A diákszervezetek sokszínűsége

Hagyd el a komfortzónád és nézz körül a diákszervezetek között! Ne csak a saját karodról válogass, nézz körbe az egész egyetemen!

 

Talán nem is tudsz róla, de megannyi diákszervezet működik országszerte, az egyetemek többségén. Van, ahol klubokként említik őket, máshol a szakkollégiumok terjedtek el inkább. A szakkolik is a diákszervezetek egy típusa, általában autonómabbak, önállóbbak, és kevésbé függnek az egyetem vezetésétől vagy a hallgatói önkormányzatoktól, mint a diákszervezetek.

 

Magyarországon ma több mint 100 ilyen diákszervezet működik.

Az igazi varázsa pedig a sokszínűség. Kevés olyan terület van, amiben ne hoztak volna még létre diákszervezetet. Tény azonban, hogy a közgázos karokon, egyetemeken sokkal népszerűbbek ezek: számvitel, HR, gazdaságelemzés, mind-mind külön szervezettel.

 

De nem csak a közgáz: újságírás, művészet, fotózás és média, sportkörök, informatikusok, de akár vallással foglalkozó diákszervezetek is léteznek. Pécsen pedig létrejött az ország első görögházas diákszervezete is, 2010-ben. 

 

Biztosan láttad az Amerikai Pitéket - képzeld el azok magyar változatát!

Ami a legjobb: nem feltétlenül csak a saját egyetemi karod diákszervezetibe csatlakozhatsz. Szakadj ki kicsit a komfortzónádból, és fedezd fel az összeset! Írj az újságba informatikusként, ismerkedj a közgazdasággal jogászként, menj el bölcsész körökbe orvosisként. Az emberek sokfélesége garantáltan kiterjeszti majd a látókörödet! 

 

Ami igazán érdekes: utazz külföldre!

Talán a két legnagyobb és legismertebb diákszervezet, ami nem csak országunkban, hanem Európában, sőt az egész világban megtalálható az AIESEC és az AEGEE. Ők megadják a lehetőséget arra, hogy utazz és fejlődj. Több hetes nyári egyetemek, külföldi önkéntességi programok és szakmai gyakorlatok várnak náluk arra, hogy jelentkezz rájuk. 

 

A diákszervezetek nem kérik, hogy szánd rájuk minden idődet. De ha megfelelő időt fektetsz beléjük, akkor olyan kalandok várnak az egyetem alatt, amiket sosem fogsz elfelejteni.

 

Meló-Diák