A jó szervezőképesség a siker titka!

Mindenkinek van egy olyan ismerőse, aki mindig toppon van, időben elvégzi a feladatait, sosem az utolsó pillanatban kapkod, valamint ezek mellett még szórakozni is van ideje. Persze ezeket az embereket szívünk mélyén kicsit mindannyian irigyeljük, azonban jó hír, hogy közel sem olyan nehéz jól megszervezni az életünket, mint amilyennek elsőre tűnhet. Íme egy-két ötlet, ami sokat segíthet, ha nem tudod, hogyan fogj hozzá a változtatáshoz:

 

1, Egyszerűsítsd le a feladataidat!

Ha például egy témazáró dolgozatra készülünk, vagy egyetemen éppen a vizsgaidőszak kellős közepén találjuk magunkat az őskáoszban, könnyen abba a hibába eshetünk, hogy éjt nappallá téve tanuljuk, vagy inkább magoljuk az anyagot és a végén mégsem látjuk át. Bontsd le kisebb részekre a tanulnivalót, és a részek végén foglald össze, hogy az adott leckének mik a kulcsszavai, mi a lényege.

 

Minél több kisebb részfeladatot csinálunk meg, annál több sikerélmény is ér minket arról nem is beszélve, hogy az adott komplikációt mikro-és makro részeiben is átláthatod majd.

 

2, Hangold össze a teendőidet!

Ennek kulcsa, hogy minden nap úgy kelj fel, hogy tudod, hogy mit szeretnél csinálni. A házimunka egy egyszerű, de nagyszerű példa ennek szemléltetésére. Kora reggel tedd fel főni az aznapi ebédet és közben nyugodtan indíts el egy adag mosást, majd folytasd a délelőttöt takarítással. Ha egyszerre több munkafolyamatot végzel, akkor meglátod, hogy sokkal gyorsabban elkészülsz, mintha egymás után végeznéd a feladataidat. Bónusz, hogy így még a délutánod is szabaddá teheted!

 

3, Vezess határidőnaplót!

Na igen, a legnagyobb problémát természetesen mindig az idő hiánya jelenti. Gyakran képesek vagyunk belecsúszni abba a hibába, hogy azt hisszük semmire sem érünk rá. Persze, az eszünkbe sem jut, hogy reggeli közben nem kéne fél órán keresztül a közösségioldalakon lógni, vagy, hogy az estéket is el lehet produktívan tölteni. Egy határidőnapló nagyszerű társ abban, hogy átláthasd, hogy mikor mennyi szabadidőd van, így ennek függvényében tervezheted a mindennapjaidat.

 

4, Szabj magadnak is ki határidőket!

Erre szintén nagyon jó példa lehet a tanulás, hiszen lássuk be, diákként rengeteg időt töltünk vele, nemegyszer sikertelenül. Ha eldöntöd, hogy a házifeladataid megírására összesen egy órát szánsz délután, és ehhez próbálod tartani is magad, akkor kiküszöbölheted azt a problémát, miszerint az egész délutánodat a tankönyvek fölé görnyedve töltsd. Helyette a napodba bele fog férni még egy edzés, egy mozi, vagy akár csak a családoddal eltöltött közös időt is növelheted. Plusz pont, hogy ha túlszaladsz a határidődön, az méginkább motiválni fog arra, hogy eredményesen és gyorsan végezz.

 

5, Légy elfoglalt!

Az az ember, aki nem elfoglalt nem tudja megbecsülni az időt. Az, aki állandóan tevékeny, pontosan tudja, hogy mekkora kincs lehet plusz egy óra, és hogy abba mennyi minden fér bele. Az időnk beosztását gyakorolni kell nem is keveset. Ennél már csak annak betartása nehezebb talán. Ha folyton cselekvő személy vagy, könnyebben osztod be az idődet, hiszen tudod, hogy nincs sok szabad perced, így mindent szeretnél hamar elvégezni, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen majd kapkodnod.

 

Ne feledd, a legnagyobb kihívást nem a napirended megszervezése jelenti, hanem annak pontos betartása! Gazdálkodj okosan az időddel és olyan dolgoknak szenteld, amelyek nem csak a jelenben, hanem évek múltán is értelmet nyernek.

 

A cikket Zsuppán Mercédesz írta.

 

Meló-Diák