A hatékony tanulás 5 lépéseben

Sosem fogom elfelejteni általános iskolás alsós osztályfőnököm rengeteg megosztott bölcsessége közül azt, amikor azt mondta a szüleinknek; a legfontosabb feladatuk az iskolában töltött első egy-két évünk alatt, hogy megtanítsanak minket tanulni. Persze akkor, hat-hét évesen ezt elengedtem a fülem mellett, tekintve, hogy tulajdonképpen nem is nekem szólt. Végzősként értettem meg, hogy mennyire hálásnak kell lennem azért, hogy megtanultam magamat tartani a határidőkhöz, mindent rendszerezni, semmit sem elfelejteni és hatékonyan tanulni. A saját szokások kialakítása nagyon fontos, ami valakinél működik, melynek segítségével sorra aratja a babérokat, nálunk azonban nem biztos, hogy fog. 

 

1. Az első, és talán legfontosabb dolog a tanulást illetően, hogy megtanuljuk örömünket lelni benne és értékelni a sikereinket. A tanulás életünk meghatározó része, legtöbbünk minimum 12 évet tölt el vele élete során, bár mindenképpen érdemes megemlíteni a már-már közhelyes, de annál igazabb közmondást, hogy „a jó pap holtig tanul”. 

 

2. Az idő jár, senkit sem vár. Pontosan ezért leírhatatlanul elengedhetetlen, hogy megtanuljuk beosztani. Érdemes egy listát írni a teendőinkről, így ha eggyel végeztünk, kihúzhatjuk, kiszínezhetjük az adott sort. Ezzel a módszerrel magunkat ösztönözhetjük, motiválhatjuk, hogy minél gyorsabban végezzünk a tennivalókkal. Nem utolsó dolog az sem, hogy semmi sem fog elmaradni, az időnket is sokkal könnyebb beosztani, ha egyben látjuk mi vár ránk. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy mindent az utolsó pillanatra hagynak. Ehhez pedig a következő közmondás kapcsolódik: "amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra"! Inkább csinálj meg mindent előbb, hogy "szabad"  legyél. Ha tudod, valami hosszabb ideig tart, vagy számodra nehezebb témát kell megtanulnod, oszd be! Érdemes bekalkulálni a tanulási folyamatba 2-3 „tervezetlen” pihenőnapot; előfordulhat, hogy előtte valamivel megcsúszunk vagy éppen az agyunk nem képes új információ befogadására. 

Sokak már papír alapú naptárat sem használnak, inkább a telefonos verziót preferálják. Ha úgy közelítjük meg, hogy mindig kéznél van, sokkal könnyebb előre tervezni, ha minden esemény, időpont hónapokra előre „lefoglalható”, ám feltétlen érdemes egy asztali, álló naptárat is vásárolni. Ezáltal az adott hétre tudunk koncentrálni, lehetetlen szem elől téveszteni.

 

3. Ne legyen túl meleg a szobában, ahol tanultok! Én is imádom a jó meleget télen, ám a test hamar hozzászokik az esetlegesen még inkább felemelt hőmérséklethez, lassacskán újra fázni fogunk. Azt bizonyára már sokan tapasztaltátok, hogy a meleg álmosít, csökkenti a koncentrációs képességet, és amit már mindenki érzett: egy idő után „fojt”, úgy érzed, nem kapsz elég levegőt. Figyeljünk arra, hogy szellőztessünk gyakran, igyekezzünk természetes fénynél tanulni. Tanuláshoz körülbelül 20-21 C° a kellemes hőmérséklet.

 

4. Az íróasztalt mindig uralja rend! Természetesen mindenkivel előfordul, hogy úgy megy el aludni, hogy minden könyv, füzet ott marad, ahol tanultunk belőle, de érdemes szokásunkká tenni, hogy összepakolunk az asztalon. Igyekezzünk minél kevesebb, már megírt dolgozatot/kiértékelt vizsgát, tanárok által kiadott papírt tartani munkaasztalunkon. Így minden átláthatóbb lesz. Célszerű csak a legfontosabb írószereket tartani az asztalon, csak az éppen aktuálisan tanulandó tárgy tartozékait előkészíteni, így nehezebben terelődik el a figyelmünk. 

A fiókjainkat megéri „felcímkézni”, így mindig tudni fogjuk, hova kell nyúlni, ha keresünk valamit. Időnként én beiktatok egy szelektálást is; meglepő, hogy akár csak egy év alatt is mennyi felesleges dolog tud felhalmozódni.

 

5. Fontos a környezetváltozás! Ezzel persze nem azt szeretném mondani, hogy az íróasztaltól a meleg takaró alá kell beköltözni, de egy próbát a tanulás terén ajánlott tenni a lakás/ház különböző helyiségeiben. Így az agyunk a környezettel is fogja tudni asszociálni a felidézendő anyagot, nem mellesleg a mi életünkbe is egy kis változatosságot visz. Igen, még akkor is, ha a tanulásról van szó.

 

A tudás azon dolgok közé tartozik az életben, amit sosem fognak tudni elvenni tőled, egyetlen abba fektetett perc sem veszik kárba, biztosan megtérül!

 

A cikket Mesterházy Boglárka írta

Meló-Diák