5 dolog, amit barkácsbolti pénztárosként megtanultam!

Olyan munkát keresel, ami igazodik az órarendedhez, hosszútávú, kiszámítható és még jól is fizet? Próbáld ki magad pénztárosként / eladóként! 

 

Alig 18 évesen, 11.-ben elkapott valami, hogy munkát kellene keresnem, mert már kezdett kínossá válni, hogy a hétvégi bulikat még mindig a szüleim finanszírozták. Soha nem tették szóvá, de nyilván ennyi idősen szeretne az ember nagyobb lábon élni és nyáron fesztiválozni, ide-oda menni a barátaival. 

 

Mivel a külvárosba jártam gimibe, így olyan munkát akartam, ahova még suli után odaérek, hogy ne minden hétvégém menjen rá arra, hogy normális fizetést kapjak a hónap végén (illetve a következő elején). Így kötöttem ki egy közeli barkácsboltban, ahova épp diákokat kerestek kasszázni. Mivel sosem voltam az a DIY rajongó, kertészkedni meg nem sűrűn szoktam, így sok közöm nem volt ehhez az egészhez, de úgy voltam vele, hogy ha nagyon nem pálya, akkor majd keresek mást. Végül majdnem 1 évig dolgoztam ott, suli közben heti 2-3 napot, nyáron többet, és ez idő alatt rengeteg mindent tanultam. 

 

1. Precizitás 

Mivel nem nagyon értettem a szerszámokhoz, ilyen – olyan eszközökhöz, ráadásul rengeteg féle terméktípus volt, így nagyon oda kell figyelnem, hogy minden termék vonalkódját leolvassam. Ez így elég alapvetőnek hangzik, de olyan termékeket is külön árulnak, mint a virágcserép, meg az alátét hozzá, ami ha láttál már ilyet, nyilvánvaló, hogy össze kellene tartozniuk. De nem. Ezt az alapvető kihívást sokszor a trükközni próbáló vevők megspékelik azzal, hogy úgy pakolják fel a terméket, hogy ne vedd észre, hogy az két külön termék. Emiatt hamar megtanultam, hogy minden apró részletre oda kell figyelni. Ez a pontosságra való törekvés azóta is elkísér és nagyon sok utómunkától, javítgatástól, kínos helyzettől mentett meg például az egyetemi beadandók írása, prezentációk készítése közben. 

 

2. Gyorsaság 

Gondolom Te is mentél már szombat délelőtt vásárolni, így nem nagyon kell magyaráznom, miért jelent nagy kihívást ilyenkor kasszásként dolgozni. Rengetegen vannak, sokszor nagy értékben, vagy épp sok terméket vásárolnak, ráadásul mindenki türelmetlen, ez plusz odafigyelést igényel. Hiába volt legalább 3 kassza ilyenkor nyitva, órákon keresztül csak kígyózott a sor, egy perc megállás sincs. Természetesen ilyenkor jönnek a váratlan problémák, mint a váltópénz elfogyása, a sztornózás vagy épp egy vonalkód nélküli, számodra ismeretlen növény. Ezek mind-mind olyan fennakadások, amihez kollégát kellett hívni, így hosszú percekig is eltarthat a megoldásuk. Ilyenkor persze nő a sor, a vásárlók egyre türelmetlenebbek, úgyhogy bele kell húznod, ha el szeretnéd kerülni, hogy még tovább tartson a csúcsidőszak. 

 

Ennek köszönhetően megtanultam nyomás alatt dolgozni, így most már kevésbé zavarnak a közeledő határidők vagy a váratlan feladatok. 

 

3. Kommunikáció 

Ma már szinte minden munkaköri leírásban megtalálható az elvárások között a jó kommunikációs képesség. Ha valamit tanultam a kasszázás során, akkor az ez. Amikor sokan vannak, vagy egyéb dolgok, például egy terminál hiba lassítja a haladást, akkor szinte biztos, hogy a lesz néhány elégedetlen vásárló, aki megjegyzéseket tesz a pénztárosnak. Egy idő után rájöttem, hogy az összes megjegyzést le lehet reagálni udvariasan, empatikusan vagy éppen humorral, bár ez utóbbival nem mindenki tud mit kezdeni. A legtöbb esetben ilyenkor a kellemetlenkedő vásárló is észbe kap, és realizálja, hogy nem feltétlenül én tehetek arról, hogy sokan vannak, vagy épp nem működik valami. 

 

Ez megtanított arra is, hogy ha én vagyok az ügyfél, és valami gond van a szolgáltatással, akkor sokkal empatikusabban álljak a helyzethez, és asszertívan adjak visszajelzést, ha problémám van. Többször előfordult már, hogy kompenzációként nem kellett kifizetnem például a szervízdíjat, vagy kaptam egy ajándék sütit, kávét. 

 

5. Fejben számolni 

Alapvetően én is úgy működöm, hogy mindegy mit csinálok, ott van a kezemben a telefonom, ez egy haszontalan skillnek tűnt egészen addig, amíg nem lettem „gyakorló háziasszony” a heti bevásárlás minden nyűgével együtt. Ilyenkor nincs elég kezed és lelkierőd egyesével összeadni a számológépben a tételek árát. Amikor van egy 15 tételes bevásárlólistád, meg egy pályakezdő fizetésed, ami azért erősen korlátozza a büdzsédet, akkor nagyon hasznos, hogy nyomon tudd követni a bevásárlás során, hogy a pénztárnál milyen összeget kell majd kifizetned. (Ha diétázol, ami egy erős 1,5-es szorzót jelent a végösszegen, akkor meg főleg hasznos tud lenni. :D)

 

6. Barkácsoláshoz szükséges eszközök ismerete 

Jelenleg épp felújítjuk a lakást. Sosem csináltunk még ilyet, így nincs meg a szükséges rutin hozzá. Persze a Google és a Youtube nagyon jó barátunk lett, de rengeteg időt spóroltunk már amiatt, hogy tudom, mire való a glett, hogy néz ki a csiszolópapír, és nem bolyongok 10 percig a barkácsboltban, mert elképzelésem sincs róla, mi fán terem a tipli. 

 

Kedvet kaptál egy kis áruházi munkához? Válogass széles diákmunka kínálatunkból! 

 

 

Meló-Diák