A Valentin-nap diákszemmel

Valentin-nap. Egy szó, mégis mennyi érzelem társul a szerelmesek ünnepéhez. Ha megállítanánk az embereket az utcán és megkérdeznénk tőlük, hogy mi az az első gondolat, ami eszükbe jut a Valentin-nap hallatán, biztos vagyok benne, hogy különböző állasponton lennének. Mindenkiben más és más emóciót vált ki. De ha jobban górcső alá vesszük az embereket és érzéseiket, akkor két nagyobb csoportba sorolhatjuk őket reakciójuk alapján. Legtöbbjük örömmel várja az angolszász országokból átvett szokás ünneplését és számolják vissza a napokat, amelyiken kedveskedhetnek párjuknak, míg mások a hátuk közepére sem kívánják és alig várják, hogy este bekuckózva egy tábla csokival és egy üvegborral (talán egy csomag zsebkendővel?) nézhessék a Szerelmünk Lapjait fittyet hányva a párokra és csöpögősnek vélt szokásaikra.

 

De mi a helyzet velünk, diákokkal? Hol állunk mi, akik egy jól megtervezett időbeosztással is dúskálunk a teendőkben? Tanulás, család, barátok, párkapcsolat, diákmunka, hobbi és én-idő közé hova ékelődhetne be a Valentin-nap és az arra való készülődés, ami kicsit különlegesebb az év többi napjánál? Ezek a stresszfaktorok minden diák életében jelen vannak, és ilyenkor február elején a Valentin-napra való készülődéssel járó vagy szerelem híján megélt szorongás is betársul az említett stresszorok mellé. Bár én még mindig azon a véleményen vagyok, hogy nem kell túlzásba vinni a dolgokat, hogyha szeretsz valakit, akkor az év minden napján kimutatod neki a szeretetedet és a törődésedet, nem csak február 14-én. De ha mégis szeretnéd megadni a módját, engedd meg, hogy adjak pár ötletet, ami nem csak egyedi, de még pénztárcabarát is, ami nálunk diákoknál igencsak fontos. Sajnos a pandémia sok lehetőségtől megfosztott minket – gondolok itt az éttermek, kávézók, cukrászdák, mozik bezárására -, így még kreatívabbnak kell lennünk, hogy a kialakult helyzetből is ki tudjuk hozni a maximumot. De tartsd észben: néha a legkisebb dolgok váltják ki a legnagyobb örömöt! 

 

Kezdjük talán a legnépszerűbb ötlettel: mivel az éttermek zárva tartanak, ezért máshogy kell kiviteleznünk egy romantikus, Valentin-napi vacsorát. A megvalósítás egyszerű: nincs is jobb egy otthon készített finom fogásnál, melynek különlegessége abból fakad, hogy plusz egy „alapanyaggal” bővült a hozzávalók listája: Veled. Az általad készített vacsora mutatja, hogy mennyi időt rászántál a nap tökéletesítésére. A vacsorának sem kell Michelin-csillagosnak lennie, elég, ha a közös kedvenceteket készíted el. Majd vacsora után összebújva a kanapén nézhetitek a kedvenc sorozatotokat.

 

Ha esetleg nem lennél a konyha ördöge, ne keseredj el, hanem készíts saját magad ajándékot! Nincs is annál szebb gesztus mikor egy szívből jövő, saját kezűleg gyártott ajándékkal lep meg a párod. Ez lehet bármi: egy gyönyörűen megírt levéltől, egy a közös képekből készített kollázson át a legszebb emlékekkel megtelt fotónaplóig. Tényleg csak a képzeleted szab határt. (Mentőövként még mindig tuti befutó a vörös rózsa és a bon-bon!)

 

Azok se csüggedjenek, akiknek nincs párjuk. Töltsék ezt a napot szeretteikkel, barátaikkal vagy egyszerűen használják ki ezt a napot és fordítsák magukra, legyen ez a nap a self-love napja. Értékeld magad, vedd észre a pozitív tulajdonságaidat és szeresd meg magad először, hogy más is meg tudjon szeretni. 

 

A cikket Szijártó Bianka írta.

Meló-Diák