Hogyan készülj az első munkanapodra?

Mindig hatalmas öröm és elismerés amikor megtudod: Te vagy a tökéletes személy a pozícióra, amit megpályáztál! Ágyő lazsálás, most már nem munkát keresel, hanem pénzt!

Ám a kezdeti örömöt hirtelen felválthatja az aggodalom. Vajon kedvelni fognak a kollégák? Hamar beilleszkedsz? Biztos neked való az állás? Nem fogsz kudarcot vallani? Nem fogsz elfelejteni semmi fontosat?

Ne stresszelj feleslegesen, nem hiába esett rád a választás! Azért néhány tipp nem árt az első napokra, hogy minden a lehető legsimábban menjen.

Szokj hozzá a leendő alvási rutinodhoz!

Amíg nincs munkánk, hajlandók vagyunk jó sokáig virrasztani és későn kelni. Ha megkaptuk a kiszemelt állást, ennek sajnos búcsút kell mondanunk. Akár délelőttre, akár estére jársz a jövőben dolgozni, biztos, hogy egy új alvási rutin settenkedik be az életedbe, amihez bizony nehéz hozzászokni.

Annak érdekében, hogy kipihenten és üdén érkezz az első munkanapodra, a kezdésed előtti héten kezdj átállni a munkaidődhöz igazított horpasztáshoz.

 

Adj magadnak kellő időt reggel!

Késtél már el valaha az első napodról? Ha nem, ne is akard megtudni, mekkora stresszel jár ez. Adj magadnak elég időt, hogy kényelmesen elkészülj. Indulás előtti nap mindenképp tájékozódj a közlekedési viszontagságokról! Úgy tűnik, hogy fél óra alatt oda érhetsz a célponthoz? Ne legyél ebben olyan biztos. Sajnos a városban gyakoriak a dugók, ha tömegközlekedést veszel igénybe, lehet előbb elmegy a busz, netalán késik, és már el is késtél. Ha szükséges, teszteld le, mennyi idő alatt érnél az adott helyszínre.

 

Bizonyosodj meg arról, hogy megfelelő öltözetben indulsz el!

Hanyag elegancia? Hétköznapi öltözet? Fuss át az emlékeiden: hogy öltözek az emberek amikor az interjún jártál? Minden esetben csekkold le, hogy van-e elég munkakörnyezetedhez illő ruhadarab a birtokodban!

 

Vigyél magaddal bármit, amire csak szükséged lehet!

Például egy tollat és egy noteszt. Az első napodon temérdek információval fogsz találkozni hirtelen, így sokat segíthet, ha a fontosabbakat jegyzeteled.  Ezek lehetnek jelszavak vagy általános információk, felelősségek, amelyeket a főnököd mond. Természetesen az idő előrehaladtával belejössz mindenbe, de a betanulási időszak stresszét csökkentheted azzal, hogy a kulcsinformációkat lejegyzed – így nem kell visszakérdezned sem, ha valamire nem emlékszel.

 

Vigyél magaddal ételt!

Vannak, akik szintén az irodában töltik az ebédszünetet, és olyanok is előfordulnak, akik kiugranak egy étterembe, vagy büfébe. Ha valaki elhív ebédelni, lehetőséged nyílik arra, hogy jobban megismerd kollégáid. Ha megmarad a hozott kajád, megeheted vacsorára is. Ezzel egyetemben, ha esetleg számodra nem a legszimpatikusabb személy invitálna el, mondhatod azt is, hogy „bocsi, hoztam magammal ételt”, így van indokod kibújni egy olyan találkozó alól, amihez annyira nem lenne kedved.

Legyél nyugodt, laza és hiteles. Nem kell változtatnod a személyiségeden, csak legyél barátságos és udvarias. Egy új munkahely kicsit meg is rémiszthet, de egy kis előkészülettel és utánajárással jóval egyszerűbbé teheted a kezdeteket.

 

Még nincs munkád? Itt az ideje, hogy legyen! Fésüld át diákmunka kínálatunkat, hogy te is hamarosan készülhess az első napodra!

Meló-Diák