Hogyan hasznosítsd a megszerzett tudást?

„A tudás, hatalom.” – hallhattuk Lord Petyr Baelish szájából a Trónok Harca című sorozat második évadában. De mit is értünk tudás alatt? A mindennapos beszédben is gyakran felmerülő szó, megannyi fajtájával is jelentésével, amit kontextustól függően definiálhatunk. Kis kutatómunka után szembesültem azzal, hogy nincs egy konkrétan elfogadott meghatározása a tudásnak. Az Észak-Magyarország Felsőoktatási Intézményeinek Együttműködése a következőképpen fogalmazta meg a tudás jelentését: 
 

„A tudás a megismerő folyamatok (tanulás) eredményeként a tudatban létrejövő pszichikus képződmények rendszere.”
 

De vajon gondolkoztunk-e már azon hogyan hasznosítsuk? Tudást sokféleképpen magunkévá tehetjük, de ha nem vesszük hasznát és figyelmen kívül hagyjuk, valamint engedjük, hogy passzívan lappangjon bennünk, akkor időről időre halványodni kezd. A mai eredményorientált világban nem árt, ha elkezdjük minél hatékonyabban felhasználni. Szerencsére napjainkban egyre jobban felismerik ennek a jelentőségét és egyre több energiát fordítanak a tudás hasznosítására és kezelésére. A következő pár sorban szeretnék erre tippeket és ötleteket adni.
 

Ne csak halmozd a tudást, értsd is meg!

Ha azt gondoltad, hogy egyszeri olvasás, illetve hallás után már minden a fejedben marad elraktározva – el kell, hogy keserítselek. Sajnos, ez nem így működik. Ahhoz, hogy a rögzüljön az információ és tudássá alakuljon át, először meg kell értenünk az adott információt, következtetéseket kell levonnunk és nem utolsó sorban kontextusba kell helyeznünk. Azt sem árt megvizsgálni, hogy milyen hatással van a mindennapi életünkre és miként vihet előrébb.
 

Gyakorlat teszi a mestert!

Miután felismertük az összefüggéseket és ki tudtuk vetíteni az adott információhalmazt az életünkre, elkezdhetjük felhasználni a megszerzett tudást. Alkalmazzuk a munkahelyen, iskolában esetleg otthon, ezzel is segítve a tudás beágyazódását, amiből kamatoztathatunk. Diákként azonban nem szabad megfeledkeznünk a diákmunkák adta lehetőségekről sem, melyek remek alkalmat biztosíthatnak a megszerzett tudás hasznosítására. Ez a hasznosított tudás majd átalakul tapasztalattá, melyek segítségével könnyebben elhelyezkedhetünk a nagybetűs élet munkapiacán. 
 

Add át másnak is!

A tudás megosztása mindenki dolga. Legyen szó egy tankönyvi lecke megértéséről, egy-két fontos információról az elkövetkezendő teszttel kapcsolatban vagy akár egy (diák)munkahelyi változásról. Bármilyen kis információ segíthet a társunk, illetve saját magunk előrehaladásában. Tehát az „Oszd meg és uralkodj!” kifejezés igencsak hasznosnak bizonyul ebben a szituációban is.


A cikket Szijártó Bianka írta

Meló-Diák