Agyadra megy az íróasztalod? Válassz könnyű fizikai munkát!

Gimnazistaként, nappali tagozatos hallgatóként rugalmas megoldásokat keresel a pénzkeresésre, tapasztalatok gyűjtésére a munka világában? Van egy jó hírünk! Ez a legjobb időszak a kísérletezésre! Néhány évtized múlva hálás leszel magadnak, ha kipróbáltál valami olyat, amiből épülni, fejlődni tudsz a későbbiekben. Hálás leszel magadnak, ha ezáltal olyan területeket jársz be, amit később talán sosem lesz időd, energiád, bátorságod megtapasztalni!

 

Most azokat a melókat mutatjuk be, amiket a könnyű fizikai munka kategóriába sorolhatunk. Érdemes ezeket is számba venned, ha a komoly szellemi terhelés mellett egy kis aktivitásra, zsongásra szomjazol, vagy ha egész egyszerűen nem tudsz megülni a fenekeden egy irodai környezetben.

 

Választhatsz az érdeklődési területednek megfelelő, vagy épp teljesen újszerű elfoglaltságot. Rugalmas időbeosztásban hazavihetsz egy kisebb- nagyobb fizetést, amivel megalapozhatod, vagy kiegészítheted az egzisztenciádat a tanulás, majd később a pályakezdők világában. 

 

Mi számít könnyű fizikai munkának? 

Nehéz lenne egy komplett listával megválaszolni ezt a kérdést. A témában különböző válaszokat, véleményeket olvashatunk a fórumokon, hallhatunk a baráti társaságban, ismerősöktől. Célravezető utánakérdezni néhány érintettnél a tapasztalatokról és az állásinterjú során is feltenni azokat a kérdéseket, amik motoszkálnak benned a választással kapcsolatban. 

 

Általánosságba véve ide sorolhatjuk a dobozolást, csomagolást, címkézést, szórólapozást, recepciót, melyek egyszerűbb, viszonylag monoton munkavégzést várnak el a cserébe gyakorta rendkívül rugalmas időbeosztásért. Szintén sorolhatjuk könnyű fizikai munkák közé a pénztárosi, bolti eladói pozíciókat. Ezek közül számos lehetőség adódik a ruházati- és divatüzletek, a drogériák, a turkálók, vagy az élelmiszerüzletek között is.

 

Gondold át előre, hogy mi fér bele! 

Előnyös, ha körülbelül 4 órát tudsz vállalni egyhuzamban több hétköznapon, vagy szezonálisan is, és/ vagy hétvégén, ünnepnapokon is dolgoznál. Így kiszámíthatóbb és hasznosabb munkaerőként tekintenek majd rád a főnökeid, szívesebben alkalmaznak. Vannak olyan lehetőségek a vendéglátás, szolgáltatások területén, mint például az autómosók, fagyizók, strandok, szórólapozás, ahol kora reggeli, reggeli, esti, vagy éjszakai műszakok is kínálkoznak. 

 

Ha úgy érzed, képes vagy venni ezeket az akadályokat, nyugodtan jelentkezz, hiszen az éjszakai műszakot például rendszeresen jobban díjazzák, mint a napközbeni időszakokat. Arról viszont sose feledkezz meg, hogy a kitűzött céljaid és a testi épséged megőrzése mindennél fontosabb. Ha úgy érzed, hogy egy éjszakai műszakban végzett pénztárosi, vagy recepciós munka nem összeegyeztethető az órarendeddel, hulla fáradtan másnap iskolába mennél, akkor inkább keress egy délutáni, vagy hétvégi munkát magadnak! 

 

A vendéglátás, a futárkodás, a hosszabb, akár 12 órás műszakok, vagy ahol nehezebb rekeszeket, dobozokat, csomagokat kell emelni, szállítani, már inkább közepesen nehéz fizikai munkának számítanak. Megterhelő lehet a szervezet számára egy eladói munka egy divatcégnél is, ahol a ruhakupacokat rendezi, cipelni kell, illetve folyamatosan talpon kell lenni. Egy jóval könnyedebb munkakör lehet például az éttermek vendégeinek fogadása, az érdeklődők tájékoztatása, vagy rendezvényeknél a kisegítő munka. 

 

Mit profitálhatsz belőle? 

Azon túl, hogy nyilván némi zsebpénzt gyűjtesz, szuper tapasztalatokra is szert tehetsz egy ilyen munkakörben! Egy aktívabb munkában valószínűleg több ismeretségre, barátra tehetsz szert, mint egy sterilebb irodai, vagy otthonról végezhető környezetben. Megtanulhatod, hogyan érdemes kommunikálni a vendégekkel, vásárlókkal. Pszichológiai, pedagógiai szakirányon is kézzelfogható tapasztalatot szerezhetsz az emberek viselkedését, igényeit, elégedettségét vizsgálva. 

 

Ha később vendéglátásban, hotelekben, cégvezetésben szeretnél elhelyezkedni, akkor ez nagyszerű lehetőség arra, hogy bepillantást nyerj egy ilyen intézmény mindennapjaiba, előnyeibe, hátrányaiba! A csomagolás, vagy gyártósori munkák során megtapasztalhatod, hogyan dolgoznak együtt munkatársak és vezetők, hogyan lehet folyamatokat kiépíteni, beosztásokat készíteni, hatékonyabbá tenni a procedúrát, az együttműködést erősíteni. Ez később is jó alap lehet akár a vezetői pozíciókban is!

 

Fontos tehát, hogy egy személyes, vagy telefonos megbeszélés során tisztázd a munkaköri követelményeket, és légy résen, ha valami olyasmi is szerepel közöttük, ami neked alkatilag, erőnlétben megterhelést okozhat, inkább mondj nemet. Ugyanakkor járj nyitott szemmel, és tégy próbát egy ilyen izgalmas munkakörrel, ha kíváncsiságod, aktivitásod és ambícióid ebbe az irányba húznak és kalandos kihívásként tudsz tekinteni a feladatra!

 

Kedvet kaptál a könnyű fizikai munkákhoz? Itt megtekintheted aktuális kínálatunkat!

Meló-Diák