A legkedveltebb nyári munkák

Tűző napsütés, kánikula, tolongó emberek a fagyizónál, sürgős naptejvásárlás és az otthon felejtett napszemüveg. Jegyvásárlás, várakozás a vonatra, az utazás ideje, majd a várva-várt megérkezés. Gyors kipakolás, a szállás felfedezése, italok behűtése, majd irány a strand vagy a fesztivál. Nos, kinek nem ezek a hangulatképek jelennek meg a szemei előtt, ha a nyárról beszélünk?

 

Ha már így az elején szóba került a fagyizás, tapasztalatom szerint az egyik legkedveltebb és legnépszerűbb nyári diákmunkák egyike a fagyizóban történő kiszolgálás. Változatos, ugyanakkor megterhelő, stresszes munka is, mivel egész napos odafigyelést igényel. Egy pillanat erejéig sem kalandozhatnak el a gondolataink, hiszen sokszor a pénz kezeléséért és a vendégek kiszolgálásáért is ugyanaz a személy felel. Nyitottságunkat és kedvességünket semmiképpen sem célszerű otthon hagyni; ez esetben mindkettő elengedhetetlen. 

 

Nyárra sok strand megnyitja kapuit, sokszor keresnek pénztáros, jegyszedő pozícióba diákokat, esetleg felszolgálókat is. Érdemes hosszabb műszakokkal kalkulálni, ám cserébe megnyugtathat minket a kék víz látványa és a vízbe ugrálók hangos felkiáltása, mielőtt a vízbe érkeznek.

 

A szituáció nem sokban különbözik a bárpultban sem, itt kifejezett előnyt jelent, ha a diák tisztában van különböző alkohol tartalmú italokkal. Már pedig ki ne lenne tisztában?! A végzettséget, a kurzus elvégzését igazoló papírt nagy valószínűséggel értékelni fogják.

 

Viszonylag keveseket érint, de semmiképpen sem szabad kihagyni a listából a főleg Balaton közelében élő fiatalok egyik remek bevételszerzési lehetőségét, az úszómesterkedést. A pozíció betöltéséhez elsősegélynyújtási ismeretek és egy elvégzett tanfolyamot igazoló bizonyítvány szükséges.

 

A hostess, promoter munka nem olyan gyakori Magyarországon, de személyes tapasztalatok alapján kijelenthetem, hogy külföldön annál inkább. Az önéletrajzban is előnyt jelenthet, ha bele tudjuk írni; a Greenpeace, SOS Gyermekfalu nevében gyűjtöttünk adományokat „nemes célra”. Sokan nem is gondolnák, de ezáltal a kommunikációs készségünk is fejlődik. Megtanuljuk, hogyan reagáljunk egy-egy kellemetlen szituációra, hogyan feleljünk egy olyan kérdésre, amire nem tudjuk a választ, vagy hogyan kezeljük a barátságtalan embereket. Akinek az órarendjében esetleg szerepel a retorika, a meggyőzési stratégia mint tantárgy, biztosan nagy hasznot húz egy ilyen lehetőség során, melyet később kamatoztatni is tud.

 

A nyári szezon erejéig viszonylag sokan próbálják ki magukat futárként. Természetesen friss jogosítvánnyal, nulla tapasztalattal nagy fába vágnánk a fejszénket, ám ha már levezettünk „pár száz” kilómétert és késznek érezzük magunkat a feladatra – parkolni is kiválóan és magabiztosan tudunk – feltétlenül megér egy próbálkozást. Így „gyakorlunk” is, esetleg olyan utcákba visz minket a GPS saját lakóhelyünkön- városunkon belül, ahol sosem jártunk és felfedezésre vár. Biciklis futárként pedig még parkolóhelyet sem nehéz találni…

 

Nyáron nem ritka az sem, hogy valaki babysitter állást vállal, ugyanis ezek többségben egész napos jelenlétet igényelnek akár a ház körüli feladatokkal is (főzés, mosás, vasalás) egybekötve. Hatalmas előnye a gyermekfelügyeletnek, hogy - nagy valószínűséggel - kényelmes és tiszta munkakörnyezetbe kerülünk és akár egy életre szóló kötődés alakulhat ki a család és a munkavállaló diák között. 

 

A vírus miatt sajnálatos módon megcsappantak a lehetőségeink a táborokban való közreműködés terén, ám ez nem mindig volt így. Tökéletes azok számára, akik mindig mosolygósak, türelmesek és nehéz őket kihozni a sodrukból. A változatos programok miatt senki sem unatkozik, a kreatív egyéniségeknek itt semmi sem szab határt.

 

Hogyha valaki a nyári szezon alatt sem szeretne elszakadni tanulmányi területétől, megéri szétnézni a gyakornoki munkák között is, sokszor két-három hónapra kínálnak cégek munkát kifejezetten diákoknak, akik már meghatározott ideje szakirányultságú egyetemi hallgatók. 

 

A cikket Mesterházy Boglárka írta

Meló-Diák