Hogyan dolgozz hatékonyan otthonról?

Annyira kecsegtető, amikor felajánlják a lehetőségét annak, hogy otthonról végezzük munkánkat! Alig várjuk, hogy elkezdjük, örülünk, hogy nem kell a forgalommal szenvednünk, hogy időt takaríthatunk meg…milyen kényelmes! Ám az elképzelés nem minden esetben egyezik a valósággal. Az otthon kényelme, a közösség hiánya és az, hogy mikor is hagyjuk abba a produktivitást jócskán bele tud zavarni a folyamatba. 

Hozd ki a legtöbbet a home-officeból! 

 

Öltözz fel!

Elsőre viccesen hangozhat, de pontosan arra gondolunk, hogy ne maradj egész nap pizsamában. Habár az esti öltözék kényelme vitathatatlan, nagy hiba lehet, hiszen ha fizikálisan nem vagy kész a munkára, mentálisan sem leszel – kevésbé tudsz fókuszálni és gyengébb minőségű munkát adhatsz ki a kezed alól. 

 

Nem azt mondjuk, hogy öltsd magad teljes pompába, csak zuhanyozz le és vegyél fel egy hétköznapi öltözéket, hogy könnyeben indítsd a napod.

 

Kötelezd magad!

Mivel nincs főnök, csak rajtad múlik, hogy ténylegesen végzed-e a munkád. Legyél a saját főnököd, legyél kemény magaddal és ne engedd meg azt a szabadságot, ami a munkahelyeden sem lenne. Például ne ülj le egyet „gyorsan” PS-ezni, sorozatozni, de ne is ekkor akarj hirtelen elkezdeni takarítani.

 

Oszd be az időd!

Nézd át az aznapi teendőid és állapítsd meg, hogy nagyjából mennyi időt kell rájuk szánnod és próbáld meg tartani magad ezekhez. Ha könnyen megunnád őket sorrendben, próbáld meg felcserélni a feladatokat. 

Amennyiben van egy (különösen) fontos elkészíteni valód, ne hagyd délutánra. Kezd ezzel a napot, így a legnagyobb „teher” korán leesik a válladról és biztos teljes erőbedobással tudsz rajta dolgozni.

 

Tarts szüneteket!

A szünetek nagyon jó hatással vannak a munkára, ha megfelelően használják őket. Te ismered magad a legjobban és ez esetben, mivel saját magad főnöke vagy te is szabod meg, mikor tarthatsz szünetet. Ha több, kisebb szünetre van szükséged tégy úgy, ha egy hosszúra ebéd után, akkor választ a sziesztát. Mindenképp azt válaszd, amelyik által hatékonyabban tudsz dolgozni. 

 

Lépj kapcsolatba a munkatársaiddal!

Ha otthonról dolgozol, egy idő után elszigetelnek fogod magad érezni. Ezesetben ne a legjobb barátod, vagy barátnőd próbáld felkeresni, hisz annak úgyis egy jó, hosszú beszélgetés lenne a vége! Próbáld elérni az egyik kollégád. Ez olyan esetben is jól jöhet, ha egy elvégzendő feladattal kapcsolatban nem tudsz egyről a kettőre jutni. Néha csak egy kis löket hiányzik a megoldáshoz, és ezt leginkább a hozzáértők tudják megadni. 

 

A munka lezárása. 

Határozd meg, hogy mikor fogod abbahagyni a munkát és próbáld ezt betartani. Furcsán hangozhat...miért ne akarnád befejezni a munkát, ha a munkaidő lejárta után már rohansz ki az ajtón? Ha fizikailag nem hagyod hátra a munkát, nehezebben zárod le az adott feladatot, amin dolgozol. 

Miután lezártad a napot, már előveheted kedvenc sorozataid, felhívhatod a spanokat, ki is ruccanhatsz ahova csak szeretnél. A lényeg, hogy másnapra pihend ki magad, hogy újult erőbedobással állj neki a kihívásoknak!

 

Diákmunka kínálatunk között böngészve, lehet találsz egy olyat, amelyet otthonról is végezhetsz! 

 

Meló-Diák