Diákszervezetek a világban

Ismerős az a sok, görög betűket tartalmazó amerikai diákszövetkezet? 

Bár ma már rengeteg olyan app van, amivel új ismerősöket szerezhetsz a világ túlfeléről, előre megadott témákról chatelhetsz velük vagy éppen megtaníthatod nekik a saját nyelvedet, azért a személyes külföldi kapcsolatok még királyabbak lehetnek ennél. Lássuk be: a nemzetközi chatelés csak nagy ritkán alakul át személyes ismeretséggé, a találkozások pedig elég megterhelőek lehetnek a pénztárcánk számára.

 

A nemzetközi diákszervezetek célja az, hogy különböző kultúrájú, nyelvű, vallású diákokot hozzon össze, és projektjeiben ilyen multinacionális csapatokat hoz össze, ami fantasztikus tapasztalat lehet, főleg, ha támogatják az utazásod. 

 

Na de milyen diákszervezetekkel találkozhatsz külföldön?

Az itthoni diákszervezetek külföldi megfelelőin túl - értsd: szakmai fejlődésedet segítő diákkörök - két érdekes ág van még: az ESN, azaz az Erasmus Student Network, na meg az amerikai testvériségek. 

 

Az Erasmus Student Network célja a közös felfedezés, a szórakoztatás, világszerte. Rengeteg ország rengeteg városában találkozhatsz velük, ajtajuk pedig mindig nyitva áll, akkor is, ha éppen nem erasmusos vagy. Itt csak a közösség a lényeg.

 

Amerikában egy kicsit minden más

Az egyetemi amerikaifoci-bajnokság nézőszáma nem sokkal marad el a profi ligáétól. Ez részben azért van, mert az egyetemek valóban csábítják a játékosokat sportösztöndíjakkal, vagy esetleg azért, mert a háború alatt a katonaságot kerülni akarók inkább az egyetemen maradtak, hogy ne kockáztassák a besorozásukat. 

 

De mindenképpen azért, mert irigylésre méltóan jó diákéletet hoztak össze. Az ott működő diákszervezetek valóban testvériségként működnek, a tagok pedig olyan kapcsolati tőkére tehetnek szert, mint senki más.

 

Érdekes infó, hogy az amerikai elnökök 44%-a, az Apolló Holdra-lépő legénységének pedig minden tagja rendelkezik görögházas múlttal. 

 

Talán ez az a hit, amit nekünk is el kell tanulnunk, hogy tovább fejlődjenek az itthoni diákszervezetek: hogy nem csak a szakmai fejlődés, hanem a kapcsolatépítés az igazán fontos.

 

Meló-Diák