9 tipp az önbizalom növeléséhez

Számtalan ember küzd nap mint nap az önbizalomhiánnyal. Ez a globális méretű probléma igencsak megnehezíti sokak életét, rányomja bélyegét a társas kapcsolatainkra, iskolai/munkahelyi teljesítményünkre, de még a szabadidős tevékenységeinket is képes szabotálni.

Mit lehet ellene tenni? Leküzdhető? - Ebben a cikkben adok pár tanácsot, amivel elejét veheted az önbizalomhiánynak.

  1. Fontos a megjelenés!

Hordj olyan ruhákat, amelyekben komfortosan érzed magad, amiket tudsz viselni. Nagyon fontos, hogy nem a ruha márkáján, sokkal inkább a stílusán van a hangsúly! Amennyiben van valamilyen speciális kiegészítő, amit kedvelsz, nyugodtan vedd fel a hétköznepokban is, az emberek ugyanis értékelik, ha valaki vállalja az egyéniségét.

 

  1. Kerüld a negatív gondolatokat!

Önostorozásnak egyáltalán nincs helye egy magabiztos ember életében. Ne agyalj egyfolytában a múlt eseményein. A “Mi lett volna, ha...” kezdetű mondatok lefelé húznak, ikább a jelenlegi döntéseidre koncentrálj, mintsem azokra, amiken már úgysem tudsz változtatni.

 

  1. Kerüld a negatív emberek társaságát!

Minden megoldásra lesz egy újabb problémájuk, képtelenek a poharat félig telinek látni, őket valahogyan egyfolytában csak negatív impulzusok érik. Nyílván, hiszen csak a rossz dolgokra koncentrálnak. Ilyen emberek társaságában könnyen átveheted a mentalitásukat, ami a későbbiekben meggátol majd egy magabiztos jellem fejlesztésében.

 

  1. Erősíts rá a pozitív gondolatokra!

Írj össze magadról 20-30 pozitív dolgot, amit jónak gondolsz. Fontos, hogy leírd, egyrészt, így rögzül, másrészt, mert később vissza tudod nézni a listád, ha esetleg valamiben elbizonytalanodnál.

 

  1. Te egy értékes ember vagy!

A világ, a gyenge emberek, de időnként még a reklámok is ennek a totális ellenkezőjét próbálják elhitetni veled. Ne higgy nekik! Minden ember egyéniség, mindenki egyedi, nincs még egy olyan ember a Földön, mint Te, ugyanis mindenkinek megvannak a maga képességei, erősségei, amikre tud építeni. Ezt sose felejtsd el!

 

  1. Ügyelj a testtartásodra és a testbeszédedre!

Utóbbi a kommunikációnk jelentősebb részét teszi ki, ebből is látszik, hogy milyen fontos szerepet játszik az önbizalom tükrözésében. Próbálj egyenes háttal, lazán, nem görcsösen állni, nézz a másik szemébe és sokat mosolyogj! Ezekről az apró tevékenységekről akkor se feledkezz meg, ha csak egyedül sétálgatsz az utcán.

 

  1. Meríts erőt a korábbi sikereidből!

Amikor úgy érzed, hogy igazán elfáradtál, nincs több energiád, gondolj vissza a korábban elért eredményeidre. Ez büszkeséggel fog eltölteni, ami pedig kellő energiát adhat, hogy az éppen végzett tevékenységet ne hagyd félbe, ezzel együtt motivációt ad a folytatásra.

 

  1. Tartózkodj a folytonos összehasonlításoktól!

Vannak helyzetek, szituációk, amikor fontos az összehasonlítás, de csak bizonyos mértékben. Az önbizalmadnak nem tesz jót, ha állandóan ennek van kitéve, szóval igyekezz kiiktatni az életedben önbizalmadra ható összehasonlításokat.

 

  1. „Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.” – Henry Ford

A magabiztosság kérdésére is érvényes Henry Ford idézete, valahol fejben fog eldőlni, hogy végül képes vagy-e rá.

 

Ne keseredj el, ha esetleg nem tudod egyszerre beépíteni az életedbe a fent elhangzott pontok mindegyikét, elég apránként, ahogyan neked kényelmes.

A cikket Vörös Gábor Attila írta.

Meló-Diák