Élmények hatása a személyiségre

Nem csak a diploma, a szakmai tapasztalat szükséges, de a lelkesedés is...

Sokszor hallhatjuk szüleinktől, hogy első az iskola. Nem csoda, hiszen az életben való boldoguláshoz rengeteg tanulásra van szükség. Az idő előrehaladtával nem csak tanulmányaink elvégzésére, de már a munkavállalásra is hallhatjuk a noszogatást. Azonban a lexikális és gyakorlati ismeretek elsajátítása egyidejűleg igen megterhelő feladat és nagy a kiégés esélye is. Könnyen kialakulhat a gyakori fáradtság, lehangoltság, és a szociális élet háttérbe szorítása. Ez teljesen érthető. Mindez elkerülhető tudatos idő és energiabeosztással. Ha ennek eredményeképpen tudunk mindenre időt szakítani, amit szeretnénk, az hatalmas motivációlöketet tud adni, ami arra sarkall, hogy mindaz, amit célként kitűztünk, az meg is valósuljon. Legyen az nyelvvizsga, diploma, jogosítvány vagy munkaóra.

 

Mi lehet a kulcs?

A tanulás melletti munka az időnk nagy részét elveszi, amin felülkerekedhetünk, ha a reggel otthon töltött időt meghosszabbítjuk. A reggel 8 órakor kezdődő órára, vagy munkakezdésre be tudunk érni akkor is, ha előtte fél órával kelünk, de akkor is, ha 2 órával. Ebben a kis szabadidőben pedig rengeteg mindere juthat idő. Legyen az egy reggeli kocogás, rövid edzés a szobabiciklin vagy éppen a kedvenc magazinunk, könyvünk olvasása egy kávé/tea mellett. A tanórák vagy a munkaidő végét követően, hajlamosak vagyunk otthon elnyúlni a kanapén, egy kis pihenésre vágyva, amiből gyakran több órányi lesz. E helyett, mielőtt még leülnénk és a punnyadás helyett sportolunk kicsit, az sokkal több lendületet tud adni a nap további részéhez. Például számos sportklubnak koraeste vannak edzései, amik remek lehetőséget adnak, hogy egy új közösség tagjai lehessünk. Így a mozgásnak köszönhetően másnap reggel az ébredés könnyebb és ami még jobb, kiegyensúlyozottabbak leszünk hatására.

 

A lyukasóra lehetőségei

Ha a korán kelés az ellenségünk, továbbra is ott vannak a lyukasórák, ami remek lehetőséget biztosítanak egy kis sportoláshoz a legközelebbi konditeremben, vagy a kedvenc hobbink űzéséhez. Például a zene szerelmeseinek, zeneiskolában órarendhez igazítható magánórákat lehet egyeztetni. Ha a nyakunkon a munka és az távolról is végezhető, a lyukasórák erre is tökéletes megoldást nyújtanak.

 

Mit nyerhetünk ezen hosszútávon?

Bizonyos szempontból megszabadulhatunk az ún. mókuskerék effektustól, és mind a tanulás, mind a munka terén sokkal jobb eredményeket érhetünk el, de ami a lényeg, hogy az aktív, élményekkel teli hétköznapok hatására sokkal könnyebben lehet élvezni, amit csinálunk. Kreativitás, kitartás, problémamegoldó képesség és pontosság első sorban azok a tulajdonságok, melyek a rendszerezett időbeosztással, élménydús életvitellel tökéletesre fejleszthetők. Nem ritka eset az sem, amikor egy állásinterjú hangulata kedvező fordulatot vesz, mikor kiderül, hogy az interjúztatónak ugyan az a kedvenc hobbija, mint nekünk. Kiesve a formális keretek közül, a kötetlen beszélgetés egy általunk jól ismert témáról pedig igen sokatmondó és nem csak a mi személyiségünkről a munkáltató felé, de fordítva is. 

 

Ha a hétköznapok nem csak a munkával és a tanulással telnek, de időt szakítunk a kedvenc hobbijainkra, akkor a hétvégére sem úgy tekintünk, mint a nyugalom szigete, amikor otthon élvezhetjük pihenést, távol a munkától és az iskolától. Sokkal inkább a lehetőségek tárházának amikor elérkezik az idő a kiruccanásra. Hétvégi túrák a barátokkal, rövid utazások országhatáron belül, vagy azon túl, pedig a legjobb módját teremtik meg a kikapcsolódásnak, a mindennapoktól való elrugaszkodásnak. Erre azért van szükség, hogy újult erővel tudjunk nekifogni a következő hét tennivalóinak, ami környezetváltozásnak köszönhetően valósítható meg. Számos lehetőség van túrázni a Dunántúli-; vagy az Északi-középhegységben és a Mecsekben. A Balaton turisztikai régió szintén a lehetőségek tárháza egy hétvégi kikapcsolódáshoz. A hosszú hétvégék pedig alkalmat teremtenek egy közösség összekovácsoló backpack tour-nak, akár külföldre is. Mindez azonban igényel előzetes felkészülést és tervezést nem csak a költségek miatt, de azért is, hogy ne menjen a munka rovására a szórakozás, vagy a szórakozás rovására a munka.

 

Hogyan tovább?

Az időnk tudatos beosztása igenis lehetséges, csupán akaraterő szükséges hozzá. Ehhez számos rugalmas, órarendhez igazítható álláslehetőséget lehet találni.

 

A cikket Angyalosy Klaudia írta.

Meló-Diák