A diákszervezetek előnyei

Az egyetem nem arra való, hogy keresd a helyed, hanem arra, hogy megtaláld. Csatlakozz diákszervezetekhez, élvezd a tagság előnyeit!

Nagyon sokszor hallhatod, hogy “egyetemre érve kitágul a világ” - az igazság azonban az, hogy nem tágul ki. Magától legalábbis biztosan nem. Talán jobban hangzik így: “egyetemre érve kitágíthatod a világod!” Bár kétségtelen, hogy mind az épület, a tanórák hossza, mind a diákok létszáma feltűnően megnövekszik a középsulihoz képest, ez talán még nehezebb feladat elé állít: meg kell találnod a helyed ebben a kitágult világban. 

 

A jó hír, hogy a lehetőségeid száma szinte végtelen lesz: az egyetemen rengeteg olyan mikroközösség működik, melyben azonos érdeklődésű diákok vannak. És talán a diákszervezetek legnagyobb előnye, hogy sok van belőlük. Azaz mindenki megtalálja a saját érdeklődési köréhez legközelebb álló barátait. Vagy akár létrehozhat egy új szervezetet.

 

Ha nem is működik tökéletesen egy diákszervezet, az biztos, hogy célját eléri: közösséget teremt. 

Emellett ha bármilyen valós és hasznos munkát végez, csak nyertél. A diákszervezetekben bátran bontogathatod a szárnyaid, saját projekteket vállalhatsz, és sokkal több hibát engedhetsz meg magadnak, mint később, a munkahelyeden. Ha proaktív vagy, létrehozhatsz valami újat, ha inkább csak tanulnál, választhatsz magadnak egy mentort, aki tanít.

 

Na de beleírhatom az önéletrajzomba?

Igen! Sokszor ha végzel az egyetemen “csak” egy diplomát, egy nyelvvizsgát, és egy szakmai gyakorlati, alig pár hónapos munkatapasztalatot mutathatsz fel. És rajtad kívül, ugyanazt a diplomát, ugyanúgy nyelvvizsgával, ugyanúgy szakmai gyakorlati munkatapasztalattal még ezer másik diák végez veled egy időben.

 

Nem hazudunk: a diákszervezeti tagság nem az adu ász lesz az önéletrajzodban, de biztosan magasabb lap annál, mintha hasznosan eltölthető idődet fifázással töltötted volna  a koliban. Mert egy diákszervezeti tagsággal már olyan indirekt fejlődésen mész keresztül, aminek hála javul a problémamegoldásod, könnyebben nyitsz mások felé, problémákat oldasz meg hatékonyan, empatikusabb leszel, és még sorolhatnánk. 

 

Vagy olyan hard skilleket sajátíthatsz el, mint a prezentálás, IT programok használata, írás, projektmenedzsment, stb. 

 

Ha csak egy listáért nyitottad meg ezt a cikket, nem fosztunk meg tőle.

 

A diákszervezetek előnyei:

  • Barátokat, új ismerősöket, esetleg jövőbeli üzleti kapcsolatokat szerezhetsz, építhetsz
  • Olyan szakmai közösségbe csatlakozol, ami a te érdeklődésednek megfelel
  • Bátran próbálkozhatsz, hibázhatsz, tapasztalhatsz
  • Létrehozhatsz valami újat, a magad- vagy a közösség érdekében
  • Olyan előadásokon vehetsz részt, amiken más nem
  • Rengeteget tanulhatsz
  • Rengeteg képességedet fejlesztheted: mint a problémamegoldás, kommunikáció, kapcsolatteremtés...
  • Betöltheted az önéletrajzod üres részeit.

 

Meló-Diák