga témámat is le kellett adnom, így elkezdtem Facebookon különböző szakmai eseményeket, oldalakat nézegetni, hogy jobban képbe kerüljek. Jöttek szembe különböző előadások, versenyek, tréningek, tanfolyamok, amelyeknek a nagy részére persze nem futotta, de azért nem adtam fel. 

 

Vezetői készségek 

Így találkoztam a Talent Plantationnal, ami egy fiataloknak szóló vezetői tréningsorozat mentoringgal egybekötve. A tréningalkalmak szó volt az önismeretről, a kommunikációról, karriermenedzsmentről, teljesítményértékelésről, a helyzetfüggő vezetésről is. A program során ezen túlmenően fejlesztettük készségeinket a tárgyalástechnika, a prezentálás, valamint a konfliktuskezelés terén. Piaci áron ez kb. 500 – 600 ezer forint, a partnercégek ennyiért delegálhatnak munkatársakat, a fennmaradó helyeket viszont külső jelentkezők tölthetik be, ha sikeresen pályáztak. A programra legközelebb várhatóan 2020. tavaszán lehet jelentkezni, májustól decemberig fog tartani. 

 

Marketing 

Ezt követően a Google Talent Camp jött szembe, ha jól emlékszem, hirdetés formájában. Itt a különböző Google termékek, mint például az Analytics, vagy az Ads használatát sajátíthattuk el egy 2 hetes tábor alkalmával, melynek keretében nem csak bemutatták az egyes eszközök használatát, hanem egy, a Google-lal együttműködő KKV-nak éles kampányt is kellett csinálnunk piackutatással, kulcsszótervezéssel, WordPress weboldal elkészítésével és szövegírással együtt. Emellett különböző ügynökségek mentorálták a csapatokat, akik gyakornoki helyeket is meghirdettek a résztvevőknek. Ugye, milyen jól hangzik? 

 

Ide is várhatóan 2020 tavaszán lehet legközelebb jelentkezni, a program augusztus végén kerül megrendezésre. 

 

Üzleti tanácsadás 

A történetnek még nincs vége, úgy hozta az élet, hogy két további tehetségprogramba is bekerültem. Az egyik a Deloitte Consulting Course volt, ahol az elméleti tudás mellett szintén egy éles tanácsadói projektben vehettünk részt, melynek keretében az E.ON vezetőinek prezentáltuk koncepciónkat a feltárt, igencsak komplex probléma kapcsán. Emellett a legjobb 6 résztvevő tulajdonképpen ezzel a kiválasztási folyamat első lépcsőjét teljesítette. Aki esetleg nem jártas ebben a világban, a Big 4 cégekről azt kell tudni, hogy nagyon nehéz bekerülni és bizony végig kell járni a ranglétrát. 

 

Vállalkozás 

Az utolsó program, amit szeretnék bemutatni nektek, az az UP Academy Bootcamp. Ez tulajdonképpen olyan fiataloknak szól, akik érdeklődnek a vállalkozások iránt, karrierterveikben szerepel, hogy most vagy akár később vállalkozóként tevékenykedjenek. Áprilistól júniusig elsősorban a szemléletmódon és az olyan hasznos témák megismerése volt előtérben, mint az időmenedzsment vagy az online tanulás, szeptembertől – decemberig pedig mindenki a saját projektjén fog dolgozni, az adott heti témának megfelelően. A mi csapatunk mozgásukban korlátozott vagy értelmileg akadályozott emberek számára szeretne sportolási lehetőséget biztosítani, jelen pillanatban is épp a piackutatáson és a stratégiánk megalkotásán dolgozunk. 

 

A Bootcamp piaci értéke 1,2 millió forint, az Újbudai Önkormányzat és az UP Center támogatásával azonban ingyen vehetünk részt a képzésen, és a jövőben is csak az ár töredékét kell majd a résztvevőknek befektetniük a jövőjükbe! A program legközelebb 2020 januárjában indul. 

 

Tanulságok 

Tulajdonképpen 2 fő tanulsága van a cikkemnek. 

 

Az első az, hogy járj nyitott szemmel, és ha teheted, vegyél részt különböző szakmai rendezvényeken, tehetségprogramokon. A tájékozottság és a széles látókörűség nagy előnyt jelent, ha állást keresel, és valljuk be őszintén, hogy ezek az egyetem melletti egyéb tevékenységek azok, amik színesebbé teszik a CV-det és versenyképesebbé tesznek Téged. 

 

Ha pedig nincs anyagi lehetőséged arra, hogy drága belépőket fizess, nézz utána, hogy nem keresnek-e épp önkéntest, ruhatárost, hostess-t vagy épp büfést az adott rendezvényre, vagy kérdezd meg a szervezőket, hogy valamilyen keretek között tudnak-e neked kedvezményt biztosítani. 

 

A második tanulság az, hogy ha akarjuk, ha nem, ma már elengedhetetlen, hogy networkingeljünk, ahol csak lehet, mert sosem tudhatjuk, hogy később kitől kapunk egy jó lehetőséget, vagy kitől hallunk egy jó ötletet. A diákmunka erre is jó lehetőség. 

 

A cikket Kovács Kata írta.

 

Meló-Diák