Hogyan spórolj pénzt egyetemistaként?

Nagyon sok egyetemista számára jelent mindennapos megoldandó problémát a pénzkérdés, hiszen sokan nem a szülői ház közelében járnak egyetemre, hanem távol. Ez azt jelenti, hogy kollégiumot, vagy rosszabb esetben albérletet kell fizetni, és a mindennapi megélhetésükről is gondoskodni kell. 

 

Viszonylag könnyű helyzetben vannak azok, akiknek tehetősebbek a szüleik, és ezt tudják támogatni, de nagyon sok fiatal szorul rá a diákmunkára. Sokan még mindig szükséges rossznak tekintik a munkát egyetem mellett, pedig számos pozitív oldala van, Természetesen azon kívül, hogy biztosíthatja magának a tanuló a mindennapos megélhetést. 

 

Hasznos tapasztalat

Amennyiben Te is diákmunkára adod a fejedet, nagyon értékes tapasztalatokat szerezhetsz, amiket a munka világában majd hasznosítani tudsz, miután végeztél a tanulmányaiddal. Ez nem csak akkor igaz, ha a szakmába vágó területen tudsz elhelyezkedni diákmunkásként, hanem akkor is, ha egy teljesen más munkát sikerül találnod. 

 

Ilyenkor is hasznos lehet a tapasztalat, hiszen ha magát a munkakört nem is fogod a későbbiekben hasznosítani, a munkához való hozzáállást, a munkahelyekre való beilleszkedést, illetve a felelősségvállalást, kötelességtudatot tudod fejleszteni. Ez pedig nagy előny lesz később azokkal szemben, akik még soha nem dolgoztak munkahelyen.

 

Mindemellett természetesen az sem elhanyagolható tényező, hogy ha szükséged nincs is diákmunkára a mindennapokhoz, pénzt spórolni tudsz a segítségével. Ez számos szempontból lehet nagyon jó dolog. Valószínűleg nem kell magyarázni, hogy miért jó, ha az embernek van némi tartaléka; hogy mást ne mondjunk, tudsz esetleg utazgatni egy kicsit, vagy éppen a jövőbeni életkezdésedhez fog jól jönni az így félretett pénz. 

 

Hogy minél többet tudj kihozni a fizetésedből, adunk néhány tippet, hogyan tudsz egyetemistaként mindent a pénzt megspórolni:

 

Írd össze a bevételeidet és kiadásaidat! 

Nagyon sok ember küzd azzal a problémával, hogy elméletben bőven elégnek kéne lennie a fizetésének, a valóságban azonban mégis igen hamar feléli. Ez legtöbbször azért van így, mert szinte észrevétlenül folyik ki a pénz a kezükből. A mindennapok során aprónak gondolt ételekből összejönnek nagyobb összegek is, úgy, hogy nem vesszük észre. 

 

Az ilyen költekezéseket tudod kiküszöbölni úgy, hogy ha írod a bevételeidet, illetve a kiadásaidat. Minden egyes tételt, még egy 100 forintos csokit is! Így fogod látni egy hónap után, hogy hol folyik el a pénzed, és milyen területen kell visszafogni a költekezést ahhoz, hogy többet tud megtakarítani.

 

Kösd le a pénzed!

A párnahuzatba gyűjtögetett pénzhez hajlamos az ember hozzányúlni, ha úgy érzi, egy kicsit megszorult. Így viszont nem lehet spórolni, mert folyamatosan megdézsmálod a pénzedet. Erre kiváló megoldás, ha nyitsz egy bankszámlát, ahová lekötöd a pénzedet olyan módon, hogy ne tudj hozzányúlni, csak meghatározott időszakokban. 

 

Így a rá leszel kényszerülve, hogy a félretett pénzedet békén hagyd. Sokkal hatékonyabban fogsz gyűjtögetni ezen a módon. Természetesen emellett célszerű azért olyan tartalékot is képezni, akár minimálisat is, amihez hozzá tudsz nyúlni vészhelyzetben.

 

Vásárolj használtan!

Nagyon sok holmit szuper állapotban lehet használtan megkapni, a bolti ár töredékéért. Ruhákat, az iskolához szükséges eszközöket, tankönyvet stb.  meg tudod venni olcsóbban másodkézből. Ne rohanj mindig a boltba újat venni mindenből, a használtpiac virágzik! Az internet segítségével, a közösségi oldalakon keresztül nagyon könnyen be tudsz szerezni mindent, ezzel pedig rengeteg pénzt takarítasz meg.

 

Listával járj vásárolni! 

Belépve a boltba is hajlamosak vagyunk sok dolgot megvenni, amire nincsen szükségünk, mert éppen megkívánjuk. Hogy ezt elkerüld, előre gondold ki, mit szeretnél enni, mire van szükséged otthon, és írd fel egy papírra, majd a listával menj vásárolni, és csak és kizárólag azt vedd meg, ami a listában van. Meg fogsz lepődni, mennyi pénzt tudsz így megspórolni, vagyis mennyi felesleges dolgot vettél meg korábban.

 

Felejtsd el a büfét és a gyorséttermeket! 

Túlárazott szendvicsek helyett inkább vedd meg az alapanyagokat, és készíts magadnak minden napra előre tízórait és uzsonnát, ahogy anyukád tette általános iskolás korodban. Nem véletlen hogy így csinálta: sokkal kevesebbe kerül. A főtt ételeket is magadnak készítsd el, akár több napra valót is egyszerre, ezzel is rengeteg pénzt takaríthatsz meg.

 

Meló-Diák