Hogyan illeszkedj be a munkahelyi közösségbe?

Új kollégaként beilleszkedni egy munkahelyen nem könnyű feladat, márpedig egy ember életében néhányszor azért eljön az a pillanat, hol saját akaratából, hol önhibáján kívül, amikor vált, és meg kell küzdenie az új közösséggel. Manapság már nagyon ritka, hogy valaki egy munkahelyen dolgozza végig az egész életét, bár ez néhány évtizeddel ezelőtt még szokványos és teljesen normális volt. 

 

Mostanra a helyzet nagyot változott, az emberek rugalmasabbak, könnyebben és gyorsabban váltanak, mint régebben. Éppen ezért egyre nehezebb feladat a cégek számára, hogy megtartsák a jól bevált munkatársakat. 

 

Igaz mindez a diákokra is, hiszen a diákmunka mára általános jelenség lett. És bizony, ha nem érzik magukat jól valahol, szinte gondolkodás nélkül tovább is állnak máshová.

 

De miért is dolgozzak?

Ahogy említettük, egyre többen vállalnak diákmunkát, de azért még szép számmal akadnak olyanok is, akik nem értik, miért is kellene dolgozniuk a tanulás mellett. Hiszen ott lesz rá az egész élet!

 

Valljuk be, ez valamilyen szinten jogos. De a diákmunka kihagyásával páratlan lehetőségeket szalasztasz el a tapasztalatgyűjtésre, vagy akár arra is, hogy megtaláld az első igazi munkahelyedet! Bizony, számos példa van arra, hogy a diákmunkás gyakornok végül maradt a cégnél, mert elégedettek voltak vele.

 

A diákmunka ugyanakkor abban az esetben sem fölösleges, ha véletlenül sincs köze a területnek a leendő szakmádhoz. Így is sokat tanulhatsz ugyanis belőle, például a felelősségről, kötelességekről, a munkához való helyes hozzáállásról – és igen, arról is, hogyan illeszkedhetsz be egy munkahelyi közösségbe. 

 

Diákként is kipróbálhatsz több munkahelyet is, és minden alkalommal szembesülhetsz az utóbbi feladattal, akár csak egy nyári munkáról van szó, akár életed első, igazi állásáról.

 

Ez olykor nem könnyű, különösen akkor nem, ha az embernek nincs sok tapasztalata az ilyen helyzetek kezelésében. Adunk néhány tippet annak érdekében, hogy a beilleszkedés minél zökkenőmentesebben menjen!

 

Legyél barátságos, de ne túl közvetlen! 

Kétféle hibát lehet elkövetni újoncként egy munkahelyen: ha túlságosan beletemetkezel a munkába, és meg sem próbálsz barátkozni, illetve, ha túlzottan a haverkodásra koncentrálsz, és nem arra, amit csinálnod kellene. Eközött a két attitűd között kellene megtalálnod az arany középutat. Természetesen foglalkozz a munkáddal, de azért ebédszünetben szánhatsz időt a kollégák megismerésére, és az sem bűn, ha bekapcsolódsz napközben néhány beszélgetésbe.

 

Igyekezz felvenni a fonalat!

Lehet, hogy hasonló munkakörben dolgoztál korábban, és ott másképp végeztétek a feladatokat, de a saját érdekedben jobb, ha ezt elfelejted, és inkább alkalmazkodsz ahhoz, ami az új helyen szokás. Nem biztos, hogy pozitív fogadtatásban részesülsz, ha még egy hete sem vagy ott, de már mindenen változtatni akarsz, és jelét sem mutatod a beilleszkedés szándékának. 

 

Kivételt képez ez alól, ha úgy érzed, hatékonyabb volt a régi módszer – ebben az esetben érdemes lehet javasolni annak bevezetését, de az esetleges nemleges választ fogadd el!

 

Légy érdeklődő!

Nem kell a mindentudás látszatát keltened, sőt, nem is érdemes, mert általában nem szimpatikus. Légy érdeklődő a feladataiddal, munkahelyi rutinnal kapcsolatosan, kérdezz, ha valamire kíváncsi vagy, illetve ha valami nem világos! Ezzel nem azt sugallod, hogy életképtelen vagy, hanem azt, hogy szeretnél mindent a lehető legjobban, hiba nélkül csinálni, és ez bizony pozitívan veszi ki magát!

 

Ne oktass ki másokat!

Előfordulhat, hogy valamiben esetleg jártasabb vagy, mint a kollégáid, de senki sem szereti, ha ezt az orra alá dörgölik. Nem fogsz értékesebb munkaerőnek tűnni attól, hogy a többiek fölé próbálsz kerekedni, és az is biztos, hogy kedvelni sem fognak érte!

 

Ügyelj a munkád minőségére!

Bár ezt elvileg mondani sem kellene, de azért megemlítjük: fontos, hogy jó minőségű munkát végezz, és nem csak azért, hogy a főnök elégedett legyen! A munkatársak is hamarabb fogadnak be, ha nem kell utánad folyton takarítaniuk, megbízhatnak a munkádban, és érdemben hozzá tudsz tenni a csapat teljesítményéhez.

 

A lényeg tehát: dolgozz jól, légy kedves, alkalmazkodj minél gyorsabban, lássák az igyekezetet, így nagyon nem lőhetsz mellé!

 

Meló-Diák